1 milyon öğrenci için heyecanlı gün
Türkiye genelinde 1 milyondan fazla 8. sınıf öğrenci, hayatının en heyecanlı gününü yaşıyor. 81 ilde binlerce merkezde aynı anda başlayan sınav yaklaşık 4 saat sürüyor.
Türkiye genelinde 8. sınıf öğrencilerinin katılımıyla yapılacak olan LGS merkezi sınavı, 973 yurt içi sınav merkezinde, 3 bin 891 okulda ve 62 bin 663 salonda düzenlenecek. 1 milyonu aşkın öğrencinin gireceği bu sınav, öğrencilere ortaöğretim kurumlarına geçişte önemli bir fırsat sunacak.
SINAV BAŞVURULARI VE KAPSAMI
LGS merkezi sınavına katılmak isteyen 8. sınıf öğrencileri, 18 Mart-2 Nisan tarihleri arasında isteğe bağlı olarak elektronik ortamda başvurularını tamamladı. COVID-19 salgını öncesinde olduğu gibi öğrenciler, il ve ilçelerde belirlenen okullarda sınava girecekler.
Okulların yaklaşık yüzde 85'i adrese dayalı yerel yerleştirmeyle öğrenci aldığı için, öğrencilerin merkezi sınava girme zorunluluğu bulunmuyor. Bu yıl, merkezi sınava 1 milyon 38 bin 192 öğrenci başvuruda bulundu. Sınav, yurt içinde 973 sınav merkezinde, 3 bin 891 okulda 62 bin 663 salonda, yurt dışında ise 11 sınav merkezinde 11 okulda 35 salonda gerçekleştirilecek.
ÖZEL DURUMLAR VE TEDBİRLER
Özel durumları dolayısıyla 187 öğrenci evde veya hastanede sınava alınacak. Görme engelli 82, az gören 292 öğrenciye yönelik de gerekli tedbirler alındı. Sınavın içeriğinde, sürelerinde ve soruların dağılımında geçen yıla göre bir değişiklik yapılmadı. Sınav, 8. sınıf öğretim programları esas alınarak hazırlanmış olup, geçen yıl deprem nedeniyle sadece birinci dönem konularından soru sorulmuştu. Bu yıl ise sınav, 8. sınıf sınav tarihine göre işlenen tüm konuları kapsayacak.
SINAV OTURUMLARI VE İÇERİĞİ
Merkezi sınavın birinci oturumu 09.30'da, ikinci oturumu ise 11.30'da başlayacak. İki oturum halinde uygulanacak sınavda, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve oturumlar aynı gün içinde tamamlanacak. Birinci oturumda, 8. sınıf Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden sorular sorulacak. Bu oturumda 50 soru yer alacak ve süresi 75 dakika olacak. İkinci oturumda ise matematik ve fen bilimleri derslerinden sorular sorulacak olup, 40 soruluk bu oturumun süresi ise 80 dakika olacak.
GÜVENLİK VE SORU HAZIRLIĞI
Soru hazırlama çalışmaları, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Politikaları kapsamında oluşturulan "güvenlikli alan"da yapıldı. Hazırlanan sorular, alan, ölçme değerlendirme kriterleri ile dil ve anlatım açısından denetimden geçirilerek soru havuzunda toplandı. Sınavda kullanılacak soruların seçimleri, kapalı sistemde yer alan matbaada alan uzmanlarınca gerçekleştirildi. Sınav görevlileri ve soruları gören herkes, sınav bitimine kadar matbaada kapalı kalacak.
SINAV GİRİŞ BELGELERİ VE KİMLİK BİLGİLERİ
LGS merkezi sınavına katılacak öğrencilerin fotoğraflı sınav giriş belgeleri, 24 Mayıs'tan itibaren elektronik ortamda okul müdürlüklerince onaylanarak öğrencilere teslim edilmeye başlandı. Sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alıyor. Öğrenciler, sınava fotoğraflı giriş belgeleri ve geçerli kimlik belgeleri ile kabul edilecek.
NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNİN AÇIK OLMASI
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, LGS dolayısıyla sınav merkezi olan il ve ilçelerde nüfus müdürlüklerinin 2 Haziran Pazar günü 07.00-10.00 saatlerinde açık tutulacağı belirtildi. Öğrencilerin vakit kaybı yaşamamaları için başvurudan önce sınava giriş belgesini ibraz ederek ebeveyni ile müracaat etmeleri gerekiyor.
SINAV SONUÇLARI
LGS merkezi sınav sonuçları, 28 Haziran'da açıklanacak ve aynı gün Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanacak. Öğrenciler, bu kılavuz doğrultusunda tercih ve yerleştirme işlemlerini gerçekleştirecekler.
Yorumlar