18 yaşından küçüklere sigara satışına hapis cezası

Sigara kullanımı ile mücadele çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeler 5 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor. Düzenleme kapsamında sigara paketlerinin üzerindeki “18 yaşını doldurmayanlara satılamaz” şeklindeki uyarı “18 yaşını doldurmayanlara satışının cezası hapistir” olarak değiştirildi.

Google Haberlere Abone ol
18 yaşından küçüklere sigara satışına hapis cezası

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sigaraya yeni düzenlemeler getirildi.

Kullanıcının dikkatini çekmek ve sigara kullanımından caydırmak için yapılan düzenlemeyle sigara başta olmak üzere tütün mamullerinde düz ve standart paket uygulamasına geçilecek.

Yapılan düzenlemeyle birlikte 5 Ocak 2020’den yani bir ay sonrasından itibaren sadece yeni standart paketlerin satışı yapılabilecek. Piyasada yer alan eski tip paket sigaraların satışı yapılmayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belinene bu süreye kadar mevcut paketlerin piyasadaki satışı devam edilebilecek ancak belirlenen taihten itibaren standart pakete geçilecek.

Öte yandan bütün sigara aketlerinin üzerinde “ALO 171 Sigara Bırakma Hattı” ibaresi yer alacak. Hâlihazırda mevcut satışı yapılan sigara paketlerinin yan yüzeyinin birinde bulunan zifir, nikotin ve karbon monoksit bırakım değerlerine ilişkin bilgilendirme yapılan düzenlemeyle kaldırıldı.

Öte yandan daha önce üzerinde bulunan “18 yaşını doldurmayanlara satılamaz” şeklindeki uyarı da “18 yaşını doldurmayanlara satışının cezası hapistir” şeklinde değiştirildi. Bu düzenlemeyle birlikte 18 yaşından küçük çocuklara sigara satışı yapanlar hapis cezasına çaprtırılacak.

Öte yandan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı tarafından düzenlenen Tarım Bakanları 6. Toplantısı için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yeni düzenleme ile ilgili açıklamada bulundu. Bakan Pakdemirli “Uygulamanın ana amacı, caydırıcılığı artırmak. Özellikle gençlerimizin cazibeli paketlere ulaşmaması için tek tip paket uygulamasına geçtik” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yanı sıra sigara kullanımı ile mücadele eden Fransa, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde daha öncesinde düz ve standart paket uygulamasına geçmişti.

PAKET ÜZERİNDEKİ MESAJLAR CAYDIRACAK

Paketlerde sigara içen insanlara ilişkin caydırıcı fotoğraflarla birlikte 14 yeni resimli uyarı mesajı da yer alacak. Resimli uyarılarda yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

- “Sigara içiyorsanız çocuğunuzun da sigara içme ihtimali iki kat fazladır. Hayat boyu sigara içenlerde erken ölümlerin yarısı sigara içmekten kaynaklanmaktadır.”
- “Sigara kullanımı gebelikte erken doğuma yol açarak bu bebeklerdeki ölüm, hastalık ve engellilik riskini artırır.”
- “Sigara kullanımı her aldığınız nefesi zorlaştıran kronik bronşite sebep olmaktadır.”
- “Sigara en büyük inme sebebidir.”
- “Sigara dumanında benzen, nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur.”
- “Sigara içmek ayakta kangrene sebep olur.”
- “Sigara içenler genç yaşta ölebilir.”

Yorumlar