15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "2016'da 2 bin 603 firmanın 2 milyon 258 bin 393 ürününü denetledik, güvensiz bulduğumuz 51 bin 904 ürün için 1 milyon 85 bin 822 lira idari para cezası uyguladık" - "Tüketici şikayeti başvuru sayısı 2016'da 1 milyon 794 bin 376'ya yükseldi ve başvuruların yüzde 85’i tüketicilerin lehine sonuçlandı" - "20'ncisini düzenlediğimiz 'Geleneksel Tüketici Ödülleri' yarın sahiplerini bulacak"

Google Haberlere Abone ol
15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2016'da 2 bin 603 firmanın 2 milyon 258 bin 393 ürününü denetlediklerini, güvensiz bulunan 51 bin 904 ürün için 1 milyon 85 bin 822 lira idari para cezası uyguladıklarını belirtti.

Tüfenkci, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, hızla değişen ve çeşitlenen ihtiyaçların ve artan rekabet ortamının, tüketici bilincinin artmasını gerekli kıldığını bildirdi.

Bilinçli tüketim alışkanlığının, üretimin kalitesini yükselttiği gibi ülkelerin kalkınmasında ve gelişmesinde de önemli rol oynadığını belirten Tüfenkci, "Bu nedenle bilinçli tüketici profilinin ve bilinçli tüketimin oluşturulması, tüketicilerin korunması, tüketim mallarına ilişkin düzenleme ve denetimlerin sağlanması, tüketimi yaşam biçimi olmaktan çıkarmak için farkındalık organizasyonları düzenlemesi gereği doğmuştur." ifadesini kullandı.

Tüfenkci, hem iç piyasadaki hem de ithalat aşamasındaki tüm tüketici ürünlerinin yüzde 100 güvenli olmasını sağlamak amacıyla denetimler yaptıklarına işaret ederek, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleriyle tekstil, ayakkabı, kırtasiye, mobilya, çocuk bakım ürünleri, oyuncak, deterjan gibi doğrudan tüketiciye arz edilen ürünleri denetlediklerini bildirdi.

Geçen yıl Bakanlığın görev ve yetki alanına giren 2 bin 603 firmanın 2 milyon 258 bin 393 ürününü denetlediklerini belirten Tüfenkci, güvensiz buldukları 51 bin 904 ürün için 1 milyon 85 bin 822 lira idari para cezası uyguladıklarını ifade etti.

Tüfenkci, oyuncak sanayinde 55 alerjik kokunun kullanımını yasakladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"2011 yılında sorumluluğumuzdaki ürünlerde güvensizlik oranı yüzde 38,6 iken 2016 yılı sonu itibarıyla bu rakam yüzde 4,1’e gerilemiştir. 36 aydan küçük çocukların kullanacağı oyuncakların temizlenebilecek bir biçimde tasarlanıp üretilmesi, gıdaların içinden çıkan oyuncakların ayrı ambalajlarının bulunması zorunluluğunu getirdik. Gıdayla sıkıca bitiştirilmiş oyuncakları yasakladık. Eğitim ve öğretim yılı öncesinde özellikle kırtasiye ürünleri, okul kıyafetleri ve ayakkabılarıyla çocuklarımızın kullanabileceği her türlü takı, aksesuar gibi ürünlere ilişkin denetimler gerçekleştirdik.Tüketicilerimizin şikayetlerini doğrudan tüketici hakem heyetlerine aktarmasını sağlayacak Tüketici Bilgi Sistemini yeniledik."

- "Tüketici şikayeti başvuruları 1,8 milyona ulaştı"

Tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı nitelikteki reklamlara karşı tedbirler aldıklarını ifade eden Tüfenkci, 2016'da çeşitli mecralarda yayınlanan 3 bin 362 reklam dosyasını inceleyerek, mevzuata aykırı 780 reklama idari yaptırım uyguladıklarını bildirdi.

Tüfenkci, tüketicilerin mağduriyetlerini mahkemeye yansımadan masrafsız, hızlı ve kolay şekilde çözmek amacıyla her il ve ilçede en az bir tane olmak üzere toplam bin 11 tüketici hakem heyeti kurduklarını anımsatarak, 2012'de 446 bin 54 olan tüketici şikayeti başvurusunun 2016'da 1 milyon 794 bin 376'ya yükseldiğini ve başvuruların yüzde 85’inin tüketicilerin lehine sonuçlandığını kaydetti.

Uluslararası Tüketici Koruma ve Uygulama Ağının 2017-2018 Dönem Başkanlığını 1 Temmuz’dan itibaren Türkiye adına üstlenecekleri bilgisini veren Tüfenkci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının tüketicilerin online işlemlerden kaynaklı şikayetlerini iletebilmeleri için "e-consumer.gov" adresli internet sitesine üye olduğunu belirtti.

Tüfenkci, tüketici bilincini geliştirmek ve bu yönde hak arama alışkanlıklarını yaygınlaştırmak, tüketici haklarına saygılı kişi, kurum ve kuruluşları teşvik etmek amacıyla bu yıl 20'ncisi gerçekleştirilecek Geleneksel Tüketici Ödüllerinin de yarın sahiplerini bulacağını açıkladı.

"Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans" prensibi ve "bilinçli tüketici, basiretli tacir" anlayışıyla tüketicileri korumaya devam edeceklerini vurgulayan Tüfenkci, haklarını bilen bilinçli tüketici profili oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

Yorumlar