Uzmanından anne babalara menenjit uyarısı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karasulu Özyalçın, anne babalardan çocuklarına menenjit aşısı yaptırmalarını istedi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karasulu Özyalçın, anne babalardan çocuklarına menenjit aşısı yaptırmalarını istedi.

Özel Jinefem Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karasulu Özyalçın, kış aylarında, özellikle toplu yaşam alanlarında ortaya çıkan salgın hastalıklarla ilgili anne ve babalara uyarılarda bulundu. Bu hastalıklardan menenjite yol açan bakterilerin okul, kreş, toplu taşıma araçları gibi yerlerde yakın temasla hızlı şekilde yayıldığını belirten Özyalçın, üst solunum sistemi yoluyla vücuda giren bakterilerin kan yolu ile akciğer, orta kulak, beyin gibi organlara yayıldığını anlatı. Bu organlara yerleşerek, aşısız, vücut direnci az, başka kronik hastalığı olan çocuklarda zatürre, menenjit, orta kulak iltihabı gibi hastalıklar geliştirdiğini ifade eden Özyalçın, dünyada ve Türkiye'de 3 bakteriyel menenjit türünün vakaların yüzde 80-85'inden sorumlu olduğunu belirtti.

Menenjite karşı aşılamanın önemini vurgulayan Özyalçın, "Meningokok dışındaki etkenlere karşı aşı Sağlık Bakanlığı'nın rutin aşılama programında yer almaktadır. Meningokok aşısı da ülkemizde mevcuttur, ancak Sağlık Bakanlığı sadece hac yolculuğu öncesinde yapmaktadır. Ekonomisi iyi olan ülkelerde tüm çocuklara meningokok aşısı rutin yapılmaktadır. Çocuklarımızı korumak için harekete geçme zamanıdır.” açıklamasında bulundu.

Akut bakteriyel menenjitlerin sonbahar sonu, kış ve ilkbahar aylarında sık görüldüğünü, zaman zaman da salgınlar şeklinde ortaya çıktığını ifade eden Özyalçın, hastalığın belirtilerini şöyle anlattı: "Ciddi enfeksiyonların çoğu gibi menenjitte de ateş ön plandadır. Basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu ile başlayan hastalıkta, ateş giderek yükselir ve ilaçlara rağmen düşmez. Boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, öksürük sıktır. Hastalık ilerledikçe, baş ve ense ağrısı, bulantı, kusma, uykuya eğilim, bilinç bulanıklığı başlar. Klinik ve muayene bulguları ile menenjitten şüphelendiğimiz bir hastada, kesin tanı için bazı testler yapılır. Kan tahlillerinin yanı sıra mutlaka beyin omurilik sıvısı alınmalıdır. Lomber ponksiyon (belden su alma) ile bel omurlarının arasından boşluğa girilir ve sıvı alınır. Sonuçlara göre, tedavi planlanır.” CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti