145 yıl önce ne olmuştu, 1874 yılında neler oldu?

145 yıl önce ne olmuştu, 1874 yılında neler oldu, İmamoğlu'nun bir konuşmasında, "Biz bu mücadeleyi 145 yıldır sürdürüyoruz" şeklinde ifadeler kullanması akıllara bazı soru işaretleri getirdi. Peki söz konusu tarihte yani 145 yıl önce ya da 1874 yılında ne oldu?

Google Haberlere Abone ol
145 yıl önce ne olmuştu, 1874 yılında neler oldu?

145 yıl önce ne olmuştu, 1874 yılında neler oldu? HDP destekli Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'daki yerel seçim sonuçlarıyla ilgili bir konuşmasında, "Biz bu mücadeleyi 145 yıldır sürdürüyoruz" şeklinde ifadeler kullanması akıllara bazı soru işaretleri getirdi. Peki söz konusu tarihte yani 145 yıl önce ne olmuştu, 1874 yılında neler oldu?

İmamoğlu'nun bu açıklamasına tepki gösterenler, onun Sultan Abdülaziz'in darbeyle tahttan indirilmesi ve katledilmesine atıfta bulunduğunu savunuyor.

İmamoğlu ise aynı tarihlere denk gelen 1. Meşrutiyet'in ilanını kasttetiğini savunuyor.

1. Meşrutiyet de, Sultan Abdülaziz'e darbe yapılmasından sonra yerine geçen 2. Abdülhamit tarafından ilan edilmişti. Böylece Osmanlı'da ilk kez vatandaşlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştı. 

Ancak 1. Meşrutiyet'in ilan tarihi 1874 değil 1876'dır.

O halde 1874 değil de 1876 yılında neler oldu şöyle bir bakalım:

- Sultan Abdülaziz darbeciler tarafından tahttan indirilerek öldürüldü.

- Yerine kardeşi Sultan 3. Murat getirildi.

- 3 ay sonra ise yerine Sultan 2. Abdülhamit geçti.

- Abdülhamit tahta geçtikten sonra 1. Meşrutiyet ilan edildi.

Sultan Abdülaziz döneminde bugün hala ayakta kurumların birçoğunun temeli atılmıştı. 

Bunlar arasında Danıştay, Yargıtay gibi kurumlar da bulunuyor.

Osmanlı Bankasının kurulması, Vilayet Meclislerinin açılması, Sanayi Okulu'nun açılması, İstanbul Üniversitesi'nin ilk versiyonu olan Darülfünün'un kurulması, Galatasaray Lisesi'nin açılması, Mecelle'nin yayınlanması, Kız Öğretmen Lisesi'nin kurulması, ilk modern itfaiyenin kurulması, Darüşşafaka'nın açılması ve Maden Mektebi'nin açılması Sultan Abdülaziz dönemindeki yeniliklerdendir.

Sultan Abdülaziz Osmanlı'da birçok yeniliğe öncülük etmesine rağmen Hersek ayaklanması, Bulgar isyanları ve Girit sorunları gibi birçok sorunla da uğraşmak zorunda kaldı.

Öte yandan Mısır'ın İngilizler tarafından karıştırılarak alınması da bu dönemlerde başladı.

Kaynak: Son Haberler


 

Yorumlar

Hurgeneral Hdp destekli diye yazılan bir haberde ne kadar dürüst bir habercilik örneği gorebilirsinizki yahu bu hdp nin beraber red oyu verdiği partilerde biliyoruz yiyorsa onunda haberlerini yapın adam gibi NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE bizler oldukça hainler rahat uyuyamiyacak
Eko Seçme seçilme diyor yukarıda siz Abdülhamid diye anliyorsunuzya helal valla yandaş şakşakcilar
Süleyman O mazbatayi devlet derhal bu adamdan alsin
kerim bu tür adamlar yanlış tarih söylemez. Abdulhamide yapılanlar iki yıl önce planlanmıştır. o gizli mason toplantısının tarihidir 1874.
Necmettin Biz unuttuk aslımızı ama düşman unutmuyor. Yazıklar olsun bize