2 bin yıllık tarihi anıt depremde yıkıldı

Kahramanmaraş'taki 2 büyük depremden sonra Adıyaman'da bulunan 2 bin yıllık tarihi Karakuş Tümülüsü de yıkıldı.

Google Haberlere Abone ol
2 bin yıllık tarihi anıt depremde yıkıldı

"Yüzyılın afeti" olarak nitelendirilen Pazarcık ve Elbistan depremleri esnasında 2 bin yıllık bir anıtında da yıkıldığı ortaya çıktı.

Adıyaman'daki 2 bin yıllık Karakuş Tümülüsü'nde bulunan tokalaşma sütunu deprem nedeniyle yıkıldı.



Kahramanmaraş merkezli 10 ilde etkili olan depremler, Adıyaman’daki bazı tarihi yapılara da zarar verdi.

Nemrut Dağı eteklerinde bulunan 2 bin yıllık Karakuş Tümülüsü içerisinde yer alan tokalaşma sütunu depremden etkilenerek yıkıldı.

10 metre yüksekliğindeki sütun üzerinde Grekçe yazıtlar yer alıyordu.

KARAKUŞ TÜMÜLÜSÜ TARİHÇESİ

Karakuş Tümülüsü, Adıyaman'ın Kâhta İlçesi'ndeki modern Çukurtaş köyü yakınlarında MÖ 30-20'de Kommagene Kralı II . İl, Türkiye. Sütun 2023 Türkiye-Suriye depreminde çöktü. 

Karakuş "kara kuş" demektir. Anıt, tepesinde bir kartal bulunan bir sütun olduğu için bu adı almıştır.

Türkiye'nin Kâhta kentine 12 kilometre (7.5 mil) uzaklıktadır. Tümülüs, her biri yaklaşık 9 metre (30 ft) yüksekliğinde olan üç Dor sütunundan oluşan gruplarla çevrilidir . Sütunların tepesinde steller, kabartmalar ve boğa, aslan ve kartal heykelleri bulunur. Bir yazıt, üç kadını barındıran bir kraliyet mezarının varlığını göstermektedir. 

Anıtın kuzeydoğudaki merkez sütununun iki kasnağının dış yüzlerinde Yunanca yüceltme yazıtları vardır. Restorasyonun şüpheli olduğu birkaç cümleyi atlayarak, yazıt şöyle diyor:

Bu, büyük Kral Mithridates'in (kendi annesidir) ... bu son saate layık gördüğü İsias'ın kutsal yeridir [kutsal yeri veya temeli]. Ve … Antiochis burada yatıyor, kralın aynı anneden olan kız kardeşi, kadınların en güzeli, hayatı kısa ama şerefi uzun sürdü. Bunların ikisi, gördüğünüz gibi burada başkanlık ediyor ve onlarla birlikte bir kızının kızı, Antiochis'in kızı Aka. Birbirimizin ve kralın onurunun bir yaşam anıtı.

Kommagene Krallığı'nın MS 72'de Roma imparatoru Vespasian tarafından ilhak edilmesinden bir süre sonra , mezarın mahzeni yağmalandı.

Sahadaki ana kazılar, Münster Üniversitesi'nden Friedrich Karl Dörner tarafından yapılmıştır .

Yorumlar