"2017'de e-ticaretin 50 milyar liraya yaklaşmasını bekliyoruz"

- Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhun: - "Sektörümüz 2017'de en az yüzde 30 büyüyecek. Ekonomide olumlu gelişmeler söz konusu olduğunda, büyümenin yüzde 50'ler civarında olacağını öngörüyoruz. Yüzde 50 skalasındaki büyüme, ülkemizin e-ticaretini 3-4 yıl içinde gelişmekte olan ülkeler seviyesine çıkaracak" - "2017'de ülkemizde e-ticaret hacminin 50 milyar liraya yaklaşmasını bekliyoruz" - n11.com Üst Yöneticisi Won Yong Jo: - " Son 5-6 ayda mobile olan ilgi gerçekten inanılmaz. Mobil teknolojilerin daha da gelişmesiyle bu alana yatırım yapan e-ticaret girişimlerinin büyük avantajlar sağlayacağını söyleyebiliriz"

Google Haberlere Abone ol
"2017'de e-ticaretin 50 milyar liraya yaklaşmasını bekliyoruz"

İSTANBUL (AA) - EDA TOPCU - Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, 2017'de e-ticaret sektöründe en az yüzde 30'luk büyüme beklediklerini belirterek, "Ekonomide olumlu gelişmeler söz konusu olduğunda, büyümenin yüzde 50’ler civarında olacağını öngörüyoruz. 2017’de ülkemizin e-ticaret hacminin 50 milyar liraya yaklaşmasını bekliyoruz." dedi.

Orhun AA muhabirine yaptığı açıklamada e-ticaret sektörünün Türkiye'deki mevcut durumuna ve gelecek beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sektör olarak 2016 yılına oldukça ümitli başladıklarını anımsatan Orhun, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen geçtiğimiz yılın yüzde 30'lar civarında bir büyüme ile kapatılacağını söyledi.

Birçok sektör için yüzde 30'luk büyümenin gıpta edilecek bir rakam olduğunun altını çizen Orhun, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 5 seviyesinde olan e-ticaret payının Türkiye'de yüzde 2 civarında olması sebebiyle Türkiye'de sektörün çok daha hızlı büyümesi gerektiğini anlattı.

ETİD Başkanı Orhun, 2017 yılında sektörde önemli bir büyüme beklediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Halihazırda toplam perakendenin yüzde 2'sini gerçekleştiren e-ticaret sektörü, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yüzde 5 bariyerini aşacaktır. 2017 içinde sektörümüz en az yüzde 30 büyüyecektir. Ekonomide olumlu gelişmeler söz konusu olduğunda, büyümenin yüzde 50’ler civarında olacağını öngörüyoruz. Yüzde 50 skalasındaki büyüme, ülkemizin e-ticaretini 3-4 yıl içinde gelişmekte olan ülkeler seviyesine çıkacaktır. Bu da ekonominin kayıt altına alınmasında çok önemli bir işlevi olan e-ticaretin hak ettiği yere gelmesini sağlayacaktır. 2017’de ülkemizin e-ticaret hacminin 50 milyar liraya yaklaşmasını bekliyoruz. Bu rakam 2015 yılında, 24,7 milyar liraydı. Sektörümüz mevcut durumda 100 bin kişinin üzerinde bir istihdam yaratıyor. Ticaret hacminin büyümesi, istihdamda da benzer bir gelişmeye yol açacaktır."

Kurda yaşanan dalgalanmaların sektörü olumsuz etkilediğini söyleyen Orhun, fiziksel perakendecilerin bir kısmının yıl sonunda dalgalanmalardan negatif etkilendiği için yatırımlarını yavaşlattığını, bu yatırımcılar için oldukça verimli olan e-ticaret sektöründe yatırımların kesilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Orhun, Türkiye'deki e-ticaret hacminin büyük kısmını, sadece internetten satış yapan firmaların sağladığı, birçok ülkede bunun tam tersi bir durum olduğu bilgisini vererek, "Bu nedenle sektör üç kat büyüyecekse, fiziksel perakendecilerin e-ticaret kanalları, bu noktada önemli rol oynayacak. Yatırım kararları ve beklentiler uzun vadeli planlar dahilinde yapılır ve iyi bir şekilde yönetilirse, başarı mutlaka gelecektir. E-ticaret, bir önceki yıl devletimiz tarafından düzenlenmeye başlanmıştı. Halihazırda bu düzenlemelerle ilgili çalışmalar devam ediyor. ETİD olarak bu düzenlemelerle ilgili yoğun mesai harcamaktayız. Sektörümüz global normlara uygun uygulamalarla birlikte çok daha hızlı büyüyecektir." diye konuştu.


-"Türkiye'de e-ticaret önemli potansiyel barındırıyor"


Türkiye'deki e-ticaretin önemli aktörlerinden biri olan n11.com CEO'su Won Yong Jo da yaptığı değerlendirmede Türkiye'de 30 milyar dolar hacme yaklaşan sektörün büyük potansiyel barındırdığını söyledi.

Kişilerin zamandan tasarruf etme ve firmaları sorgulayabilme, firmaların ya da bireysel satıcıların ise daha çok müşteriye ulaşma gibi nedenlerle tercih ettiği e-ticaretin ekonomiler içindeki payının, teknolojinin gelişimine paralel hızla büyüdüğüne işaret eden Won Yong, Jo, "Sadece online perakende yapanların hacmi yüzde 32 büyüyerek 8,5 milyar liraya çıktı, çok kanallı perakendecilerde yüzde 33'lük büyüme ile 4,8 milyar lira oldu. Tatil ve seyahat, tüm sektörün büyümesiyle paralel olarak yüzde 31 büyüme ile 8,9 milyar liraya ulaştı. Online bahiste ise yüzde 22 büyüme ile 2,5 milyar liraya ulaşıldı." dedi.

Won Yong, Jo, n11.com olarak 2016 yılında başarılı şekilde geçirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

" 2016 yıl sonu büyüme hedefimiz ise yüzde 60 bandında seyredecek. Sektörün üzerinde bir büyüme performansı sergileyeceğiz. Yılın En Uğurlu Kampanyası 11.11 dahilinde n11.com üzerinden 11 Kasım’da 65 milyon liralık satış gerçekleşti. Dünyanın en büyük online satış etkinliği olarak kabul edilen 11 Kasım'da Türkiye rekorunu kırdık. Günde 450 bin adet ürün satışı gerçekleştirirken, güne özel sürpriz fiyatlarla satışa sunduğumuz 11 otomobili 4 saat içerisinde sattık. Günün ilk saatinde 7 milyon lira satış gerçekleştirdik ve bu sürede n11.com’un trafiğinin yüzde 70’i ise mobilden geldi.

Faaliyete geçtiğimiz günden bugüne, büyürken, aynı zamanda sektörü de büyüterek ekosisteme destek olduk. Aynı hız ve istikrarla 2017 senesinde de sektörü büyütmeye ve farkımızı ortaya koymaya devam edeceğiz. Mevcut duruma ve gelecek yıllara dair çalışmalara bakıldığında, e-ticaret sektörünün gelecek 25 yılında bir gerileme hatta duraklama bile öngörülmüyor, örneğin 2016 ve 2017 yıllarının Türkiye’de e-ticaretin zirve yaptığı yıllar olacağı yönünde görüşler ağırlık kazanmış durumda."

Won Yong, Jo, sektördeki rekabete dayalı sektörün tıkanması halinin, e-ticaret sektörü için geçerli olmadığı bilgisini vererek, Türkiye'nin genç nüfusu sayesinde teknolojiye ve yeniliğe hızlı adapte olabilen bir ülke olduğunu, gelecek yıllarda e-ticarete de genç nüfusu sayesinde zamanla daha yüksek oranda katılım göstereceğini söyledi.

Ayrıca mobil e-ticaretin Türkiye'de çok daha hızlı geliştiğini ve yükseldiğini bildiren Won Yong, Jo, "Son 5-6 ayda mobile olan ilgi gerçekten inanılmaz. Mobil teknolojilerin daha da gelişmesiyle bu alana yatırım yapan e-ticaret girişimlerinin büyük avantajlar sağlayacağını söyleyebiliriz. Türkiye'de e-ticaretin toplam perakende içindeki payı yüzde 2’lerde iken bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 10’ların üzerinde. Dolayısıyla birlikte gideceğimiz daha çok yolumuz var." dedi.

Yorumlar