Yerel seçimlerde hezimete uğrayan iktidar partisi 'mesajı' aldı

Fransa'da gerçekleştirilen yerel seçimlerin ilk turu, Mayıs 2012'den beri iktidarda bulunan Sosyalist Parti'nin( PS) hezimetiyle sonuçlandı.

Fransa'da gerçekleştirilen yerel seçimlerin ilk turu, Mayıs 2012'den beri iktidarda bulunan Sosyalist Parti'nin( PS) hezimetiyle sonuçlandı.

2008 yılında yapılan yerel seçimlerin ilk turunu yüzde 47,6 ile ilk sırada tamamlayan Sosyalist Parti, pazar günü ise 10 puan kaybederek yüzde 37'ye geriledi. Ayrıca, son yerel seçimlerde kazandığı Paris, Strasbourg ve Toulouse gibi büyük şehirlerde de ilk tur seçimlerini kaybetdi. PS, Lille'de ilk sırada yer almasına rağmen 12 puan kaybederken 60 yıldır sol partiler tarafından yönetilen Niort'da da belediye sağa geçti.

Seçim sonuçları gözleri cumhurbaşkanı François Hollande'ın atacağı adımlara çevirirken BVA'nın yayınladığı anket, Fransızların yüzde 80'inin hükümetin değişmesinden yana olduğunu ortaya koydu. Ayrıca yüzde 70'lik bir kesim ise Başbakan Jean Marc Ayrault'un da değiştirilmesini istiyor.

Sonuçları değerlendiren Çalışma Bakanı Michel Sapin, halkın iktidar partisine verdiği mesajın alındığını söyledi. Sapin, Hollande'ın, seçimlerin ikinci turundan sonra hükümetin işleyişini değiştirmesi gerekeceğine vurgu yaptı. Seçim sonuçlarını 'sola atılan tokat' olarak değerlendiren Paris'in sosyalist Belediye Başkanı Bertrand Delanoe da hezimetin hükümetin ulusal politikalarla bağlantısı olduğunu savundu. Yerel seçimlerde tekrar aday olmayan Delanoe, "Ben bu hükümeti, cumhurbaşkanını destekliyorum ama Fransızlar icraatlardan memnun değil." dedi. Bertrand Delanoe, 18 ayın bir hükümeti başarısız ilan etmek için yeterli olamayacağının da altını çizdi. Jacques Chirac döneminin Başbakanı Jean Pierre Raffarin da PS'in yenilgisini 'öfke' oylarına bağlarken, hükümetin sandıktan çıkan mesajı anlaması ve ona göre adım atması gerektiğini söyledi.

Sosyalist Parti Sözcüsü David Assouline, partisinin özellikle aşırı sağ parti Ulusal Cephe'nin (FN) yükselişini öngöremediğini belirtirken bunun PS'in düşen oylarında etkili olabileceğini kaydetti. Ayrıca, seçimlerde sandığa gitmeyen19 milyon seçmenin de Sosyalist Parti'nin hezimetinde önemli rol oynadığı belirtildi.

Fransa'da yerel seçimlerin ikinci turu 30 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek. CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti