10. Büyükelçiler Konferansı

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: (2) - "ABD'nin geleneksel dostluk ilişkilerimize ve NATO müttefikliğimize sadık kalmasını bekliyoruz" - "Diplomasiye, uzlaşıya varız ama dayatmaları kabul etmemiz mümkün değil"

Google Haberlere Abone ol
10. Büyükelçiler Konferansı

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD'nin geleneksel dostluk ilişkilerimize ve NATO müttefikliğimize sadık kalmasını bekliyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, Sheraton Otel'de düzenlenen 10. Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında konuştu.

Türkiye'nin geleneksel ekseninin NATO üyeliği ve Avrupa Birliği (AB) üyelik süreciyle tanımlandığını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, bu yönde yürümeye devam edeceklerini dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, "ABD ile ilişkilerde son dönemde maalesef arzu etmediğimiz bir noktaya geldik. Ülkemizin güvenliğini ilgilendiren temel konularda ABD yönetimi yapıcı olmaktan uzak bir tavır benimsedi. FETÖ konusunda somut bir adım atmadılar. Oysa onlar da biliyor ki 2016'daki 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardında FETÖ var." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Türkiye'den sürekli bu konuda delil istediğini söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"İlgili bilgileri, belgeleri, delilleri, dosyaları kendilerine ulaştırdık ama FETÖ'nün attığı her adımı ve aldığı her nefesi sayan ABD, bizden çok daha iyi biliyor ki bu hain darbe girişiminin arkasında FETÖ terör örgütü var ve bu örgütün lideri şu anda Pensilvanya'da rahatça hayatını sürdürüyor. ABD, PYD/YPG/PKK konusunda da beklediğimiz adımları henüz sahada atmadı. Bunları göremedik. Bu tavrı kesinlikle kendilerine yakıştıramıyoruz.

Bu tavır, ABD düşmanlığını ve karşıtlığını sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada arttırıyor."

Çavuşoğlu, yaptırım ve tehditleri anlamamın mümkün olmadığını vurgulayarak, "ABD'nin geleneksel dostluk ilişkilerimize ve NATO müttefikliğimize sadık kalmasını bekliyoruz." diye konuştu.

ABD'nin iç politikanın da etkisiyle kafa karışıklığı yaşadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Başka bir kafa karışıklığı da yine iç siyasetle ilgili, 'Bu sorunları Türkiye ile çözelim mi yoksa bunu kasım seçimlerine kadar sürdürelim mi', böyle bir karmaşa içinde." yorumunu yaptı.

Türkiye'nin ABD ile ilişkilerde üzerine düşeni yaptığını, yapıcı angajman ve diyalog konusunda ısrarcı olacağını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Her zaman olduğu gibi bu süreçte de yapıcı olduk. Diyalog taraftarı olduk ve sorunların diplomasiyle çözülmesi için kendilerine de düşüncelerimizi aktardık. Şunu da söyledik: 'Tehditle, baskıyla ya da yaptırımla Türkiye'den herhangi bir netice alamayacağınızı öğrenmeniz gerekiyor. Diplomasi mi? Varız. Müzakere mi? Varız. Uzlaşı mı? Ona da varız ama uzlaşı kültüründe bir tarafın dayatması ya da baskısı yoktur."

Türkiye'nin dayatmaları kabul etmesinin mümkün olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, "ABD'nin, birimizin değil, birbirimizin önemli olduğunu yeniden görmesi ve anlaması gerekiyor. Türkiye'den yaptırımlarla ve baskıyla bir şey elde edilemeyeceğini artık ABD'nin bilmesi lazım, anlaması gerekiyor." şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Yorumlar