"1. Ortadoğu Afet ve Hastane Öncesi Yönetim Kongresi"

- Türk Kızılayı, Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) ile Acil ve Afet Derneği (ACAT) iş birliğiyle düzenlenen kongre, 4 gün boyunca yapılacak bilimsel oturum ve panellerin ardından sona erecek - Türk Kızılayı Genel Sekreteri Can: - "Geçtiğimiz çalışmalarda gördük ki afet öncesi yapacağımız hazırlıklarda harcayacağımız 1 lira, afet anında yapacağımız 7 lira harcamaya eşit. Bu yüzden afet öncesi çalışmalar bizim için çok çok önemli" - "İdlib noktasında şu anda Genel Başkanımız sahada, çalışmaları yakından takip ediyor. Onun direktiflerini bekliyoruz. Direktif geldiği anda Türk Kızılayımız lojistik olarak, sınır ötesi barınma, beslenme ve diğer ihtiyaçlar için her şekilde hazır"

Google Haberlere Abone ol
"1. Ortadoğu Afet ve Hastane Öncesi Yönetim Kongresi"

İSTANBUL (AA) - Türk Kızılayı, Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) ile Acil ve Afet Derneği (ACAT) iş birliğiyle düzenlenen "1. Ortadoğu Afet ve Hastane Öncesi Yönetim Kongresi" başladı.

Yerli ve yabancı bilim insanlarının katılımıyla Green Park Convention Center'da gerçekleştirilen etkinliğe ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türk Kızılayı Genel Sekreteri Hüseyin Can, programa Tük Kızılayı ve Kızılhaç derneklerinin, insani yardım örgütlerinin, ülkelerin afetlerle ilgi kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum örgütlerinin katıldığını ve pek çok çalışma yürüttüklerini söyledi.

Can, sahasında ilk olmasının toplantının en önemli özellikleri arasında yer aldığını ifade ederek, kongre hazırlıklarının yaklaşık 6 aydır devam ettiğini ifade etti.

Türkiye ve dünyada, afetlerden önce yapılan hazırlıkların geldiği noktanın daha da ileriye taşınacağına inandığını aktaran Can, şöyle devam etti:

"Çünkü atacağımız adımlar geleceği daha güzel şekillendirmiş olacak. Bu ilk toplantı. Afetler denilince aklımıza doğal ve beşeri afetler geliyor. Beşeri afetler son 15-20 yıl içerisinde insanlığın en çok maruz kaldığı, sıkıntı çektiği konular olan terör, savaş gibi durumlardır. Geçtiğimiz çalışmalarda gördük ki afet öncesi yapacağımız hazırlıklarda harcayacağımız 1 lira, afet anında yapacağımız 7 lira harcamaya eşit. Bu yüzden afet öncesi çalışmalar bizim için çok çok önemli. Önemli olduğu için de biz de bu kongreyi düzenledik. Bu toplantıda yaklaşık 89 bilimsel bildiri yayımlanacak. 150'inin üzerinde dünyanın değişik yerlerinden gelen konunun uzmanı bilim adamlarının sunumu olacak. Ayrıca etkinlik kapsamında 6 kurs gerçekleştirilecek. Kursların neticesinde de katılımcılar belgelerini alabilecekler."

- "Direktif geldiği anda Türk Kızılayımız her şekilde hazır"

Türk Kızılayı Genel Sekreteri Hüseyin Can, "Dünyanın neresinde bir ızdırap varsa Kızılay oraya mutlaka yetişmeye çalışıyor." diyerek Arakan'da yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki duyarlılığı neticesinde Türk Kızılayı olarak bu kapsamda üzerlerine düşen görevleri yapmak üzere harekete geçtiklerine işaret eden Can, "Kızılay, olağanüstü durumlarda genelde beslenmenin ana çözüm ortağıdır. Barınmanın ve diğer konuların da yardım, çözüm ortağı olmasına rağmen biz görev istenmez verilir fikrinden hareketle buralara gittik." ifadelerini kullandı.

Can, yerinde yardım yapabilmenin mücadelesini verdiklerini dile getirerek, Arakan Müslümanlarına yönelik yürütülen barınma, gıda ve diğer konulardaki faaliyetleri aktardı.

İdlib'deki çatışmasızlık bölgesine gerçekleştirilecek intikal kapsamında yürüttükleri çalışmaların sorulduğu Can, "İdlib noktasında şu anda Genel Başkanımız sahada, çalışmaları yakından takip ediyor. Onun direktiflerini bekliyoruz. Direktif geldiği anda Türk Kızılayımız lojistik olarak, sınır ötesi barınma, beslenme ve diğer ihtiyaçlar için her şekilde hazır." değerlendirmesinde bulundu.

Alanında uzman birçok kişinin katıldığı etkinlik, 4 gün boyunca yapılacak bilimsel oturum ve panellerin ardından sona erecek.


Yorumlar