2. Türkiye-Çin Forumu 22 Mayıs'ta yapılacak

- Forum, "Yeni Dönem Türkiye-Çin İlişkileri: Fırsatlar ve Riskler" ana temasıyla İstanbul'da gerçekleştirilecek

Google Haberlere Abone ol
2. Türkiye-Çin Forumu 22 Mayıs'ta yapılacak

İSTANBUL (AA) - 2. Türkiye-Çin Forumu, "Yeni Dönem Türkiye-Çin İlişkileri: Fırsatlar ve Riskler" ana temasıyla 22 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenecek.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezinden (TASAM) yapılan açıklamaya göre, TASAM ve Çin Dışişleri Bakanlığına bağlı Çin Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü (CIIS) tarafından yapılacak forumun alt temaları, "Sektörel ve Finansal Derinleşme", "Güvenlik ve Savunma Sanayii", "Yatırım, Ticaret, Altyapı ve Müteahhitlik", "Kamu Diplomasisi; Yerel Yönetimler, Sivil Toplum, Düşünce Kuruluşları ve Medya", "Devlet Doğasının Değişimi, Beklenti Yönetimi ve Çok Boyutlu Güvenlik", "ASEAN Bölgesi, Şangay İşbirliği Örgütü vb. ve Asya'da Entegrasyon", "Enerji, Su ve Gıda Güvenliği", "Bilim ve Teknoloji, Akademi ve Kültür" ve "Orta Doğu-Afrika, Güney ve Orta Asya" olarak belirlendi.

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, foruma ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tek Kuşak-Tek Yol İnisiyatifi, güç çekişmelerinde Pasifik'i Doğu Akdeniz'e bağlamaktadır. Ekonomi-politik temelde güvenlik senaryolarının anahtar olacağı yeni dönemde Çin açısından Türkiye, Balkanlar ve Avrupa’ya bir çıkış kapısı, Orta Doğu ve Orta Asya'da iyi bir ekonomik ortaktır. Türkiye ise Çin’i siyasi, ekonomik ve güvenlik ile ilgili alanlarda karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesi gereken bir partner olarak görmektedir. Türkiye, Asya ülkeleri ile ilişkilerini geliştirme konusunda da Çin’in işbirliğine özel bir önem atfetmektedir."

Tek Kuşak-Tek Yol İnisiyatifi'nde güçlü bir şekilde rol alma kararını deklare eden Türkiye ile Çin ilişkilerindeki en önemli sorunun dış ticaretteki makasın Çin lehine gittikçe açılması olduğunu ifade eden Şensoy, bu durumun ekonomik ve ticari ilişkilerin hükümetler düzeyinde mercek altına alınması sonucunu doğurduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Her iki ülke kritik öneme sahip uzun vadeli çıkarların sürdürülebilirliği açısından etkili bir stratejik işbirliği geliştirmektedir. Bu noktada olaylara daha geniş bir jeopolitik bakış açısı ile bakma ihtiyacı vardır. Çok boyutlu şekillenen dünya güç sistematiği içerisinde Türkiye-Çin ilişkilerinin ideal bir noktaya taşınabilmesi için, yalnızca siyasi ve stratejik temelli değil, her parametrede karşılıklı derinlik oluşturacak bir yapıya doğru yönelmesi gerekir. Bunun için de askeri ve kültürel boyut ayrı bir öneme sahiptir."

Yorumlar