'Kut'ül Amare unutturulmuş bir zafer'

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Duman: "Bize ümit kaynağı olacak zaferlerde rivayet doğru, yanlış bilmiyorum yine İngilizlerin müsaadesiyle anmışız veya anmamışız. Bu da garip bir şey" dedi.

Google Haberlere Abone ol
'Kut'ül Amare unutturulmuş bir zafer'

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, "Bize ümit kaynağı olacak zaferlerde rivayet doğru, yanlış bilmiyorum yine İngilizlerin müsaadesiyle anmışız veya anmamışız. Bu da garip bir şey." dedi.

Duman, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Trakya Üniversitesi (TÜ) ve Türkiye Gençlik Vakfı Edirne Şubesi iş birliğiyle Türkan Sabancı Kültür Merkezinde düzenlenen Kut'ül Amare Zaferi Konferansı'nda, 1900 ve 1920 arasında acı ve ızdırap dolu manzaraların yaşandığını söyledi.
Refik Halit Karay'ın bu yılları "Osmanlı Türklerinin Çanakkale'de suyla, Sarıkamış'ta kar ve buzla, Kudüs ve Irak cephelerinde tozla, çölle boğuştuğu yıllardır" diye tabir ettiğini anlatan Duman, "Hakikaten bu coğrafyalara gidildiğinde Kudüs cephesi Ürdün bölgesinde, Caraş diye bir şehir... Türk şehitliği, 350 kadar şehidimiz orada. Sarıkamış, Çanakkale zaten herkesin malumu." diye konuştu.

Cephelerin hepsinde vatan savunması için çarpışan Türk askerlerinin karşısında İngilizlerin olduğunu aktaran Duman, şunları kaydetti:
"Bu sadece bize karşı da değil. Melezya'ya gidiyorsunuz İngilizler, Filipinlere gidiyorsunuz İngilizler, Endonezya'da İngilizler, Afrika bir bölümünde Fransızlar büyük bir bölümünde İngilizler. Bizim ülkemiz de İngilizler başta olmak üzere kuşatma altında. Diyorsunuz ki bir an için, 'Yahu bu İngilizler bizden ve İslam dünyasından ne istiyor. Yani biz ne yapıyoruz onlara da onlar bizim vatanımıza ve coğrafyamıza göz dikip, saldırıyorlar.' Bu soruyu tarihte sorduk soracağız ne yazık ki günümüzde de sormak zorundayız. Her alanda güçlü olmamız gerekiyor. Çok şükür ülkemiz belli alanlarda önemli gelişmeler kaydetti. Bu gelişmeler sayesinde mazlum coğrafyanın ümidi haline geldi. Bunu çok canlı olarak görüyoruz. Bu kutlu ülkeyi ve kutlu coğrafyayı büyütüp, geliştirmek ve geleceğe daha güçlü olarak nakletmek hepimizin görevidir."
Kut'ül Amare Zaferi'ni 29 Nisan 1916'da kazanıldığını dile getiren Duman, "Bize ümit kaynağı olacak zaferler de rivayet doğru, yanlış bilmiyorum yine İngilizlerin müsaadesiyle anmışız veya anmamışız. Bu da garip bir şey." dedi.

"Kut'ül Amare unutturulmuş bir zafer"

TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ise Kut'ül Amare'nin unutturulmuş bir zafer olduğunu vurguladı.
Tarihin şanlı ve şerefli zaferlerle dolu olduğunu aktaran Yörük, "Tabii ki her şeyin bir sonu vardır. Osmanlı da devlet batarken önemli zaferlerle battı, Çanakkale bunların başında geliyor. Onun dışında Kut'ül Amare gibi çok önemli zaferlerimiz var. Tarih bilincimiz açısından bu gibi zaferleri anmak bizim için çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasip Saygılı, Kut'ül Amare Zaferi'nin tarihi ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.
Konferansa, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yorumlar