Ukrayna’nın NATO üyeliği masada değil

Milyarder iş adamı ‘çikolata kralı’ Petro Proşenko, Ukrayna’da pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi olduğunu açıkladı. Sandık başı anket sonuçlarına göre Proşenko ilk turda yüzde 50’nin üzerinde oy alarak...

Milyarder iş adamı ‘çikolata kralı’ Petro Proşenko, Ukrayna’da pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi olduğunu açıkladı. Sandık başı anket sonuçlarına göre Proşenko ilk turda yüzde 50’nin üzerinde oy alarak seçilmeyi başardı. Seçim sonuçlarının gün içinde açıklanması bekleniyor.

Ukrayna’da devam eden iç savaşta tansiyonun düşürülmesine katkı sağlaması beklenen Proşenko, Rusya ve AB ile ilişki kuracağını açıkladı. Kırım’ın ilhakını tanımayacaklarını açıklayan Proşenko, Moskova ile masaya oturmaya hazır olduklarını belirtti.

Ukrayna geçici Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsiya, Nezavisimiya Gazeta’ya verdiği röportajında, Ukrayna’nın NATO üyeliğinin masada olmadığını belirtti. Ukrayna’nın NATO üyeliği ile ilgili sorunu yakın zamanda gündeme getirmeyeceğinden emin olduğunu kaydeden Deşçitsiya, “Bu Ukrayna yasalarına karşı ve hükümetin önceliği değil. Bu konuda herhangi bir görüşme de yapılmıyor.” dedi.

Deşçitsiya gelecekte Ukrayna’nın “bağlantısız” pozisyonu ile ilgili de kararın Rusya’nın tavrına ve Ukrayna halkının yaklaşımına bağlı olduğunu belirtti. Ukraynalı Bakan, “Ukrayna’nın bağlantısız ya da tarafsız statüsünün anayasa eklendiğini söyleyemem…” dedi.

Ukrayna’da halkın yüzde 38-40 civarında NATO üyeliğine olumlu baktığını, bu oranın giderek arttığını da kaydeden Bakan, bunun dışarıdan yönelen saldırılara karşı halkın kolektif bir güvenlik şemsiyesi altına girme talebi olarak gördüklerini vurguladı.

CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır