20. Uluslararası İş Forumu

- Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ: - "Biz tabii ki şirketlerimizin borsaya gelmesini istiyoruz. Ama kurumsallaşmasını tamamlamış ve belli ölçeğe ulaşmış olsun istiyoruz. Yoksa birkaç milyonluk şirketten borsa şirketi olmuyor" - Hazine Müsteşarı Çelik: - "Ar-Ge teşvikleri ve girişimciliğin önünü açma yönünde hükümetimiz oldukça kararlı. Bu mutlaka yeni anayasaya da yansıyacaktır"

Google Haberlere Abone ol
20. Uluslararası İş Forumu

İSTANBUL (AA) - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul'a kurumsallaşmasını tamamlamış ve belli bir ölçeğin üzerindeki şirketlerin gelmesini istediklerini belirterek, "Birkaç milyonluk şirketten borsa şirketi olmuyor." dedi.

Karadağ, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu 20. Uluslararası İş Forumu (IBF) kapsamında düzenlenen "Girişimcilik Ekosistemini Nasıl İnşa Ederiz?" konulu oturumda, borsanın girişim ekosisteminin oluşturulmasında çok önemli bir rol üstlenmesi gerektiğini ve Borsa İstanbul'un girişimciler açısından fon arzı ile talebinin en sağlıklı şekilde buluştuğu platformlardan biri olduğunu söyledi.

Türkiye'de finansın maalesef bankacılık merkezli devam ettiğine dikkati çeken Karadağ, "Bankacılık merkezli devam eden finans Türkiye'de büyüme sınırlarına ulaşmış durumda. 32 günlük mevduatla 30 yıla varan projeleri finanse etmeye çalışıyorlar." diye konuştu.

Himmet Karadağ, "Sermaye piyasalarında ölçeği yakalamak ve menkul kıymetleşmenin önünü açmak için Türkiye'deki büyük projelerin ve özel sektör yatırımlarının menkul kıymetle ve sermaye piyasalarında finanse ediliyor olması lazım. Bu, ülkemizin önünü ciddi anlamda açacaktır. Burada bankacılık kesimi rakibimiz değil iş ortağımız olacak. Aynı zamanda Borsada orta ve yüksek getirili finansman paketlerini kurumsal ve bireysel yatırımcılarla paylaşacağız. Bunun altyapısını hazırlamış durumdayız. Bunun girişimcilik ekosistemine çok olumlu yansımaları olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Girişimcilik ve inovasyon ekosisteminin Borsa İstanbul'un çok önem verdiği bir konu olduğunu vurgulayan Karadağ, inovatif finansal teknolojiler üreten, bunları ulusal ve uluslararası pazarlara satan bir merkez olma noktasında çalıştıklarını söyledi.

Borsa İstanbul Özel Pazar'da start-up şirketlerinin finansa erişimlerini kolaylaştırdıklarını aktaran Karadağ, şunları kaydetti:

"Borsacılık ve sermaye piyasalarında maalesef önceki dönemlerde uygun olmayan ürünler ve şirketler oldu. Özellikle 2011'den sonra yeterli kurumsallığa ulaşmamış, birkaç milyonluk şirketleri halka arz seferberliği yapıyoruz diye borsaya aldık. Sürdürülebilir olmayan yapıdaki şirketleri aldığımız için hem yatırımcı hem de girişimci için uygun bir profil sağlayamadık. Biz tabii ki şirketlerimizin borsaya gelmesini istiyoruz. Ama kurumsallaşmasını tamamlamış, en azından KOBİ ölçeğine ulaşmış olsun istiyoruz. Borsa şirketi olacaksa KOBİ ölçeği de 100 milyon lira bandının üzerinde olmalı. Yoksa birkaç milyonluk şirketten borsa şirketi olmuyor. Çünkü orada ne hissede oynaklığı engelleyebiliyoruz, ne o yatırımda kurumsallığı sağlayabiliyoruz, ne de borsada 'listed company' olmanın imajını asgari seviyede tutabiliyoruz."

Karadağ, küçük firmaların sermayeye ulaşmasını Özel Pazar ve Hazine fonlarıyla aktif şekilde destekleyeceklerini belirterek, "Önce kurumsallaşmalarını sağlayacağız, fonlayacağız, büyüteceğiz, ondan sonra pazarlarımıza davet edeceğiz. Kurumsallaşma ve ölçek ekonomisi sağlanmadan pazarlara erişmek ne firmalara ne bize fayda getiriyor. Bunun sermaye piyasalarımızın gelişmesi için hayati olduğunu düşünüyorum Bundan sonra bu konuyu titizlikle uygulayacağız." ifadelerini kulandı.

- "Girişimcilik, yeni anayasaya da yansıyacaktır"

Hazine Müsteşarı Osman Çelik ise büyümenin teşvik edilmesi, istihdamın sağlanması, refahın artırılması ve ekonomiye dinamizm kazandırılması için girişimciliğin ve inovasyonun önemli olduğunu söyledi.

Girişimciliğin gelişmesi için yasal altyapının sağlam olması, bu çerçevede gerekli destek ve teşviklerin verilmesi ve girişimcilerin finansmana ulaşım yollarının açılması gerektiğini belirten Çelik, "Biz de Hazine Müsteşarlığı olarak bu üç etkeni dikkate alarak yasal düzenlemeleri yapma gayreti içerisinde oluyoruz ve girişimcilik ekosistemini destekliyoruz." dedi.

Üniversite öncesi eğitimde de girişimcilik ve inovasyonun ülke ve ekonomiye katkılarının ön plana çıkarılması gerektiğini vurgulayan Çelik, girişimcilik ekosistemini geliştirmeye yönelik atılan adımlara değindi.

Yeni anayasanın girişimciliğin önünü açmasına yönelik bir soru üzerine Çelik, "Bu noktada Ar-Ge teşvikleri ve girişimciliğin önünü açma yönünde hükümetimiz oldukça kararlı. Bu mutlaka yeni anayasaya da yansıyacaktır.” yorumunu yaptı.

Hazine olarak dünyadaki en iyi uygulamaları Türkiye'ye getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Çelik, "Örneğin, bu çerçevede kitle fonlaması denilen uygulamanın yasal mevzuat altyapısını hazırladık. Basit bir anlatımla, bir girişimin ya da projenin internet aracılığıyla küçük yatırımcılar tarafından fonlanması anlamına geliyor. Bu alanda global olarak yaklaşık 35 milyar dolarlık bir fonlamadan bahsediyoruz. Bizim beklentimiz Türkiye'nin global fonlamadan 400 milyon dolarlık bir hacmi yakalaması. Bu, hem girişimciyi fonlayan hem de tasarrufların gelişmesine katkı sağlayan bir sistem." değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, melek yatırımcılık ağında kurumsal katılımcıların yanı sıra bireysel başvuruların da kabul edilmesini sağlayacak yasal altyapı için çalışmalara başladıklarını bildirdi.


- "Ekonomiye Kadın Gücü 75 bin gibi katılımcı sayısına ulaştı"

Turkcell Yatırımcı İlişkileri ve İş Geliştirme Direktörü Nihat Narin ise Turkcell'in halka açıldığı 2000 yılından bu yana girişimcilik ekosistemine katkı sağladığını belirtti.

Hizmete sundukları yenilikçi platformlarla Türkiye ekonomisine destek olduklarını ifade eden Narin, Turkcell'in çalışmalarına ilişkin, "Turkcell İş Ortaklığı Projesi'ne 2000 yılında başladık. Bu, bugün 300 firma ile kazan-kazan modeline uygun, 10 bin kişilik istihdam sağlamak üzere büyüyen bir proje. Ekonomiye Kadın Gücü projemizde ise yeteneği bulunan dar gelirli kadınlarımıza katkıda bulunuyoruz. Burada yaklaşık 75 bin katılımcı sayısına ulaşmıştık. Bu, ekonomiye çok ciddi bir katkı sağlamış platformlarımızdan biri." diye konuştu.

Turkcell'in geliştirdiği yenilikçi fikir destekleme platformu "Arıkovanı.com"un kitlesel fonlamayla büyüyen bir proje olduğunu anlatan Narin, "Arıkovanı.com adresine giriyorsunuz, projenizi kaydediyorsunuz ve sizin projenizi beğenen kitleler tarafından yatırım yapılabilir bir hale geliyor. Bu yatırımınız daha örnek aşamadayken binlerce kişi tarafından beğenilip belki de üretim bazında size destek sağlayacak bir hale geliyor, belki de kendinize o erken aşamada bile melek yatırımcı bulabiliyorsunuz." ifadelerini kullandı.


Yorumlar