'One minute' çıkışının üzerinden 10 yıl geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde Davos Zirvesi'nde İsrail'in döneminin Başbakanı Şimon Peres ve Moderatör David Ignatius'a yönelik "One Minute" çıkışının üzerinden tam 10 yıl geçti.

Google Haberlere Abone ol
'One minute' çıkışının üzerinden 10 yıl geçti

SonHaberler | Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ocak 2009 tarihinde İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen zirvedeki "One Minute" çıkışı hafızalarda tazeliğini korumaya devam ediyor. Erdoğan'ın yanı sıra zirveye dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon İsrail Başbakanı Şimon Peres ve Washington Post yazarı David Ignatius katılmıştı.

Dönemin Başbakanı iken Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında düzenlenen "Gazze: Ortadoğu'da Barış Modeli" başlıklı panele katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Şimon Peres'in Türkiye ve Filistin'e yönelik sözlerine tepki göstermişti. Erdoğan ayrıca, Peres'in diplomatik nezaketi ihlal eden sözlerine Washington Post yazarı David Ignatius'ın taraflı tutumu karşısında sessizliğini bozmuştu. 

Şimon Peres'in Filistin halkına ve Türkiye'ye yönelik saldırgan tavırlarına tepki göstermek isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, möderatör David Ignatius tarafından susturulmaya çalışılmıştı. Erdoğan, Ignatius'a dönerek "one minute" diyerek kendisine müdahale edilememesi uyarısında bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çıkışı uzun süre dünya gündeminde kalmıştı.

Modaretörün engellemelerine rağmen Peres'e dönen Erdoğan, "Sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum." demişti. 

Paneldeki çifte standarta tepki göstererek "Daha da Davos'a gelmem, Davos benim için bitmiştir" diyen Erdoğan salondan ayrılırken büyük alkış almıştı. 

BÜYÜK SEVİNÇLE KARŞILANMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davos'ta sergilediği duruş dünya gündeminde uzun süre kalırken Arap toplumu ve Filistin halkı tarafından sevinçle karşılanmıştı. Zirveyi terk ettikten sonra yurda dönen Erdoğan havalimanında sevinç gösterileriyle karşılanmış yollarda uzun konvoylar oluşturulmuştu. 

Erdoğan, Davos Zirvesinde söylediği gibi 10 yıl geçmesine rağmen bir daha zirveye katılmadı.

Bu yıl 49.uncusu düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na Türkiye'den Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan katıldı.

Yorumlar