1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Filistinli işçilerin dramı

- İsrail'de çalışan Filistinli işçiler, her gün sınır kapılarında saatlerce bekletilmek ve ayrıntılı aramalardan geçirilmek suretiyle bir takım aşağılanmalara maruz bırakılıyor - Filistinli işçi Naci: "Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte evlerimizden çıkıyoruz. Sınır kapılarında her gün en az bir iki saat bekletiliyoruz ve aşağılayıcı bir aramaya maruz kalıyoruz" - Filistinli işçi Subhi: "Batı Şeria'da iş imkanı bulamıyoruz, çalışmak için İsrail'e gitmeye mecburuz"

Google Haberlere Abone ol
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Filistinli işçilerin dramı

KALKİLİYYE (AA) - KAYS EBU SEMRA - Tüm dünyada kutlanan "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü"nde gözler bir kez daha İsrail'de çalışan Filistinli işçilerin maruz bırakıldığı hak ihlallerine çevrildi.

İşgal altındaki Batı Şeria'dan çalışmak için İsrail'e geçmek zorunda olan yaklaşık 92 bin Filistinli işçi her gün sınır kapılarında saatlerce bekletilmek ve ayrıntılı aramalardan geçirilmek suretiyle bir takım aşağılanmalara maruz kalıyor.

AA ekibi, sabahın ilk ışıklarından itibaren işlerine gitmek üzere Kalkiliyye ile İsrail arasındaki Ayal Sınır Kapısı önünde uzun kuyruklar oluşturan Filistinli işçilerin yaşadığı sıkıntılara tanıklık etti.

"1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü"ne ilişkin düşüncelerini paylaşan Filistinli işçiler, adından başka bayrama dair hiçbir şey bilmediklerini söyledi.

- "İşveren sömürüsü"

"Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte evlerimizden çıkıyoruz. Sınır kapılarında her gün en az bir iki saat bekletiliyoruz ve aşağılayıcı bir aramaya maruz kalıyoruz." diyen 43 yaşındaki Usame Naci, yaşadıkları sıkıntının sınır kapısında gördükleri muamele ile sınırlı kalmadığını, çalıştıkları yerlerde de işveren sömürüsü olduğunu belirtti.

Günlük çalışma sistemine tabi tutulduklarını, her an kovulma tehdidi ile karşı karşıya bulunduklarını ve tazminat da alamadıklarını aktaran Naci, İsrailli bir tüccardan 800 dolara çalışma belgesi satın aldığını ve her 3 ya da 6 ayda bu belgenin yenilenmesi gerektiğini anlattı.

Naci, Filistin resmi makamlarından işçilerin durumlarının iyileştirilmesi için devreye girmelerini istedi.

- "Bazı günler sınırı geçmek için 3 saat beklediğimiz oluyor"

İnşaat sektöründe çalışan 49 yaşındaki Midhat Subhi de Filistinli işçilerin İsrail sınır kapılarında her gün türlü aşağılanmalara maruz bırakıldığını dile getirdi.

Subhi şunları söyledi:

"Bazı günler sınırı geçmek için 3 saat beklediğimiz oluyor. Aşağılayıcı bir kontrol var. Işınlarla çalışan aletlerden geçiyoruz. Bazılarımız İsrail polisleri tarafından fiziksel aramaya tabi tutuluyor. Batı Şeria'da iş imkanı bulamıyoruz, çalışmak için İsrail'e gitmeye mecburuz."

- İsrail'de 92 bin Filistinli işçi çalışıyor

Filistin Merkezi İstatistik Kurumu verilerine göre İsrail'de 20 bini Yahudi yerleşim birimlerinde olmak üzere 92 bin Filistinli işçi çalışıyor.

Filistin'de ise 333 bini Batı Şeria'da, 221 bini Gazze'de olmak üzere yaklaşık 600 bin işçi bulunuyor.

Geçen yılın sonu itibariyle Filistin'deki işsizlik oranı yüzde 27,7'ye ulaşmıştı. İşsiz Filistinlilerin sayısı 146 bini Batı Şeria'da, 218 bini Gazze'de olmak üzere 364 bini bulmuştu.

Filistin hükümeti geçen hafta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde devlet dairelerinin tatil edileceğini duyurmuştu.


Yorumlar