'Kentsel Dönüşüm' ile ilgili yeni dönem

Bakan Kurum, kentsel dönüşüm yönetmeliğiyle artık dönüşüm işlerini yapacak firmalara belli bir kriterler getirildiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
'Kentsel Dönüşüm' ile ilgili yeni dönem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümle ilgili bugünkü Resmi Gazete'de yeni yönetmelik yayımlandığını belirterek, "Artık bu yönetmelik çerçevesinde, kentsel dönüşüm inşaatlarında yeterli olan firmalar iş yapabilecek. Kentsel dönüşüm firmaları, yapı maliyetinin yaklaşık yüzde 10'u oranında teminat mektubu ya da tamamlama sigortaları yapmaları kaydıyla bu işlere girebilecek. Amacımız, hem yüklenicilerimizin hem vatandaşlarımızın mağduriyetini engellemek ve elzem olduğunu düşündüğümüz kentsel dönüşümün de hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlamak." dedi.

Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan Kurum, ömrünü tamamlamış binalar, depremler ve küresel iklim değişikliği sebebiyle meydana gelen afetlerin şehirlerdeki kentsel dönüşümün ne kadar acil ve elzem olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. Araklı'daki felaket, Kartal ve Kağıthane'deki bina çökmelerinin kentsel dönüşüm gerçeğini bir kez daha gösterdiğini dile getiren Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kentsel dönüşüm kapsamındaki illere, "acil öncelikli" riskli alanların tespit edilmesi ve bildirilmesi istemiyle genelge gönderdiklerini hatırlattı.

Kurum, 19 Mayıs'ta süresi dolan genelge kapsamında hazırlanan verilerin Bakanlığa ulaştığını belirterek, şu bilgileri verdi: "İnşallah çok yakın zamanda Bakanlık olarak ülkemiz için önümüzdeki 5 yıllık kentsel dönüşüme ilişkin eylem planını açıklayacağız. İl il, ilçe ilçe hangi noktalarda hızlı şekilde dönüşüm yapmamız gerektiğe ilişkin ve aynı anda 50 bin konutu başlatmak suretiyle bu kentsel dönüşüm seferberliğini başlatacağız. Kentsel dönüşümde üç temel kriterimiz var. Birincisi yerinde dönüşüm. İkincisi gönüllü dönüşüm. Üçüncüsü de hızlı dönüşüm. Bu 3 temel kriter çerçevesinde de yatay mimari esaslı, sosyal altyapısı tamamlanmış, sosyal donatıları proje içinde barındırılan, içinde millet bahçeleriyle parklarıyla bir bütün halinde projemizi gerçekleştirmek istiyoruz."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İstanbul'un 39 ilçesinde acil öncelikli alanların tamamında kentsel dönüşüm projelerini belediye başkanları ve vatandaşları da yanlarına alarak gönül birliği içerisinde yapmak istediklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan, kentsel dönüşüm yapan yatırımcılar ve müteahhitlerle ilgili hayata geçirilen düzenlemeye ilişkin şunları kaydetti: "6306 sayılı kanun (Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun) kapsamındaki yönetmeliğimiz yayımlandı. Artık bu yönetmelik çerçevesinde, kentsel dönüşüm inşaatlarında yeterli olan firmalar iş yapabilecek. Müteahhitlerimizi 9 yeterlilik kriterine ayırdık. Bu yeterlilik kriterleri kapsamında, kentsel dönüşümde hem teknik hem mali açıdan yeterlilikleri olan firmalar bu işlere girebilecekler. Kentsel dönüşüm projelerinin yarım kalmaması adına, bu işe girecek firmalarımız belli oranda teminat gösterecek. Kentsel dönüşüm firmaları, yapı maliyetinin yaklaşık yüzde 10'u oranında teminat mektubu ya da tamamlama sigortaları yapmaları kaydıyla bu işlere girebilecek. Bu işleri de belediyelerimizle yürütebilecekler. Bunun gibi çok önemli düzenlemeler yaptık. Amacımız, hem yüklenicilerimizin hem vatandaşlarımızın mağduriyetini engellemek ve elzem olduğunu düşündüğümüz kentsel dönüşümün de hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlamak."

Bakan Kurum, konuşmasının ardından kentsel dönüşüm alanında incelemede bulundu. Kentsel dönüşüm alanıyla ilgili bilgi veren Kurum, "Az katlı, yatay mimari anlayışıyla, mahalle kültüründe, yani vatandaşımızın dışarıya çıktığında sokakta komşusuyla beraber olabileceği er türlü faaliyeti gerçekleştirebileceği alanlar olacak. Gezi ve yürüme alanları. Bu anlayışla, aşağıda mahallemizin, bakkalı, manavı kasabı olacak. O alanlarda hepimiz bütünleşeceğiz. Bizi beraber tutan mahalle kültürümüzü burada yaşatacağız. Özümüzü, kültürümüzü yaşatacağımız bu projeyi gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Yorumlar