'Bu durum en çok AB'ye zarar verir'

AB Bakanı Ömer Çelik, Hollanda'da yükselen ırkçılığın Avrupa Birliği için de bir tehdit olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Bu durum en çok AB'ye zarar verir'

AB Bakanı Ömer Çelik Hollanda'nın anti-demokratik uygulaması ile ilgili açıklama yaptı. Hollanda'da ve Avrupa'da yükselen aşırı sağın büyük bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Çelik, AB'ye çağrıda bulundu.

AB Bakanı Ömer Çelik, Hollanda ile yaşanan krizle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik, Rusya ve Fransa gibi ülkelerden gelen itidal çağrılarına karşın insan haklarının ihlal edildiği hatırlatması yaparak, "Bu tarafsız kalınacak bir konu değil" sözleriyle yanıt verdi.

Çelik'in açıklamasından satırbaşları:

"Tarafları itidale davet etmeyi iyi niyetle yapanlar var ama burada neofaşist uygulamalara imza atan bir taraf var. İtidal çağrısı doğru bir yaklaşım değil. Türkiye'nin söylemiyle ilgili eleştiri getiriyorlar. Diğer tarafta çok sert bir uygulama var.

Burada açık bir şekilde insan hakları sözleşmesini tehdit eden bu uygulamalara karşı bütün ülkeleri göreve davet ediyoruz. Aşırı sağ ile mücadele için aşırı sağ söylemler geliştirirseniz, aşırı sağ yükselir. Bunu daha önce izah etmiştik. Ama Hollanda'da ırkçı lideri engellemek için yapılan uygulamalar, o ırkçı lideri güçlendiriyor. Hollanda başbakanı, Hollanda'yı aşırı sağa teslim etmiştir.

Yakın zamanda Avrupa'daki aşırı sağ liderler, ortak toplantı yapıp bir takbvim belirlediler. Avrupa'nın bütün ilericileri Hollanda'daki bu faşist uygulamaya karşı ortak bir mücadele yürütmelidir. Berlin duvarının yıkılması bir dönüm noktasıdır ancak Avrupa içerisinde yeni Berlin Duvarları örülmektedir. Bizim görevimiz duvarlar örmek değil, köprüler örmektir dediler ama bunu demeye artık hakları yok.

Ömer Çelik, "Avrupa krizi aşamadığı için aşırı sağa teslim oluyor. Ortaya çıkan kriz doğru yönetilemediği için Birinci Dünya Savaşı yaşandı. Unutulmaması gereken şey şu ki karşımızda büyük bir kriz var. Wilders, camileri kapatmaktan kendilerinden olmayanları sınır dışı etmekten bahsediyor. Bu yaklaşım Avrupa içerisindeki farklı etnik grupları hedef alıyor. Bu faşit uygulamadan en çok biz ürperiyor. Bugünkü faşizm kültürel üstünlük yaklaşımından kaynaklanıyor. İnsan hakları ve demokrasi gibi değerleri aşırı sağcılar reddediyor diye bu değerler küçülmez" dedi.

Bu durum en çok AB'ye zarar verir

AB itidal çağrısı ile yetinmemeli bu yaşanan sorunu çözmelidir. Bu konuda AB'ye AB Konseyine büyük iş düşüyor. Şuan da bu Avrupa için de bir tehdittir. Bu ırkçılar Avrupa'Ya zarar verecek. İnsan hakları ve demokratik halklar konusunda çok büyük sıkıntılar yaşanacak. Bu neo-faşist şiddet olarak onların önüne çıkacaktır. Avrupa'ya bir kez daha Avrupa değerlerini ihlal eden Hollanda'ya karşı gerekli olan eylemin ortaya konulması çağrısı yapıyoruz. AB temel siyasi değerlerini korumak için değil bu sorunu çözmek için hareket etmeli.

 

Yorumlar