Türk doğaltaş sektöründen Çin'e büyük çıkarma

Türk doğaltaş sektöründe Çin bayramı yaşanıyor. Türkiye’nin doğaltaş ihracatında lider pazarı konumundaki Çin'e daha fazla ihracat için kolları sıvayan Ege Maden İhracatçıları Birliği, 6-9 Mart 2014 arasında düzenlenen Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fu.

Türk doğaltaş sektöründe Çin bayramı yaşanıyor. Türkiye’nin doğaltaş ihracatında lider pazarı konumundaki Çin'e daha fazla ihracat için kolları sıvayan Ege Maden İhracatçıları Birliği, 6-9 Mart 2014 arasında düzenlenen Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na 67 firmayla katılıyor. Madencilik sektöründeki ruhsat krizinin çözülmesinden sonra fuarda bayram coşkusu yaşanıyor.

Türkiye milli katılım organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yapılan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda, bunun dışında 60 civarında Türk doğaltaş firması bireysel katılımcı statüsünde Türk doğaltaşını sergiliyor. Yabancı katılımcılar arasında Türkiye birinci sırada yer alıyor. Fuara Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin davetlisi olarak katılan Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Cantimur, küresel krize rağmen yatırımları durdurmayan ender ülkelerden olan Çin'e doğaltaş satmak isteyen Türk ihracatçıların, 12 bin kilometrelik mesafeyi katetmelerinin büyük takdiri hakettiğini söyledi.

Türkiye’den Çin'e yapılan ihracatın yüzde 67’lik diliminin doğaltaş ve maden olduğunu belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç ise hedefleri yakalamak için bu ülkeye daha fazla doğaltaş satacaklarını söyledi. Erdinç, “Çin doğu yakasını kalkındırdı, şimdi iç bölgelerde inşaat yatırımlarına başladı. Bu hamleyi fırsat olarak görüyoruz. Bu nedenle bu yıl Çin'deki dünyanın en büyük doğaltaş fuarında, çok daha güçlü şekilde yer alıyoruz.” dedi. Çin'in dünyanın en büyük doğaltaş alıcısı olduğuna dikkat çeken Erdinç, şunları kaydetti: “Çin'e yapılan ihracattan elde edilen dövizin tamamı Türkiye'de kalıyor. Çin şu an bizden çok yüksek miktarda doğaltaş alıyor. Bunun tamamına yakınını iç tüketimde kullanıyorlar. Çin'e daha fazla ihracat yapacağız. Bunun yolu da Xiamen Fuarı'nda kuracağımız bağlantılardan geçiyor. 2013 yılında Çin’e 982 milyon dolarlık doğaltaş ihraç ettik. Xiamen Fuarı’nda milyonlarca dolarlık yeni bağlantı kuracağız. Maden ruhsatlarındaki sorunun çözüme kavuşması, sektörde yeni bir dinamizme yol açacak. 2023 yılı için sektörün belirlediği 7 milyar dolar ihracat rakamında, Çin’in 3 milyar dolarlık pay almasını hedefliyoruz.”

Çin’in Xiamen şehrindeki Xiamen 2014 Stone Fair Fuarı, bu yıl 14. kez düzenleniyor. Xiamen Jinhongxin Exhibition Co.Ltd. tarafından organize edilen ve ağırlıklı olarak doğaltaş ürünleriyle makina ve ekipmanlarının sergilendiği bir ihtisas fuarı. Fuarda 166 bin metrekarelik stant alanında, 54 ülkeden 470’i yabancı olmak üzere toplam 2 bin civarında firma katılım gösteriyor. 470 yabancı firmanın 130’u Türk firmalarından oluşuyor. Fuarı, yaklaşık 130 bin profesyonel ismin ziyaret etmesi bekleniyor. Zengin doğaltaş rezervlerine sahip Fujian eyaletinde yer alan Xiamen bölgesi, Çin’in en önemli doğal taş üretim ve ticaret merkezi konumunda. 2012 yılında 8 milyar dolara ulaşan Çin doğaltaş ticaretinin yüzde 60’ı, dünya doğaltaş ticaretininse yüzde 15’i Xiamen Limanı'ndan yapılıyor.

PEKİN BÜYÜKELÇİSİ ERSOY: DOĞALTAŞ SEKTÖRÜ ÇİN'DE YÜZAKIMIZ

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Ali Murat Ersoy, doğaltaş sektörünün Çin’de Türkiye’nin yüzakı olduğunu söyledi. Çin’in Türkiye’nin üçüncü büyük ticaret ortağı ancak aynı zamanda en fazla dış ticaret açığı verdiği ülke konumunda olduğuna işaret eden Ersoy, “Çin'le dış ticaretimizde 21 milyar dolar civarında açık veriyoruz. Çin’de göreve başlayalı 2,5 ay oldu, 30 civarında ülkenin büyükelçisiyle görüşme olanağı buldum. Birçok ülkenin durumu bizden farklı değil. Türk maden sektörü, Çin’e 2,5 milyar dolar civarında ihracat yapıyor. Bunun yaklaşık 1 milyar doları doğaltaş. Diğer sektörlerimiz de Çin’de doğaltaş sektörümüzün yakaladığı başarıyı yakaladığı takdirde dış ticaret açığındaki büyümeyi durdurabiliriz.” şeklinde konuştu. CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti