15 Temmuz Şehitler Köprüsü davası

- Tutuklu er Alanay: - "Binbaşı Ahmet Taştan asabiydi, kovboy gibi davranıyordu. Gece boyunca silah, tank, top sesi duydum. 'Duymadım, görmedim' diyen yalan söylüyor. İçimizde kasten darbeyi düşünen şerefsiz de var, hiç suçu olmayan da var. Ahmet Taştan ve Turgay Ödemiş bu işe bilerek çıktılar" - "Kurtuluş Kaya'nın (Köprüde öldürülen er) vurulduğunu gördüm. Tek bir kurşun sesi duydum, yakın mesafeden ateş açılmıştı. G3 tüfeğinden ateş açıldı diye tahmin ediyorum" - Tutuksuz sanık er Öztürksoy: - "Tankın üstünden ateş eden (üsteğmen) Vedat Yıldız'dı"

Google Haberlere Abone ol
15 Temmuz Şehitler Köprüsü davası

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin davada tutuklu yargılanan er Ali Alanay, "Binbaşı Ahmet Taştan asabiydi, kovboy gibi davranıyordu. Gece boyunca silah, tank, top sesi duydum. 'Duymadım, görmedim' diyen yalan söylüyor. İçimizde kasten darbeyi düşünen şerefsiz de var, hiç suçu olmayan da var. Ahmet Taştan ve Turgay Ödemiş bu işe bilerek çıktılar." dedi.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yer alan binadaki büyük salonda yapılan duruşma, sanık savunmalarıyla devam ediyor.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan tutuksuz sanık Adem Öztürksoy, unimogun şoförü olduğunu ve Kuleli Askeri Lisesi'nden 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne gittiklerini söyledi.

Askerlerin köprüde mevzi aldıklarını anlatan Öztürksoy, halkın üzerilerine geldiğini ve askerlerin buna karşı havaya ateş ettiğini anlattı.

Sivil kıyafetli ve silahsız olduğunu öne süren Öztürksoy, “Araçta oturuyordum. Bir anda mermiler yağmaya başladı, 5-6 mermi araca isabet etti. İndim ve aracın altına yattım. Sabaha kadar oradaydım. Teslim olurken halk üzerimize geldi, orada bir arbede yaşandı. Sivil olduğum için kenara geçtim. Daha sonra kışlama geri döndüm.” dedi.

Silah kullanan komutanları tanımadığını iddia eden Öztürksoy, “Silah kullanmadım. Tankın üstünden ateş eden (üsteğmen) Vedat Yıldız’dı.” dedi.

- “Kovboy gibi davranıyordu”

Tutuklu sanık er Ali Alanay, matematik öğretmeni olduğunu ve kısa dönem askerlik yaptığını anlatarak, darbe sırasında askerliğinin bitmesine bir hafta kaldığını aktardı.

"Tatbikat" denilerek kışla dışına çıkarıldıklarını öne süren Alanay, komutanlarınca ellerindeki telefonların toplatıldığını söyledi.

Alanay, komutanlarının kendilerine “Ateş et” emrini verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Binbaşı Ahmet Taştan asabiydi, kovboy gibi davranıyordu. Bu yüzden yanından uzaklaştım. Böyle bir haysiyetsize komutanlık yakışmıyor. Gece boyunca silah, tank, top sesi duydum. ‘Duymadım, görmedim’ diyen yalan söylüyor. Tank atışı yapıldığında köprü sallanıyordu. Unimogun altındaydım, sabaha kadar oradaydım, ne havaya ne denize, ne şahsa ateş etmedim, silah kullanmadım. Ellerimde barut izi çıkmadı. İçimizde kasten darbeyi düşünen şerefsiz de var, hiç suçu olmayan da var. Ahmet Taştan ve Turgay Ödemiş bu işe bilerek çıktılar. Ben bir hafta sonra terhis olup evime gidecektim. Devlet, bu şerefsizlerin tuvaletini temizletti bana. Teröristler içimizdeymiş haberimiz yokmuş.”

- “Yakın mesafeden ateş açılmıştı”

Köprüde öldürülen erlerden Kurtuluş Kaya’nın vurulduğunu gördüğünü anlatan Alanay, şöyle devam etti:

“Tek bir kurşun sesi duydum, yakın mesafeden ateş açılmıştı. G3 tüfeğinden ateş açıldı diye tahmin ediyorum. Kurtuluş Kaya’nın vurulmasıyla bir anda ortalık karıştı. Eğer o vurulmasaydı, biz oradaki erler birbirimizle konuşarak durumu daha rahat ve önceden kavrayabilirdik.”

- “Taştan ve Ödemiş’in üzerine yürüdü”

Savunması sırasında ağlayan Alanay, o gece yaşananların sorumlusunun Ahmet Taştan ve Turgay Ödemiş’in olduğunu söyledi.

Seyircilerin tarafından sanığın konuşması alkışlanırken, sanıklardan biri de yerinden kalkarak Ahmet Taştan ve Turgay Ödemiş’e doğru yürüyüp hakarette bulundu.

Bu sanık jandarma görevlilerince dışarı çıkartılırken Mahkeme Heyeti, duruşmaya kısa süre ara verdi.

Bir süre sonra tekrar başlayan duruşma, tutuklu sanık erlerin savunmalarıyla sürüyor.

Yorumlar