2. Uluslararası STK Fuarı

- İDSB Genel Sekreteri Kurt: - "Bugün karşılaştığımız birçok sorunun temelinde İslam coğrafyasındaki bu dağınıklığın ve parçalanmışlığın olduğunu düşünürsek, böyle bir birlikteliğin (2. Uluslararası STK Fuarı) ne kadar stratejik olduğu takdir edilebilir" - "Bu coğrafyanın da buna ihtiyacı var. Buradaki değerlendirmelere herkesin ihtiyacı var. Tabii burada önemli olan sivil toplum kuruluşları arasındaki nitelikli iş birliğinin geliştirilmesidir. Bu konuda inşallah temenni ediyorum bu fuar güçlü bir zemin hazırladı"

Google Haberlere Abone ol
2. Uluslararası STK Fuarı

İSTANBUL (AA) - İslam Dünyası STK'ları Birliği (İDSB) Genel Sekreteri Ali Kurt, bugün karşılaşılan birçok sorunun temelinde İslam coğrafyasındaki dağınıklığın ve parçalanmışlığın olduğunu belirterek, 2. Uluslararası STK Fuarı gibi bir birlikteliğin bu açıdan çok önemli ve stratejik olduğunu söyledi.

Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İDSB ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın (TGTV) iş birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Yenikapı'daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen 2. Uluslararası STK Fuarı'nın bugün sona ereceğini belirterek, etkinliğe ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bakanlar Kurulu kararıyla yaklaşık 12 yıl önce uluslararası kuruluş statüsünde hayata geçirilen birliğin, kuruluşundan bugüne gelinen noktada yaklaşık 63 ülkeden 340 STK'nın bir arada olduğu bir çatı kuruluş haline geldiğini belirten Kurt, yapının çok önemli bir networke sahip olduğunu dile getirdi.

Kurt, birliği, geniş bir perspektifte sivil toplum kuruluşları arasında sürdürülebilir bir diyaloğu temin etmek adına önlerinde çok önemli bir fırsat olarak gördüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bugün karşılaştığımız birçok sorunun temelinde İslam coğrafyasındaki bu dağınıklığın ve parçalanmışlığın olduğunu düşünürsek, böyle bir birlikteliğin ne kadar stratejik olduğu takdir edilebilir. Bu noktada biz birçok çalışma yapıyoruz. Fuar bu çalışmalardan sadece bir tanesi. Biz bu STK'larla bir organizasyon içerisinde hareket ediyoruz. Bizim gerek insan hakları, gerek hukuki ilişkiler boyutunda, gerekse sivil toplum kuruluşlarının kapasitesini geliştirme bağlamında yaptığımız birçok çalışma var. Sonuçta istedik ki STK'larımızın hepsini bir araya getirelim ve bu çerçevede daha nitelikli bir şura oluşturalım ve böyle bir sivil toplum kuruluşları fuarını gerçekleştirdik. Sonuçta burada birbirinden çok da farklı sahalarda çalışan sivil toplum kuruluşları bir araya getirdik. Bizim burada arzu ettiğimiz konu şu, bugün itibarıyla 35 ülkeden 167 kuruluş katılıyor fuara. İstiyoruz ki burada katılımcılar faaliyetlerini anlatsınlar ki onu yapıyorlar. Projelerini paylaşsınlar ve benzer amaçlı çalışan STK'larla da bir iş birliği geliştirelim. Burada önemli olan günü birlik bir araya gelmek değil, sürdürülebilir ilişkiler oluşturmak."

- "Bundan sonraki yıllarda fuarı periyodik halde sürdüreceğiz"

Ali Kurt, etkinliğin hazırlıklarının uzun bir zaman aldığını dile getirerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de bu anlamda ciddi katkılarının olduğunu söyledi.

Konuya sadece Türkiye'nin tanıtımı noktasında yaklaşmadıklarını belirten Kurt, "Ama bunun ötesinde özellikle Türkiye'nin dış politika inisiyatifinde son 10 yıllık kavşakta almış olduğu arka planın uluslararası desteği boyutunda da bu çalışmaların ne kadar stratejik olduğunu ben bir kez daha vurgulamak istiyorum." diye konuştu.

Kurt, fuar kapsamında STK'ların istişari zemin oluşturabilmesi için bazı panel ve çalıştayların gerçekleştirildiğine dikkati çekip, özellikle panellerde çok önemli konuların ele alındığını belirterek, yapılan etkinliklere ilişkin bilgi verdi.

Etkinlikle çok değerli isimleri bir araya getirip bir inisiyatif oluşturduklarını vurgulayan Kurt, "Bu coğrafyanın da buna ihtiyacı var. Buradaki değerlendirmelere herkesin ihtiyacı var. Tabii burada önemli olan sivil toplum kuruluşları arasındaki nitelikli iş birliğinin geliştirilmesidir. Bu konuda inşallah temenni ediyorum bu fuar güçlü bir zemin hazırladı. Bundan sonraki yıllarda bu fuarı periyodik halde devam ettireceğiz. Farkındalık da çok önemli. Bu konuda medya desteğini de ihtiyacımız olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

Dün başlayan program, bugün gün boyu sürecek etkinliklerin ardından sona erecek.

Yorumlar