1959 öncesi şampiyonluklar sayılacak mı?

1959 öncesi şampiyonluklar sayılacak mı soruları son günlerde Fenerbahçe taraftarı tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Çünkü 1959 yılı öncesindeki şampiyonlukların da sayılması halinde tablo tamamen değişiyor. Avrupa'da bu durumla ilgili alınan yeni karar mevcut.

Google Haberlere Abone ol
1959 öncesi şampiyonluklar sayılacak mı?

1959 öncesi şampiyonluklar sayılacak mı bu konuda bir hamle veya sinyal var mı konu hakkında Fenerbahçe'nin bir başvurusu var mı soruları son günlerde taraftarın dilinden düşmüyor. Peki, nedir bu 59 öncesi şampiyonlukların sayılması hikayesi veya olayı?

Sabah gazetesinden Mevlüt Tezel konuyu köşesine taşımıştı. İşte 1959 öncesi şampiyonluklar konusu: Fenerbahçe, 1959 öncesi Türkiye şampiyonluklarının Süper Lig'e dahil edilmesi için Türkiye Futbol Federasyonu'na resmi başvuru yaptı. Ama Fenerbahçe'nin şampiyonluk sayısı artabilir diye konunun hukuki açıdan ele alınmasını bile istemeyen takımlar var.

Aslında bu adalet arayışı sadece Fenerbahçe için değil. 1959 yılı öncesi Beşiktaş'ın yedi, Gençlerbirliği'nin iki, Harpokulu'nun iki, Ankara Demirspor, Eskişehir Demirspor, Göztepe, Galatasaray, Güneş, Ankaragücü, İstanbulspor, Muhafızgücü ve Harbiye takımlarının da bir şampiyonluğu var. Galatasaray'ın, Fenerbahçe gibi sayılmayan dokuz şampiyonluğu olsa hakkını aramayacak mıydı yani?

İstanbulspor'un sitesinde Mehmet Şakir Öğünç bu konu hakkında güzel bir araştırma yapmış, ben de onun verdiği bazı bilgileri paylaşacağım. 1959 öncesinde farklı bölgelerde turnuvalarda bölge birincileri Türkiye Futbol Şampiyonası'na katılır, maçlar eleme usulüyle oynanır ve kazanan Türkiye Şampiyonu sayılırdı. Ama 1959 öncesini yok sayanlar; "1959'dan sonra profesyonel yapı oluşturuldu, önceki şampiyonluklar sayılmaz" diyor. Bir diğer bahane ise; o zaman takımlar amatörmüş, lig kazanmak kolaymış. Çok komik bahaneler bunlar!

O yıllarda tüm dünyada bizdekine benzer statüde şampiyonluklar belirlenirdi. Benzer durum İtalya'da yaşandı. Genoa'nın iki maç oynayıp şampiyon sayıldığı sezon bile var. Oysa 1959 yılı öncesinde bizde bir sezonda 15-20 maç oynanır ve öyle şampiyon olunurdu. 1922'de İtalya'da iki ulusal organizasyon düzenleniyor ve birinde Pro Vercelli, diğerinde Novese şampiyon oluyor ve iki takım da 1922'nin şampiyonu kabul ediliyor.

Görüyorsunuz, İtalyanlar kim ulusal futbol organizasyonu şampiyonu olduysa hakkını vermiş. Bizde neden bu yapılmıyor? Galatasaray'ın şampiyonluk yıldızları fazla kalsın diye mi? Bu adil bir yaklaşım mı? 1959'dan önceki şampiyonlukların kabul edilmemesi tarihe ihanettir, toprak sahalarda ter dökmüş, bazıları vatan kahramanı futbolcuların hakkı yenmektedir!

Beşiktaş neden yedi şampiyonluk için başvuru yapmıyor? Çünkü ortada bir hukuk garabeti var. Beşiktaş'ın 1959'dan önceki iki şampiyonluğu resmi olarak geçerli sayıldı. Neden yedi değil de iki? Çünkü formalara şampiyonluk yıldızı koyma uygulaması başlamıştı. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın da iki yıldızı vardı. Beşiktaş'ın bir yıldızı iki şampiyonluk sayılarak ikiye çıkarıldı ve böylece denge sağlandı.

Deniyor ki; Beşiktaş o tarihlerde Avrupa Kupaları'na katıldığı için Federasyon Kupası zaferleri şampiyonluktan sayıldı. Yalnız şöyle ilginç bir durum var, Beşiktaş 1958'de Avrupa Kupası'na gitti. 1957'de ise Federasyon Beşiktaş'ın ismini UEFA'ya bildirmeyi unuttuğu için siyah beyazlılar Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılamadı. O zaman neden o bir şampiyonluk kabul edildi? Bu nasıl bir çelişkidir?

Ayrıca UEFA organizasyonlarının başlama tarihi 1955. Bu tarihten önce hiçbir Avrupa ülkesi, Avrupa kupalarında oynamadı. Bizde ise Avrupa kupalarına gitmeyenin şampiyonluğu sayılmıyor. Ama diğer ülkelerde sayılıyor. Çünkü tarihe, emeğe saygı var. Avrupalılar hak, hukuk, adalet neyse uyguluyor.

Asıl sorulması gereken ise şu; Fenerbahçe hakkını ararken Beşiktaş, sayılmayan şampiyonlukları için neden başvuru yapmıyor? 1959 öncesi şampiyon olmuş bütün takımlar hakkını aramalı, taraftar grupları harekete geçmeli. Göztepeli, İstanbulsporlu, Eskişehirsporlu taraftarlar da şampiyonluklarıyla gurur duymalı.

TFF BAŞKANI ÖZDEMİR'DEN AÇIKLAMA

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir spor gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özdemir 1959 yılı öncesinde alınan şampiyonluklarla ilgili çalışmaları takip edeceğini söyledi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, 1959 yılı öncesinde alınan şampiyonluklarla ilgili çalışmaları takip edeceğini söyledi.

Özdemir, 1959 yılı öncesindeki şampiyonluklar konusunda, "Federasyona gittiğimde ilk işim bizim hukukçu arkadaşlarımı çağıracağım, bu dosya ne durumda soracağım. Bir bakalım, görelim ama ben isterim ki Fenerbahçe eğer dördüncü yıldızını takacaksa taksın, 1 senesi var 20'yi alsın. Beşiktaş'ın da az senesi var onlar da tamamlasınlar. Galatasaray'ın da sayılmayan şampiyonlukları var. Bakacağım dosyaya, arkadaşlarımdan görüş alacağım." diye konuştu.

 

 

Yorumlar