'Çocuklarımızı inşa etmeye kalkmayalım'

'TEOG uygulaması ile ortaokul için sistem, sınav merkezli olmaktan çıkmıştır. Dolayısıyla okul merkezli olmaya yakınlaşmıştır.'

Google Haberlere Abone ol
'Çocuklarımızı inşa etmeye kalkmayalım'
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, "FETÖ, tezgahı bozulduğu için TEOG'u sabote etmeye çalıştı. Mevcut sistemi istismar ettiler. Kendi menfaatleri için, meşru olmayan hedefleri için, kendi ihanetleri için bu sistemi maniple ettiler, başka bir sistem olsa onu da istismar edebilirlerdi.
'Hırsıza kilit dayanmaz' demiş atalarımız, yani niyeti kötü olan adama siz hangi sistemi koyarsanız koyun, orayı istismar eder." dedi.

Yelkenci, TEOG (Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş) uygulamasının sınav olmadığını ifade ederek, "Bakanlığımızın getirdiği TEOG uygulaması tek sınavı kaldırmış, zaten okulda öğretmenlerin yapmış olduğu 5-6 dersten yapılan sınavı, merkezi olarak bakanlık yapmış ve kendi sınıfında bu sınavlara girmiş çocuk. Ortaokul için sistem sınav merkezli olmaktan çıkmıştır. Dolayısıyla okul merkezli olmaya yakınlaşmıştır." dedi.

FETÖ'nün merkezi sınav sorularını çalmasının maksatlı, planlı olduğunu ifade eden Yelkenci, FETÖ'nün, TEOG'a bu kadar karşı çıkmasının, soruları sızdırmasının, ilk yapıldığında bu işi sabote etmeye çalışmasının arkasında, "tezgahlarının bozulmasının" yattığını aktardı.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yelkenci, "Mevcut sistemi istismar ettiler. Kendi menfaatleri için, kendi meşru olmayan, gayrimeşru hedefleri için, kendi ihanetleri için bu sistemi maniple ettiler, başka bir sistem olsa onu da istismar edebilirlerdi. 'Hırsıza kilit dayanmaz demiş' atalarımız, yani niyeti kötü olan adama siz hangi sistemi koyarsanız koyun, orayı istismar eder." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda kararlılık gösterip TEOG sistemi ile bu oyunu bozduğunu dile getiren Yelkenci, "Eğitim sistemimizi sınav merkezli olmaktan çıkarıp okul merkezli ve öğrenci merkezli hale getirerek, eğitimdeki niteliği artıracağını biliyor ve bu konuda kararlı adımlar atıyor bakanlığımız." dedi.

"Çocuklarımızı inşa etmeye kalkmayalım"

Eğitim sisteminin sınav merkezli olmaktan tamamen kurtarılması gerektiğini yineleyen Ömer Faruk Yelkenci, şöyle konuştu:

"Öğrencinin kendi kendine keşfetmesini sağlamalıyız. Hatamız şurada, çocuklarımızı inşa etmeye kalkıyoruz. Biz çocuklarımızı inşa etmemeliyiz, edemeyiz de... Yaparsak sakat yapılar ortaya çıkartırız. Çocukların kendisini inşa etmelerine yardımcı olunması gerekiyor. Bu da kılavuzluk yaparak olabilir. Peygamber efendimizin de dediği gibi kendini bilen Rabbini bilir. Yunus Emre'nin dediği gibi ilim kendin bilmektir. Dolayısıyla tasavvuf diyor ki insan kendini bilirse kainatı bilir.
Kainatı bilirse kendini bilir. Kılavuzluk yapmak, öğretmen ve velilerin işi budur aslında. Bundan öte görevlere soyunduğunuz zaman işte vazoyu doldurmuş oluyorsunuz, yanlış. Çer çöp doldurmuş oluyorsunuz. Çok sağlıksız nesiller ortaya çıkıyor. Bunun da en önemli sebeplerinden biri sınav merkezli eğitim sistemidir. Eğitim sistemimizi sınav merkezlilikten kurtarma çabaları bakanlığımızın bu anlamda çok önemli gayretleridir diye düşünüyorum."

Yorumlar