Veteriner Odası Başkanı Sağlam: Gıdada riskli bir ülke olduk

Hükümetin çıkardığı yasa ve yönetmeliklerle veterinerleri hayvan sağlığı alanına hapsettiğini söyleyen Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, Türkiye’nin gıda güvenliği açısından giderek daha riskli ülke haline geldiğini öne sürdü.

Hükümetin çıkardığı yasa ve yönetmeliklerle veterinerleri hayvan sağlığı alanına hapsettiğini söyleyen Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, Türkiye’nin gıda güvenliği açısından giderek daha riskli ülke haline geldiğini öne sürdü.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı il müdürlüklerine mezbahalarda görevlendirilmek üzere yetkilendirilmiş veteriner hekim alımını ihale yöntemiyle yapma yetkisi verildiğini hatırlatan Sağlam, "Biz yetkilendirilmiş veteriner alımına karşı değiliz. Ancak ihale yöntemiyle alınmasının çok sayıda sakıncası var. Burada hukuki sorumluluktan kaçınıldığı gibi, iş ucuza yaptırılmak isteniyor. Gıda denetiminin ehli olmayan firmalara bırakılması gıda güvenliğinin hiçe sayılması demektir." dedi.

TAM GÜN YASASI’NDAN FAYDALANDIRILMADIK

2013 yılı sonunda çıkarılan torba yasada yer alan, ‘tam gün çalışma koşulunsa’ kamuda çalışan hekim ve diş hekimlerin haklarında iyileştirmeler yapılırken, veteriner hekimlerin kapsam dışı bırakıldığını da belirten Sağlam, "Yapılan düzenlemede, sahanın ihtiyaç duyduğu kamu mensuplarının muayene hakkı engellendi. Bu durum hem hayvan sağlığını hem gıda güvenliğini olumsuz etkileyecek." diye konuştu. Başkan Sağlam, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile gıda işletmelerinde gıda güvenliği ile ilgili meslek mensuplarının istihdamının sınırlandırıldığını, yakın zamanda ise gıda işletmelerinde istihdamı zorunlu olan gıda, kimya ve ziraat mühendisleri ile veteriner hekimlerin bağlı oldukları meslek odalarınca belgelendirilmeleri zorunluluğunun kaldırdığının da altını çizdi.

ÖLÜMLE SONUÇLANABİLECEK GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

BVHO Başkanı Sinan Sağlam, veterinerlere yönelik olumsuz uygulamalara Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarının da katıldığını hatırlatarak şunları da kaydetti: "Hıfzıssıhha Başkanlığı, görevde yükselme yönetmeliğinde veterinerleri gıda şube müdürlüğüne uygun görmedi. Sağlıkta İnsan Kaynakları ve Politika Oluşturma Çalıştayı’nda veterinerler sağlık personeli olarak yer almadı. Milli Eğitim Bakanlığı da, pazarlama ve perakende şarküteri, bakkal ve gıda pazarları satış elemanlığı hijyen eğitimi programında, veterinerlere sağlık elemanı kabul etmedi. Bu uygulamalarla meslektaşlarımızın hakları gasp edilirken, en önemlisi gıda güvenliğini ortadan kaldırıyor. Uyarıyoruz, bu kararlar yüzünden doğan kontrolsüzlük yüzünden ölümle sonuçlanacak gıda zehirlenmeleri olabilir." CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti