Ünlü 'Dombıra' sanatçısından AK Parti'ye tepki: Bu eser siyasete alet edilmesin

AK Parti’nin seçim şarkısı olarak kullandığı Dombıra müziğinin sahibi Arslanbek Sultanbekov, söz konusu ezgi için kendilerinden izin alınmadığını söyledi.

AK Parti’nin seçim şarkısı olarak kullandığı Dombıra müziğinin sahibi Arslanbek Sultanbekov, söz konusu ezgi için kendilerinden izin alınmadığını söyledi. Ünlü sanatçı, şarkısının seçim meydanlarında siyasete malzeme yapılmasına karşı olduğunu ifade etti.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine konuşan Arslanbek Sultanbekov, her şeyden önce şarkısının ve müziğin siyasete alet edilmesini istemediğini dile getirdi. Bu şarkıyı kullanmak için başka siyasi partilerden de teklif aldığını belirten ünlü sanatçı Sultanbekov, kesinlikle hiç kimseye bu konuda izin vermediğini kaydetti. Sultanbekov, AK Parti ile şarkının kullanılması konusunda hiçbir temaslarının olmadığını beyan etti. Eserlerinin telif haklarını MESAM’a devrettiğini, bu yüzden de kanuni süreci onların takip etmesi gerektiğini dile getiren ünlü sanatçı, "Bu, halka mal olmuş bir eser; bu şarkıyı bir partinin seçim kampanyasında kullanmasını etik bulmuyorum.” dedi.

ŞAHISLAR İDOLLEŞTİRİLMEMELİ; BİR KİŞİ İÇİN BİR PARTİ BOZULMASIN

Topluma mal olmuş manevi ve kültürel değeri olan bu gibi eserlerin şahısları idolleştirmek için kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Sultanbekov, Kafkas ülkelerinden de seçim için kendisine farklı partilerden davet geldiğini; ancak müziği siyasete hiçbir zaman alet etmediğini vurguladı.

Türkiye’den de bazı partilerin kendisinden bu şarkıyı istediğini; ancak onlara da olumsuz cevap verdiğini kaydeden Sultanbekov, "Türkiye’yi çok seviyorum; umarım seçimler iyi geçer ve Türkiye demokrasi adına büyük bir kazanım elde eder. Türkiye bozulmasın. Türkiye büyük bir ülke. Bir kişi için bir parti için bozulmasın.” ifadesini kullandı.

HUKUKA VE ADALETE GÜVENİYORUM

Türkiye’den kendisine telefon yağdığını belirten sanatçı, herkesin AK Parti'ye dava açıp açmayacaklarını merak ettiğini kaydetti. Hukuka ve adalete güvendiğini, ayrıca MESAM’ın hukuk çerçevesinde hakkını arayacağını belirten Sultanbekov, ancak Türkiye’de ortamın şu anda 'karışık' olduğunu ve biraz yatıştıktan sonra daha mantıklı karar vereceklerini söyledi.

Müzik hayatında dombıra ile yaptığı ilk eserin bu şarkı olduğunu, bu yüzden de ismini Dombıra koyduğunu ifade eden Sultanbekov, şarkının Saint Petersburg’da stüdyoda kaydedildiğini, ellerinde video kayıtlarının da bulunduğunu aktardı. Sultanbekov, Dombıra şarkısının ilk tanıtımını Karaçay Çerkez Cumhuriyeti’nde yaptığını ifade etti.

Dombıra şarkısı için izin almayanlar hakkında MESAM aracılığıyla davacı olacaklarını ifade eden sanatçı, Dombıra'nın seçim şarkısı olarak kullanılmasına izin vermeyeceğini yineledi.

Kuzey Kafkasya kökenli Nogay halk müziği sanatçısı olan Arslanbek Sultanbekov, 1965 yılında Karaçay-Çerkesya Cumhuriyeti’nde doğdu. Sanatçı, 1989 yılında Nogay müzik grubunu oluşturarak “Nogay Keşeler” (Nogay Geceler) adında ilk CD’sini çıkardı. 1997 yılında Moskova’da düzenlenen Türk Halkları Festivali'ne katıldı.

2004 yılından bu yana Kazakistan'ın başkenti Astana'da yaşayan Arslanbek Sultanbekov, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Orkestrası’nda da görev aldı. 2005 yılında, II. Dünya Savaşı’nın bitmesinin 60. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen "vatansever şarkılar beste yarışması"nda iki ödül kazandı.

Dombıra'nın sözleri sanatçı Uğur Işılak tarafından değiştirilerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için seçim şarkısı olarak uyarlanmıştı. CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında