2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

- Maliye Bakanı Ağbal: (3) - "2018 yılı bütçesi, odağına büyümeyi alan bir bütçe olacaktır. 2018 bütçesi, düşük bütçe açığı, düşük borç yükü göstergeleri çerçevesinde oluşan mali imkanları kullanmak suretiyle ekonomiyi yatırım, üretim, ihracat ve istihdam kanallarından desteklemeye devam edecek" - "Bu anlamda ekonomide verimliliği artıran programlara bütçeden daha fazla destek vereceğiz"

Google Haberlere Abone ol
2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2018 yılı bütçesi, odağına büyümeyi alan bir bütçe olacaktır. 2018 bütçesi, düşük bütçe açığı, düşük borç yükü göstergeleri çerçevesinde oluşan mali imkanları kullanmak suretiyle ekonomiyi yatırım, üretim, ihracat ve istihdam kanallarından desteklemeye devam edecek." dedi.

Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı 2018 yılı bütçesi sunumunda, gelecek yıl bütçeden tarıma ayırdıkları kaynağı 29,6 milyar liraya çıkardıklarını belirtti.

Bu kapsamda, tarım sektörü yatırım ödenekleri için 10,1 milyar lira; tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT’lerin finansmanı ve ihracat destekleri için 4,7 milyar lira kaynak aktaracaklarını bildiren Ağbal, tarımsal destek programları için ayırdıkları kaynağı da 14,8 milyar liraya yükselttiklerini kaydetti.

Ağbal, tarımsal desteklerin dağılımına ilişkin de şu bilgileri aktardı:

"2018 yılında hayvancılık destekleri için 4 milyar lira, mazot desteği için 1,9 milyar lira, kırsal kalkınma destekleri için 1,7 milyar lira, pamuk prim desteği için 1,5 milyar lira, hububat prim desteği için 1 milyar lira, tarım ürünleri sigortası desteği için 958 milyon lira, fındık alan bazlı gelir desteği için 850 milyon lira, yağlı tohumlu bitkiler prim desteği için 726 milyon lira, gübre desteği için 553 milyon lira çay primi desteği için 170 milyon lira olmak üzere çiftçilerimize 14,8 milyar liralık destek sağlayacağız."

Yemden ve gübreden alınan KDV’yi 2016'da kaldırdıklarını hatırlatan Ağbal, "Geçen sene almış olduğumuz kararla, ilk defa 2018 yılında uygulayacağız, mazot desteğini yaklaşık 3 kat artırdık. Eskiden ödenen mazot desteğinin toplam maliyete oranı yüzde 17 idi, 2018'de yapacağımız ödemenin toplam maliyet oranı yüzde 50 olacak. Burada mazot desteğine vermiş olduğumuz kaynak yaklaşık 2 milyar lira olacak." dedi.

- Reel sektöre verilen destekler

Son iki yılda önemli ölçüde artırdıkları reel sektör desteklerine 2018 yılında da devam edeceklerini vurgulayan Ağbal, "Böylelikle özel sektör yatırımlarına dayalı, ihracata, serbest piyasa ekonomisine dayalı büyüme modelinde devlet olarak her türlü reel sektör desteklerini vermeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ağbal, 2018 yılı bütçesinden reel kesime verecekleri destek tutarının 37 milyar lirayı aşacağını bildirdi.

Gelecek yıl 20 milyar liranın üzerindeki sosyal güvenlik primini devlet olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna aktaracaklarını belirten Ağbal, şöyle devam etti:

"Ekonomiyi canlandırmak için aldığımız tedbirler kapsamında 350 bin işletmeye 196,7 milyar lira kredi için Hazine destekli kefalet
sağlanmış olup, kredi tutarı 220 milyar liraya çıktı. 2018 yılında reel sektörümüzün Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredilerinden karşılanacak risklerini yönetmek amacıyla bütçeden 3 milyar lira kaynak ayırdık. İhracatçımızın rekabetçi gücünü artırmak amacıyla ihracat desteklerini 3,2 milyar liraya çıkarıyoruz. Ayrıca Eximbank'ın sermayesini artırabilmesi amacıyla bütçeye ilave 1 milyar lira para koyduk.

Ekonomimiz açısından stratejik öneme sahip olan turizm sektörüne 2018 yılında 877 milyon lira destek amaçlı bir kaynağı da bütçemize koyduk. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı için yaklaşık 2 milyar lira, KOSGEB'e 1,7 milyar lira bütçeden kaynak ayırmış olduk. "

Ağbal, esnafın krediye erişimini sağlamak amacıyla Halk Bankasından kullandıkları kredilerin faiz desteği için bütçeden 1,5 milyar lira kaynak ayırdıklarını belirterek, bu kapsamda şu ana kadar oluşan kredi stokunun büyüklüğünün 22 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

Çiftçilerin Ziraat Bankasından kullanacağı çiftçi kredileri için, bu kredilerin oluşacak faiz ödemeleri için faiz desteğini karşılamak amacıyla bütçeye 2,6 milyar lira koyduklarını ifade eden Ağbal, bu desteklerden 826 bin çiftçinin faydalanacağını, toplam kredi stokunun da 40 milyar lirayı aştığını ifade etti.

-BES'e 4 milyar lira kaynak

Ağbal, 2018 yılında gerek kamu kurumlarının gerek özel sektörün yapacağı Ar-Ge ve inovasyon harcamalarına destek amacıyla bütçeden yaklaşık 5 milyar lira kaynak ayırdıklarını dile getirdi.

Gelecek yıl Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) kayıtlı tasarruf yapan vatandaşların yapmış oldukları tasarruflara devlet katkısı olarak ödenmek üzere bütçeden 4 milyar lira kaynak ayırdıklarını anlatan Ağbal, "Eylül sonu itibarıyla biriken fon tutarı ise devlet katkısı dahil 73 milyar lirayı aştı. Otomatik katılım sistemindeki katılımcı sayısı 3,3 milyon kişiye, biriken fon tutarı ise 1,2 milyar liraya ulaştı." şeklinde konuştu

-Savunmaya 18,7 milyar liralık kaynak

Ağbal, 2018 yılı merkezi yönetim bütçesinden savunma-güvenlik birimlerinin modernizasyon harcamaları için mevcut kaynaklara ilave olarak 18,7 milyar lira kaynak ayırdıklarını bildirdi.

Maliye Bakanı Ağbal, savunma sanayinde oluşturulan yerli ve milli kapasite ve kabiliyetlerin bir taraftan savunma birimlerinin caydırıcılık gücünü artırırken diğer taraftan bu alanda Türkiye’nin global fırsatları da kullanmasına imkan sağladığını söyledi.

İktidara geldikleri 2002 yılı sonundan bu yana kamu görevlilerinin ve emeklilerinin mali ve sosyal haklarında, refahtan da artan ölçüde pay vererek, ciddi iyileşmeler sağladıklarını anlatan Ağbal, 2002-2017 eylül döneminde kamu görevlileri ile emeklilerinin aylık ve ücretlerinde enflasyonun oldukça üzerinde artış yaptıklarını kaydetti.

Uyguladıkları gelir politikaları ve uygulamaları hakkında da bilgi veren Ağbal, "Hazırlıklarını hemen hemen tamamladığımız Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı, Vergi Usul Kanunu Tasarısı, KDV Tasarısı ve yine Bakanlık olarak koordine etmiş olduğumuz İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Kanun Tasarısı'nı 2018 yılında inşalah Plan Bütçe Komisyonuna getirmeyi hedefliyoruz." dedi.

- "Süper teşvik sistemi kapsamında çok yüksek tutarlarda başvuru aldık"

Son 2 yıldır Türk vergi sisteminde üretimi, yatırımı, istihdamı ve ihracatı desteklemek üzere çok sayıda düzenlemeler yaptıklarını anlatan Ağbal, teşvik sistemini daha da etkinleştirdiklerini, süper teşvik sistemini başlattıklarını ifade etti.

Ağbal, "Çok yüksek tutarlarda yatırım başvuruları aldık. İnanıyorum ki bu süper teşvik sistemi çerçevesinde Türkiye'de yapılacak olan bu yatırımlar, ülkeyi önümüzdeki dönemde daha rekabetçi, özellikle bazı stratejik ürünler bakımından kendine kendine yetebilen bir ülke konumuna taşıyacaktır." ifadelerini kullandı.

- "Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve terörle mücadele ayrı konu"

Kayıt dışı ekonominin azaltılması için kararlı bir şekilde mücadele ettiklerini vurgulayan Ağbal, bu kapsamda hazırladıkları iki eylem planını tamamladıklarını, üçüncü eylem planını da uygulamaya koyduklarını söyledi.

Ağbal, komisyonda dağıtılan bütçe sunuş konuşması kitapçığında da bir düzeltme yaparak, "Kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi hükümet olarak terörle mücadele kadar önemli görüyoruz." şeklindeki cümleyi maksadını aşan, çok doğru olmayan bir ifade olarak gördüğünü söyledi.

Bakan Ağbal, "Terörle mücadele bambaşka bir alanda, ülkemizin milli güvenliğini ilgilendiren bir konudur. Hükümet olarak terörle mücadele bakımından apayrı bir ortamda ne gerekiyorsa sonuna kadar yaparız ama kayıt dışı ekonomiyle terörle mücadeleyi aynı cümlenin içerisine koymak yanlış olur, hatalı olur. Bizim suç ekonomisiyle mücadelemiz ayrı bir konudur, bununla sonuna kadar mücadele ederiz, kayıt dışı ekonomi ayrı bir konudur. Bu ifadeden sarfınazar ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- Bütçenin odağında büyüme olacak

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında vergi işlemlerini kolaylaştırdıklarını anlatan Ağbal, yılbaşından itibaren vatandaşların vergi dairesine gelmeden bütün iş ve işlemlerini yapabileceğini söyledi.

KDV iadelerinde etkinliği artırdıklarını ifade eden Ağbal, "KDV Reformu çalışmasıyla beraber KDV iade sisteminde de köklü bir değişikliğe gitmek istiyoruz. Bunu yaparken mali imkanlarımızı da gözeteceğiz." dedi.

AK Parti hükümetleri döneminde yürüttükleri ekonomi politikalarıyla yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı desteklediklerini belirten Ağbal, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde de büyüme odaklı, ekonomiyi ve kalkınmayı destekleyen politikaları mali disiplini gözeterek uygulamaya devam edeceğiz. Bu hedeflere ulaşmak amacıyla önceliklerimiz arasında makroekonomik istikrarın sürdürülmesi, beşeri sermaye ve iş gücü kalitesinin artırılması, yüksek katma değerli üretimin yaygınlaştırılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ile kamuda kurumsal kalitenin artırılması yer almaktadır.

2018 yılı bütçesi odağına büyümeyi alan bir bütçe olacaktır. 2018 bütçesi, düşük bütçe açığı, düşük borç yükü göstergeleri çerçevesinde oluşan mali imkanları kullanmak suretiyle ekonomiyi yatırım, üretim, ihracat ve istihdam kanallarından desteklemeye devam edecek. Bu anlamda ekonomide verimliliği artıran programlara bütçeden daha fazla destek vereceğiz. Bütçe, sadece kamu harcamaları üzerinden büyümeye destek veren bir unsur olmaktan öte bir kaldıraç etkisi meydana getirmek suretiyle özel sektörün daha fazla yatırım, üretim, ihracat yapmasına dayalı bir ekonomik çerçeveyi oluşturacak."

Ağbal, kamu harcamalarını ekonominin üretken potansiyelini artıran alanlara yoğunlaştıracaklarını vurgulayarak, gelir politika ve uygulamalarıyla yatırım ve istihdamı desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Maliye Bakanı Ağbal, "Böylece bir yandan ülkemizin büyüme potansiyelini desteklerken diğer yandan güçlü kamu maliyesi ile makroekonomik istikrarı koruyacağız." değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)

Yorumlar