12. İTHİB İstanbul Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması Ödül Töreni

- Bu yıl 65'i yurt dışından olmak üzere 250 başvurunun yapıldığı yarışmada birinciliğe Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencisi Sebiha Alganer layık görüldü - İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Gülle: - "Fiyatı 5 dolar olan sıradan bir kumaşın değeri, sadece tasarım farkı ile 26 dolara kadar çıkabilir" - "Tekstilde 10 yıl önce 3 dolar olan ihracat kilogram fiyatımız şu anda 5 dolara çıktı. Türkiye'nin kilogram fiyatı ise 1,7 dolar. Artık birim fiyatımızı 15 dolara çıkaracak ihracatı yapmamız gerekiyor" - TİM Başkanı Büyükekşi: - "Türkiye'nin dünya markalarının olması, ancak özgün tasarımla mümkün"

Google Haberlere Abone ol
12. İTHİB İstanbul Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması Ödül Töreni

İSTANBUL (AA) - İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, fiyatı 5 dolar olan sıradan bir kumaşın değerinin, sadece tasarım farkı ile 26 dolara kadar çıkabildiğini belirterek, "Tekstilde 10 yıl önce 3 dolar olan ihracat kilogram fiyatımız şu anda 5 dolara çıktı. Türkiye'nin kilogram fiyatı ise 1,7 dolar. Artık birim fiyatımızı 15 dolara çıkaracak ihracatı yapmamız gerekiyor." dedi.

İTHİB tarafından bu yıl 12'ncisi gerçekleştirilen İstanbul Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması kapsamında kazananlar, düzenlenen törenle ödüllendirildi.

İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle'nin ev sahipliğinde düzenlenen törene, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın yanı sıra tekstil, iş, moda ve sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı. Tören kapsamında tüm yarışmacıların tasarımları, modacı Hakan Akkaya'nın sunumu ile düzenlenen defilede sergilendi.

Gülle, törende yaptığı konuşmada, ihracat ailesinin çok güçlü olduğunu, her durum ve şart altında Türkiye için çalışarak, "olmaz" denileni gerçekleştirdiklerini söyledi.

Şimdiden tekstilde 2023 ihracat hedefinin yarısı olan 10 milyar dolara ulaştıklarına işaret eden Gülle, AB'nin 2'nci, dünyanın 7'nci büyük tedarikçisi oldukları için gurur duyduklarını dile getirdi.

Gülle, fiyatı 5 dolar olan sıradan bir kumaşın değerinin, sadece tasarım farkı ile 26 dolara kadar çıkabildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yerli ve milli üretimin üzerine tasarımı eklediğimiz zaman ihracatta kilogram değeri artıyor. Tekstilde 10 yıl önce 3 dolar olan ihracat kilogram fiyatımız şu anda 5 dolara çıktı. Türkiye'nin kilogram fiyatı ise 1,7 dolar. Artık birim fiyatımızı 15 dolara çıkaracak ihracatı yapmamız gerekiyor. Bundan dolayı İTHİB olarak yılmadan 10 yılı aşkın süredir tasarımı ve tasarımcıyı destekliyor, ihracata katma değer kazandırmak için bu yarışmayı gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar yüzlerce genç öğrencimizi sektöre kazandırdık. Tekstilde 2023 hedefimiz olan 20 milyar doları tutturacak güç, arzu ve dinamizm bizde var. Bunun için daha çok çalışmalı, üretmeliyiz ki Türkiye’yi daha iyi seviyeye taşıyalım."

Yakın gelecekte Türk tasarımcılarının, yabancı meslektaşları ile omuz omuza Türkiye'nin sanayisi ve ihracatı için çalışacağını belirten Gülle, "Türkiye'nin renklerini, Türkiye'nin vizyonunu ve elbette Türkiye'nin gücünü tasarımlarına yansıtacaklar. İnanıyoruz ki bugün hayalleriyle kumaşa hayat veren bu gençler, yarının Güçlü Türkiye’sinin de tasarlayıcısı olacak." diye konuştu.


- "İhracatta katma değeri artırmanın yolu tasarımdan geçiyor"


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye'nin ihracatında katma değeri artırmanın yolunun tasarım, inovasyon, marka ve Ar-Ge'den geçtiğini söyledi.

Bunlar arasında tasarımın çok önemli olduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Türkiye'nin dünya markalarının olması, ancak özgün tasarımla mümkün. Bu amaçla bugün 21 sektörümüzde tasarım yarışmaları yapılıyor. İhracatçılarımız, satışlarını artırmak için dünyadaki savaşlardan bile korkmuyor. Savaşın sürdüğü Suriye'ye hala 1 milyar dolar ihracatımız var." dedi.


- Toplam 17 bin 500 avroluk para ödülü verildi


Bu yıl 65'i yurt dışından olmak üzere 250 başvurunun yapıldığı 12. İstanbul Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması kapsamında, toplam 17 bin 500 avroluk para ödülü verildi.

Tekstilde yaratıcılığı geliştirerek katma değeri artırmak amacıyla düzenlenen yarışmada birinciliğe ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencisi Sebiha Alganer layık görüldü.

Transparan kumaşta metalik renkli ipliklerin oluşturduğu yüzey oyunlarıyla deneysel hipnotizeyi ele aldığı tasarımıyla birinciliği elde eden Alganer, 10 bin avro para ödülü ile yurt dışında tasarım eğitimi almaya hak kazandı.

Yarışmada, doğadan ilham aldığı seslerin görsel dönüşümünü kumaşa taşıyan Yelda Şebnem Eker ikinci, doğa ve içselliği tasarımına yansıtan Alessa Firrincieli ise üçüncü oldu. Eker 5 bin avro, Firrincieli ise 2 bin 500 avro para ödülü kazandı.

Dereceye giren ilk üç yarışmacıya ayrıca, Premiere Vision Paris Fuarını ziyaret, altı ay yabancı dil eğitimi ve endüstriyel tecrübe kazanmak amacıyla bir staj imkanı da sağlanacak.

Yorumlar