'ABD'nin verdiği 3 bin TIR silah Kandil'e taşınıyor'

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu tarafından başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nın ardından köşeye sıkışan terör örgütü ABD tarafından verilen silahları Kandil'e taşıyor. Terör örgütünün Suriye yapılanmasında 2 yıl sözcülük yapan Talel Sülo, Kandil’e yönelik silah ve cephane sevkiyatının 3 yıldır devam ettiğini ve son günlerde büyük artış kaydettiğini söyledi. Silahların ABD'den paravan isimlere ve SDG adı altında kurulan örgütün diğer bir kanadına teslim edildiğini ve Sincar üzerinden de Kandil'e aktarıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
'ABD'nin verdiği 3 bin TIR silah Kandil'e taşınıyor'

Özgür Suriye Ordusu'na teslim olduktan sonra Türkiye'ye sığınan ve MİT tarafından Suriye'den alınarak Türkiye'ye getirilen terör örgütü PYD'nin eski sözcüsü Talel Sülo ABD'nin terör örgütüne verdiği silahlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Suriye’nin Doğusunda ABD himayesinde 40 bin kilometrekarelik alanı işgal eden PKK terör örgütünün eski sözcüsü Talel Sülo Kandil’e gönderilen ABD silahları ile ilgili "Amerikalı yetkililer havadan ve karadan verilen silah ve cephaneyi SDG yöneticisi olarak gözüken 4 kişiye teslim ediyorlardı: Bu isimlerden birisi bendim. Diğer sözde resmi muhataplar ise Himeydi Carba, Gabriel Kino, Muhammed Keferzeyta ve Ahmed el Musa’dan oluşuyordu. Biz sadece kağıtların imzalanmasından sorumluyduk. Silah ve cephaneleri hiç birimiz görmezdik. Sonraki aşamada kontrol Kandil’den gelen yöneticilere aitti. Benim örgüt içerisinde kaldığım süre ve sonrasında devam eden Kandil’e silah sevkiyatı kapsamında gönderilen tır sayısı 3 bini aştı." ifadelerini kullandı.

ABD’nin verdiği araç-gereç ve diğer donanımların Suriye’de kaldığını ancak ABD yapımı keskin nişancı tüfekleri ile gelişmiş uçaksavar, tanksavar, roketatarlar ve Doçka, BKS gibi orta düzey silahların önemli bir kısmının geldiği kapıdan farklı araç ve yollarla yeniden Sincar’a oradan da Kandil’e gönderildiğini aktaran Sülo, ABD tarafından verilen silah ve cephanenin taşınması için Kandil 3 isim gönderdiğini, bunlar Türk vatandaşı Heval Safkan ve Heval Silo, Heval Hiymen kod adlı militanlar olduğu bilgisini verdi.

ÇOK ÖZEL YETKİLERE SAHİPTİLER

ABD tarafından silahların teslim edildiği terösitlerin çok özel yetkiye sahip olduklarını ve Şahin Cilo dahil hiçbir makama hesap vermediklerini söyleyen Sülo, açıklamalarını şöyle sürdürdü; ABD’nin en büyük silah depolarının bulunduğu Çelebiyye, Derik, Tel Baydar, Kamışlı, Tabka üsleri bu şahıslara her daim açık tutuluyordu. Bu kişiler zaman zaman bu üslerden de silah çıkarıp Kandil’e götürme yetkisine sahiptiler.

BRETT MCGURK BÖYLE OLMASI GEREKİYOR DEDİ

Görev yaptığım dönem zarfında ABD tarafından bölgeye gönderilen Brett Mcgurk ile bir çok görüşmem oldu. Silahların Kandil’e gönderilmesi ile ilgili kendisine neden direk nakletmek yerine bu yolu kullanıyorsunuz ? diye sordum. Bana cevap olarak, ‘çünkü biz bölgede görevli sivil ve askerden oluşan bir ekip olarak bu riski üsleniyoruz. İleride farklı gelişmeler yaşanabilir ve bu silahların hangi adrese, nasıl teslim edildiği sorulabilir. Böyle bir durumda silah ve mühimmatları ABD’nin kendi resmi terör listesinde yer alan PKK’ya yaptık diyemeyiz’ diye konuştu.

Yorumlar