Varisler kalp damar sağlığını da olumsuz etkiliyor!

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Azmi Özler, fazla kilolar, hareketsizlik, çok ayakta kalmak ve genetik faktörler bacaklarda varis oluşumuna zemin hazırlayan önemli etkenlerin başında geldiğini söyledi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Azmi Özler, fazla kilolar, hareketsizlik, çok ayakta kalmak ve genetik faktörler bacaklarda varis oluşumuna zemin hazırlayan önemli etkenlerin başında geldiğini söyledi. Özler, "Kadınlarda erkeklere oranla 4 kat fazla görülen varisler, yalnızca estetik görünümü bozmakla kalmayıp kalp damar sağlığını da olumsuz etkiliyor." dedi.

Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler, varis hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Özler, "Genellikle çok ileri evrelere gelene kadar önemsenmeyen varis hastalığında genetik faktörler kadar düzensiz yaşam tarzı da etkili. Çoğunlukla vücudun tüm yükünü taşıyan bacakların alt kısımlarında görülen varis hastalığı, bacaklardaki toplardamarların genişlemesi ve venöz kapakçıkların yetersiz kalması sonucu gelişen ve hoş olmayan görüntülerle kendini gösteren bir toplardamar bozukluğudur.
Varis hastalığı ile başa çıkmak için doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması kadar koruyucu tedbirlerin alınması da büyük önem taşımaktadır. " diye konuştu.

Varis ile insanların depresyona girebileceğini söyleyen Prof. Dr. Azmi Özler, "Bacak damarlarının görünür halde olması her zaman hastalık anlamına gelmemektedir. Ancak varisler geliştiğinde de damarlar ciltten kabarık, mor renkte ve hoş olmayan bir görünüme neden olur. Varisler neredeyse bazı kişilerin bacaklarından utanır hale geldiği ve ne yapacağını bilemediği durumlardır. Hatta bu hastalık nedeniyle yalnızlaşan ve depresyona giren kişiler olduğu gözlemlenmektedir. Varis oluşumunda en büyük etkenlerden biri de hareketsiz yaşamdır." ifadelerini kullandı.

Tedavi için erken tanı şart diyen Özler şunaları ifade etti: "Varis hastalığı ilk aşamalarında görüntü açısından olumsuz sonuçlar vermediği için önemsenmeyen ve tedaviye başlanmadığı için geç kalınıp çok iyi sonuçların alınamadığı bir hastalık grubudur. Bunun için erken evrelerde teşhis konulması tedavinin en önemli kısmını oluşturmaktadır." CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti