Vali Kıraç: Yol kapatma ,adam kaçırmayla Diyarbakır bir yere gelemez

'Peygamber Sempozyumu ve Eğil Tanıtım Günleri' nedeniyle bire açıklama yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, sempozyum ilk defa uluslararası nitelikte yapılacağını söyledi. Sempozyuma değişik ülkelerden akademisyenlerin katılacağını...

'Peygamber Sempozyumu ve Eğil Tanıtım Günleri' nedeniyle bire açıklama yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, sempozyum ilk defa uluslararası nitelikte yapılacağını söyledi. Sempozyuma değişik ülkelerden akademisyenlerin katılacağını belirten Vali Kıraç, ”Artık yol kapatma ,adam kaçırma bunlarla Diyarbakır bir yere gelemez. Diyarbakır'ın var olan ve bilinmeyen tarihini iyi anlatmak bizim işimiz. Orada eksiğimiz varsa onları kabul ederiz.” dedi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, 'Peygamber Sempozyumu ve Eğil Tanıtım Günleri' dolayısıyla Eğil'de gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Kırktay Park Dinlenme Tesisleri'nde düzenlenen programa Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın yanı sıra Eğil Kaymakamı Taner Bircan ve kurum amirleri katıldı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Kıraç, Diyarbakır'ın bir medeniyet şehri olduğunu belirterek, şehrin geçmişte uygarlıklara ev sahibi yaptığını söyledi. Bu yapının iyi algılanması gerektiğini anlatan Kıraç, çözüm süreci ile bölgede çatışmalı ortamın olmadığını belirtti. Son günlerde bazı sıkıntıların yaşandığını ancak bu tür olayların bölgenin dokusuyla uyuşmadığını vurgulayan Kıraç, Diyarbakır'ın marka değerinin düşürmeye hiç kimsenin hakkı olmadığını ifade etti. Kıraç, “Biz Peygamberimizle, insanlarımızla, eserlerimizle ve değerlerimizle varız. Yoksa Diyarbakır çatışmayla, sıkıntıyla kendini izah edecek bir şehir değil." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin bu tür programlara belediyelerin davet edilip edilmediği sorusu üzerine Kıraç, ”Bu tamamen teknik bir konudur. Müftülüğümüz işin içinde olmasını manevi anlamda değerli olduğu gerekçesiyle böyle yapıldı. Ama Tabi ki belediyelerimiz sempozyumlara buyursunlar gelsinler konuşmalarını yapsınlar.” ifadelerini kullandı.

Kıraç, Diyarbakır'ın vazgeçemeyeceği en önemli sektör turizm sektörü olduğunu anlattı. Şehri en iyi noktalara getirmek için yoğun bir gayret içerisinde olduklarını belirten Kıraç, şehre geçen yıl 200 bin civarında turist geldiğini kaydetti. Kıraç, ”Bu rakam Diyarbakır tarihinin bağdaşmıyor. Dolayısıyla Türkiye 2023 hedeflerinde 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir olarak koydu. Buda doğuya, batıya,kuzeye ve güneye düşen görevler var. Diyarbakır'a düşen görev kısmını da bizim üstlenip sektör ilgilileriyle gerçekleştirmemiz lazım. Biz bölgenin bir sağlık üssü gelebiliriz. Bunun için ciddi bir alt yapımız var.“ şeklinde konuştu.

Sempozyumun 15-16 Mayıs arasında yapılacağını belirten Kıraç, sempozyumun ilk defa uluslararası nitelikte olduğunu söyledi. Kıraç, değişik ülkelerden akademisyenlerin de katılacağını sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Vali Kıraç ve beraberindekiler Dicle Barajı'nda tekne turu ve Peygamber kabirlerini ziyaret etti. CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında