"15 Temmuz'u biz de yaşadık, Türkiye'yi anlıyoruz"

- Ukrayna Parlamentosu Genel Sekreteri Bodnar: - "Türkiye'de meydana gelen darbe girişimini biz, 2014'ün şubat ayında Kiev'de yaşadık ve bu yüzden bunun nasıl bir şey olduğunu çok iyi anlayabiliyoruz ve Türkiye'nin darbe karşısındaki haklı mücadelesine destek veriyoruz" - "Biz Rusya'nın işgalini uluslararası hukuku çiğneyen büyük bir suç olarak görüyoruz. İleride Donbass ve Kırım'ın tekrar Ukrayna'ya bağlanacağından son derece eminiz ve bu konuda kendimize güvenimiz tamdır"

Google Haberlere Abone ol
"15 Temmuz'u biz de yaşadık, Türkiye'yi anlıyoruz"

İSTANBUL (AA) - GÜLSÜM İNCEKAYA - Ukrayna Yüce Radası (Ukrayna Parlamentosu) Genel Sekreteri Petro Bodnar, Türkiye'nin 15 Temmuz'da yaşadığı darbe girişiminin aynısını kendilerinin de 2014'ün şubat ayında Kiev'de yaşadıklarını belirterek, "Bu yüzden bunun nasıl bir şey olduğunu çok iyi anlayabiliyoruz ve Türkiye'nin darbe karşısındaki haklı mücadelesine destek veriyoruz." dedi.

Bodnar, 2014'te başlayan devrim protestolarını, Rusya'nın müdahalesini, Kırım'ın işgali ve Türkiye-Ukrayna ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'de 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından düzenlenen darbe girişiminin çok tanıdık olduğunu ifade eden Bodnar, "Türkiye'de meydana gelen darbe girişimini biz, 2014'ün şubat ayında Kiev'de yaşadık ve bu yüzden bunun nasıl bir şey olduğunu çok iyi anlayabiliyoruz ve Türkiye'nin darbe karşısındaki haklı mücadelesine destek veriyoruz." diye konuştu.

- "Kırım tekrar Ukrayna’ya bağlanacak"

Bodnar, Kiev'de 2014'te başlayan Rusya destekli devrimin yıllar önce Kremlin tarafından planlandığını, Rusya'nın Ukrayna'daki devrim ayaklanmalarından sonra harekete geçtiğini savundu.

Rusya'nın tüm uluslararası hukuk kurallarını çiğneyerek 3 yıldır Ukrayna'ya karşı saldırgan tavrını devam ettirdiğini öne süren Bodnar, "Bir ülke başka bir ülkeye karşı tüm uluslararası hukuk kurallarını çiğnemektedir. Ukrayna yaklaşık 3 yıldır Rusya ve Rus yanlısı ayrılıkçıların saldırıları altında bulunuyor. Ülkemiz üç yıldır tek başına bu saldırı ve baskılara karşı direnmeye çalışıyor. Bu savaşta şu ana kadar yaklaşık 10 bin insanımız öldü." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakının büyük bir suç olduğunu dile getiren Bodnar, Kırım'ın tekrar Ukrayna'ya bağlanacağını ileri sürdü.

Bodnar, Kırım işgalinin Rusya ve Ukrayna arasındaki askeri anlaşmazlığın ilk neticesi olarak meydana geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Biz bu işgali uluslararası hukuku çiğneyen büyük bir suç olarak görüyoruz. İleride Donbass ve Kırım'ın tekrar Ukrayna’ya bağlanacağından son derece eminiz ve bu konuda kendimize güvenimiz tamdır. Rusya'nın tavrını kınıyoruz ve uluslararası topluluklardan bu konu ile ilgili gelecek desteklere güveniyoruz."

Bodnar, Ukrayna'nın saldırılara karşı yardım talep ettiğini fakat, ABD ve Avrupa'nın tavrının net ve çözüm odaklı olmadığına dikkati çekerek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Biz, ABD ve Avrupa'dan bu saldırılara karşı, özgürlüklerimizi ve haklarımızı korumak amacıyla yardım talep ettik. Modern dünyanın bu konu ile ilgili tavrı çok daha etkili olabilirdi. Çok daha fazla şey yapabilirlerdi ve yapacağını da biliyoruz. Fakat şunu da biliyoruz ki uluslararası politikalar denince birçok politik dengenin ve bunların gözetilmesi söz konusudur. Ve bu hususta daha hızlı bir çözüm yolunun bulunması bekliyoruz."

- "Türkiye'ye teşekkür ediyoruz"

Bodnar, Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna sorunu konusunda her zaman net olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Türkiye her zaman Ukrayna'ya yardım etmekte ve destek olmaktadır. Birkaç ay önce Devlet Başkanımız Petro Poroşenko TBMM'yi ziyaret etti ve Sayın Erdoğan ile bir görüşme yaptı. Görüşmede, her iki taraf da birbirine desteklerini bildirdi."

Yorumlar