'Kepenkler iniyor' haberleri yalan çıktı

Hürriyet Gazetesi tarafından sistematik bir şekilde yapılan 'kepenk kapatma' haberlerinin yalan olduğu açıklandı

Google Haberlere Abone ol
'Kepenkler iniyor' haberleri yalan çıktı
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, bazı markaların alışveriş merkezlerinde kepenk kapattığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Belgü, bugün bir gazete yer alan ve "perakende sektöründe cadde mağazalarının kapanmaya başladığı, yakın zamanda alışveriş merkezlerindeki mağazalarda da aynı durumun yaşanacağı" yorumunu içeren haberle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Bugüne kadar 52 milyar dolar yatırım yapmış bir sektörü temsil eden AYD olarak konuyu yakından takip ettiklerini belirten Belgü, terör olayları, turist sayısındaki düşüş, darbe girişimi ve bunun psikolojik etkileri sebebiyle Türkiye ekonomisinin çalkantılı dönemlerden geçtiğini, ancak Türk insanının hayata sıkı sıkı tutunarak ihtiyaçlarına yönelik alışveriş yapmaya ve ekonomiyi desteklemeye devam ettiğini dile getirdi.

"İlgili makalede bahsi geçen bazı markaların alışveriş merkezlerinde kepenk kapattığına dair haber gerçeği yansıtmamaktadır" diyen Belgü, ticaretin doğası gereği bazı perakende işletmelerinin çeşitli sebeplerden dolayı küçülmeye, büyümeye veya yer değişikliğine gidebildiğini, ancak bunu sadece kiralara bağlamanın yanlış bir tespit olacağını ifade etti.

Belgü, 10 milyon metrekarelik yatırımı aşan alışveriş merkezlerinin perakende sektöründen gelen taleple 2020 yılına kadar 20 milyar dolar tutarında 2,5 milyon metrekare daha alışveriş merkezi yatırımı yapacağına dikkati çekti.

Son 9 yılda alışveriş merkezlerinde yapılan cirolarda yüzde 250 artış yaşanırken, perakende sektöründe uzun süreden sonra ilk kez Temmuz 2016 döneminde cirolarda bir düşüş görüldüğünü ancak bunun ağustos ayında yerini tekrar yükselişe bırakmasını beklediklerini ifade eden Belgü, eylül ayında ise hem okulların açılmasının hem de bayramın cirolara çok pozitif yansıyacağını belirtti.

Alışveriş merkezlerinin borçlanmadan ve yurt dışı fonlamalardan dolayı bazen yabancı döviz kuruyla kiralama yaptığını, bunun da orta ve uzun vadede döviz kurlarının enflasyonun altında kalması sebebiyle perakendecinin hep lehine bir durum oluşturduğunu belirten Belgü, "Cirolar hem döviz kurlarının hem de enflasyonun çok üstünde seyretmektedir. Kira giderleri perakendecilerin toplam giderlerinin yüzde 15'i civarındadır. Dolayısıyla kiralarda yapılması gündeme getirilen indirimlerin perakendecinin giderlerine etkisi en fazla yüzde 2 seviyesinde olacaktır." görüşünü paylaştı.

Hulusi Belgü, her fırsatta perakende sektörü tarafından dile getirilen ve hep birlikte bir çözüm aramaya çalıştıkları ortak alan giderleri konusunda ise şunları kaydetti:

"Bu ortak alan gider kalemlerinin büyük çoğunluğunu güvenlik ve temizlik giderlerinin oluşturduğu bilinmelidir. Özellikle insan kaynakları ile bağlantılı olan bu durumda daha fazla güvenlik giderleri olması veya asgari ücret artışları durumunda ortak alan giderlerinin de artması söz konusu olmaktadır. Şu anda ülke ekonomisinin lokomotifi olan binlerce kişinin istihdam edildiği perakende sektöründe çözüm bulmamız gereken çok daha önemli sorunlar vardır. Örneğin; son dönemde artan ek gümrük vergileri, işçilik maliyetleri, diğer vergiler, ham madde fiyatlarının artması, belli büyüklükteki mağazaların birleşerek rekabette üstünlük kurması, bir kısım perakendecilerin yanlış büyüme stratejileri, yanlış finansal stratejileri ve yanlış indirim politikaları, rekabette yaşanan sıkıntılar, franchise sistemindeki genel yanlışlıklar."

AYD Başkanı Belgü, perakende sektörünün gündeme getirdiği kira ve döviz kurlarına dair yeni düzenleme yapılması önerisinden ziyade, tüm sektörlere radikal faydalar sağlayacak çok daha önemli olduğuna inandıkları bu problemlerin çözümlerine odaklanmanın daha faydalı olacağına inandıklarını ifade etti.

Alışveriş merkezlerinin perakende sektörünün önemli bir parçası olduğuna işaret eden Belgü, "Burada hem perakendeciler hem de alışveriş merkezleri olarak ülkemizin geçtiği bu sıkıntılı dönemde el ele vererek sadece maliyetlerle değil aynı zamanda ciroların yükseltilmesine yönelik de ciddi çalışmalar yapılmalıdır." yorumunu yaptı.

 

Yorumlar