1 Mayıs gölgesinde Gazze'deki işsizlik sorunu

- İşçi bayramı nedeniyle bazı Filistinli uzman ve yetkililer Gazze Şeridi’nde yaşayan işçilerin karşılaştığı zorluklar ve yüksek işsizlik oranlarını değerlendirdi

Google Haberlere Abone ol
1 Mayıs gölgesinde Gazze'deki işsizlik sorunu

GAZZE (AA) - İşçi bayramının kutlandığı 1 Mayıs'ta bazı Filistinli uzman ve yetkililer Gazze Şeridi'nde yaşayan işçilerin karşılaştığı zorluklar ve yüksek işsizlik oranlarını değerlendirdi.

Gazze Ticaret Odası Halkla İlişkiler Müdürü Mahir et-Tabba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Şeria ve İsrail'de binlerce Filistinli işçinin çalışmaktan men edildiğini, İsrail'in başlattığı savaş ve baskınlar nedeniyle yüzlerce sanayi tesisinin yıkılmasıyla işsizlik oranlarının her geçen gün daha da arttığını belirterek, Gazze'deki işçilerinin tarihte olmadığı kadar zor şartlardan geçtiğini ifade etti.

Tabba, Arap ülkelerinin Filistinli işçileri kabul etmesinin Gazze’deki işsizlik krizine çözüm olabileceğine işaret etti.

Gazze Filistin İşçileri Birliği Başkanı Sami el-Asmi, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin yüzde 70'inin yoksulluk sınırı altında yaşadığını ve yüzde 60'ının işsiz olduğunu kaydederek, Gazze'de 1 Mayıs işçi bayramında işsizlerin sayısının çeyrek milyona ulaştığını dile getirdi.

Filistinli işçiler için 2015 yılının en kötüsü olduğuna değinen Asmi, İsrail'in 10'uncu yılına giren Gazze ablukasının işçilerin durumlarını daha da zorlaştırdığına işaret etti.

Gazze İslam Üniversitesi'nde ekonomi öğretim üyesi Muhammed Mikdad, Gazze'deki ekonomik durumun düzelmesinin alınacak siyasi kararlara, İsrail'in uyguladığı ablukanın kaldırılmasına ve "sağlıklı ekonomi çevrenin" oluşturulmasına bağlı olduğunu söyledi.

Alınacak siyasi kararlar sonucunda Mısır ile Gazze arasında kapalı olan Refah Sınır Kapısı'nın açılabileceğini belirten Mikdad, Mısır ile Gazze arasında ithalat ve ihracata izin verilmesiyle Filistinli işçilerin durumlarının iyileştirileceğini ifade etti.

Filistin İşçi Sendikaları Genel Birliği'nin raporuna göre, 2007'de tarım sektöründe 35-40 bin işçi çalışırken, söz konusu sayı 15 bine geriledi. İnşaat sektöründe ise 40 bin işçi çalışırken, sınır kapılarının kapatılması nedeniyle çoğu işsiz kaldı.

Filistin uzlaşı hükümeti, pasaportu olan Filistinlilerin körfez ülkeleri ve Cezayir'de iş bulmaları için çalışmalar yürütüyor.

Yorumlar