2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

- Ekonomi Bakanı Zeybekci: (2) - "Türk Eximbank'ın sağladığı desteğin 2018'de yüzde 15 artışla 46 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. Bu hedefe ulaştığımızda hepimizin gurur duyacağı bir banka haline gelerek dünyada bir numara olacak" - "(İhracatçıya yeşil pasaport) İşlemlerini tamamlayan 5 bin 788 vatandaşımız pasaport almaya hak kazandı" - "Bu yılın 10 ayında 6 bin 266 yatırım teşvik belgesi düzenlendi ve 2016 yılına ilişkin sayı şimdiden geçildi"

Google Haberlere Abone ol
2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk Eximbank'ın ihracatçılara sağladığı desteğin 2018'de yüzde 15 artışla 46 milyar dolarlık bir hacme ulaşmasının beklendiğini belirterek, "Bu hedefe ulaştığımızda hepimizin gurur duyacağı bir banka haline gelerek, dünyada bir numara olacak." dedi.

Zeybekci, Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, Türk Eximbank'ın faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Bankanın bugün itibarıyla her 100 dolarlık ihracatın 25,3 dolarını finanse ettiğini dile getiren Zeybekci, kuruluşun bankacılık sektörü tarafından verilen ihracat kredilerinin yüzde 46'sını tek başına sağladığını ifade etti.

Zeybekci, bu yılın 10 ayında 20,4 milyar doları kredi, 12 milyar doların üzerindeki kısmı sigorta desteği olmak üzere 32,5 milyar dolarlık desteğin banka tarafından sağlandığını anlatarak, "Ekim sonu itibarıyla Türk Eximbank kredi programlarından yararlanan ihracatçı sayısı yıllık bazda yüzde 16 artarak 7 bin 333'e, sigorta desteğinden faydalanan ihracatçı sayısı yüzde 14 artarak 2 bin 891'e yükseldi. Banka, 2017 sonu itibarıyla ihracatçılara sağladığı finansman desteğini 40 milyar doların üzerine çıkaracak. Böylece 2017 sonu itibarıyla 100 dolarlık ihracatın 26 dolarını kredilendirmiş olacak." diye konuştu.

Bankanın sağladığı desteğin gelecek yıl sonunda yüzde 15 artışla 46 milyar dolarlık bir hacme ulaşmasının beklendiğine işaret eden Zeybekci, "Bu hedefe ulaştığımızda hepimizin gurur duyacağı bir banka haline gelerek, dünyada bir numara olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, Türk Eximbank'ın bu yıl müteahhitler tarafından yurt dışında üstlenilen 4 projeye 850 milyon dolarlık kredi açtığını da bildirdi.

- İhracatçılara yeşil pasaport

İhracatçılara verilen yeşil pasaport uygulamasına da değinen Zeybekci, 11 bin ihracatçıya yeşil pasaport imkanı getirildiğini söyledi. Zeybekci, "İşlemlerini tamamlayan 5 bin 788 vatandaşımız pasaport almaya hak kazandı." bilgisini verdi.

Dünya genelinde 2007-2016 döneminde ticaretin önüne konulan engellerin yüzde 70 arttığını vurgulayan Zeybekci, anti-damping ve sübvansiyon önlemlerinin son yıllarda haksız rekabet yaratmayan ithalata karşı da uygulandığının altını çizdi.

Söz konusu önlemlerin Türkiye'nin ihracatı içindeki payının eylül ayı itibarıyla 939 milyon dolar olduğunu anlatan Zeybekci, "Buna karşı her türlü önlemi alarak devam ediyoruz." diye konuştu.

- "2018'de 25 bin ihracatçıyı e-ticaret sitelerine üye yapacağız"

Zeybekci, e-ticaret konusuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, e-ticaret hacminin 2020 yılına gelindiğinde 4 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Bu yıl sonu itibarıyla 10 bin ihracatçıyı e-ticaret sitelerine üye yapacaklarını belirten Zeybekci, "2018'de bu sayıyı minimum 25 bine çıkartacağız." dedi.

Hizmet sektörüne yönelik desteklere de değinen Zeybekci, Türkiye'nin, dünyanın dört bir köşesine sadece ürünlerini değil aynı zamanda sağlık hizmetlerini, bilgisayar oyunlarını, dizilerini, sinema filmlerini, müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetlerini, yazılım ürünlerini ve kültürünü de ihraç eder konuma geldiğini söyledi.

Türkiye'nin, yıllar boyunca, tedavi amacıyla yurt dışına hasta göndermekte iken günümüzde en çok hasta çeken ülkeler arasında yerini aldığını vurgulayan Zeybekci, geçen yıl 360 bin uluslararası hastaya tedavi hizmeti verildiğini, bu sayının 2017 Haziran ayı itibarıyla 183 bin 806 olduğunu söyledi.

Zeybekci, Türkiye'nin önemli bir turizm merkezi olmasının yanında dizi üretimi açısından da ABD'den sonra dünyada ikinci sırada bulunduğuna dikkati çekerek, "Türk dizileri şu anda 75 ülkede 400 milyon kişi tarafından seyredilmektedir." diye konuştu.

Bilişim-yazılım ihracatının 2011-2016 döneminde bileşik olarak yıllık yüzde 23,5 büyüdüğüne işaret eden Zeybekci, 2016 yılında dijital oyunlar (mobil ve bilgisayar oyunları) pazar büyüklüğüyle Türkiye'nin dünyada 16'ıncı sırada yer aldığını dile getirdi. Zeybekci, söz konusu alanda ülke ihracatının 2016 itibarıyla 500 milyon dolar seviyesine geldiğini vurguladı.

- Serbest bölgeler

Serbest bölgelerin ülke ekonomisinin önemli dinamiklerinden olduğunu anlatan Zeybekci, 18 serbest bölgede 2016 yılı sonu itibarıyla 19 milyar dolar ticaret hacmi elde edildiğini, 66 bin 95 kişiye istihdam sağlandığını bildirdi.

Zeybekci, eylül sonu itibarıyla bin 445'i yerli olmak üzere toplam bin 978 firmanın serbest bölgelerde faaliyet gösterdiğini, bu firmalar tarafından 5,4 milyar dolarlık net ihracat gerçekleştirildiğini anlattı. Zeybekci, bu bölgeler aracılığıyla 14,5 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 66 bin 274 kişilik istihdam yaratıldığının altını çizdi.

Türkiye'nin yurt dışındaki dolaylı yatırımlar hariç yatırımlarının 31 milyar dolar civarında olduğunu belirten Zeybekci, yerli firmaların bu zamana kadar yurt dışında 350 milyar dolarlık müteahhitlik projesi üstlendiklerini ifade etti.

- "Teşvik belgesinde 2016 rakamları şimdiden geçildi"

Yatırım teşvik sistemi konusuna da değinen Zeybekci, özellikle "Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi"nin olumlu dönüşlerini almaya başladıklarını söyledi. Zeybekci, şu ana kadar incelemeleri bitirilmiş 70 milyar liraya yakın yatırım projesinin değerlendirme süreciyle ilgili son aşamaya gelindiğini bildirdi.

Zeybekci, bu yılın 10 ayında 6 bin 266 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini aktararak, 2016 yılına ilişkin sayının şimdiden geçildiğini, toplam sabit yatırım tutarının 84,1 milyar lira olduğunu ifade etti.

Türkiye'ye yönelik doğrudan yabancı yatırım tutarının 2003 yılından bu güne kadar geçen sürede 186,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Zeybekci, "2016 yılında doğrudan yatırımlar yüzde 30 geriledi ama buna rağmen 15 yıllık ortalamayı aldığımızda 12,3 milyar dolarlık doğrudan yatırım geldi." diye konuştu. Zeybekci, bu yılın ağustos ayı itibarıyla gelen doğrudan yatırım tutarının ise 6,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu açıkladı.

(Sürecek)

Yorumlar