11. Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası

- İslami Bankacılık ve Finansal Kurumlar Genel Konseyi Başkan Yardımcısı Aboumoussa: - "Türkiye, dünyadaki İslami bankacılıktan aldığı yüzde 2,9 payla Akdeniz ülkeleri içerisinde ilk sırada yer alıyor" - "İslami finans sektörün aktif büyüklüğü her beş yılda neredeyse iki katına çıkıyor ve 2020 itibarıyla da 4 trilyon doları aşması bekleniyor"

Google Haberlere Abone ol
11. Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası

BARSELONA (AA) - İslami Bankacılık ve Finansal Kurumlar Genel Konseyi Başkan Yardımcısı Abdulhameed Aboumoussa, İslami finansa olan ilgiye rağmen sektörün hacminin Akdeniz ülkelerinde diğer ülkelere kıyasla düşük seviyelerde olduğunu belirterek, "Türkiye, dünyadaki İslami bankacılıktan aldığı yüzde 2,9 payla Akdeniz ülkeleri içerisinde ilk sırada yer alıyor. Türkiye'yi yüzde 1 ile Mısır takip ediyor." dedi.

Anadolu Ajansının (AA) üçüncü kez "global iletişim ortağı" olduğu 11. Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası (MedaWeek) etkinliğinde konuşan Aboumoussa, İslami finansın geleneksel finansa göre daha yeni bir deneyim olduğunu söyledi.

Aboumoussa, İslami hukukuna uygun ürün ve finansal hizmetlere ilişkin çalışmaların 1960'larda Mısır'da başladığını hatırlatarak, bu çalışmaların faiz içermeyen kar bazlı tasarruf işlemleriyle başladığını anlattı.

Kuruluşları 1970'li yıllara dayanan birçok İslami bankanın başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğüne dikkati çeken Aboumoussa, "İslami finans endüstrisi o zamandan beri devamlı bir gelişme ve hızlı bir büyüme kaydediyor. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) raporlarına göre, söz konusu endüstrinin büyüklüğü 2016 sonu itibariyle 2 trilyon doları aştı. İslami finans sektörün aktif büyüklüğü her 5 yılda neredeyse iki katına çıkıyor ve 2020 itibariyle de 4 trilyon doları aşması bekleniyor." diye konuştu.

Aboumoussa, Akdeniz, Afrika ve Avrupa'nın sektör için önemli fırsatlar barındırdığına işaret ederek, ekonomilerini çeşitlendirmeye ihtiyaç duyan birçok Akdeniz ülkesinin İslami finansa ilgi gösterdiğini ifade etti.

İslami finansa gösterilen ilgiye rağmen sektörün hacminin Akdeniz ülkelerinde diğer ülkelere kıyasla düşük seviyelerde olduğunu belirten Aboumoussa, "Türkiye, dünyadaki İslami bankacılıktan aldığı yüzde 2,9 payla Akdeniz ülkeleri içerisinde ilk sırada yer alıyor. Türkiye'yi yüzde 1 ile Mısır takip ediyor." bilgisini verdi.

Akdeniz bölgesindeki İslami finansa yönelik potansiyele dikkati çeken Aboumoussa, düzenleyici makamların yanı sıra uluslararası finansal organizasyon ve kurumların ülke ekonomisini destekleyen ve sürdürülebilir gelişmeyi sağlayan İslami finansın geliştirilmesi ve uygulanmasında önemli katkılar sunabileceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar