Tüketicilerin yüzde 8’i internetten alışveriş yapıyor

The Boston Consulting Group’un (BCG) yaptığı Tüketici Hissiyatı Araştırması’nın 2013 bulgularına göre Türkiye’de online alışverişte temkinli davranılıyor.

The Boston Consulting Group’un (BCG) yaptığı Tüketici Hissiyatı Araştırması’nın 2013 bulgularına göre Türkiye’de online alışverişte temkinli davranılıyor. Ödeme ve güvenlik kaygıları bulunan tüketicilerin yüzde 8’i internetten ürün ile servis satın almayı tercih ediyor.


BCG araştırması Türkiye’de 12 şehirde her gelir seviyesinden tüketici gruplarıyla bire bir görüşülerek yapıldı.

Araştırmaya katılanların yüzde 62’si 1 saati aşkın internet başında. Ancak bu yoğun kullanım, Türkiye’yi internetten etkin bir şekilde alışveriş yapılan ülkeler arasına sokmaya yetmiyor. Tüketicilerin yüzde 64’ü web ortamlarını veri elde etmek için kullanırken, yüzde 53’ü de sosyal ağlarda aktif olmayı tercih ediyor. Şu aşamada internetten film ve video seyredenlerin oranı yüzde 21, alışveriş yapanların oranı yüzde 8.

Türkiye’nin internetten alışveriş konusunda hala dünyanın çok gerisinde olduğunu vurgulayan BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, “Tüketiciler internetten alışveriş yapmak konusunda hala temkinli. Araştırmamıza göre ufak bir kesim alışveriş konusunda interneti kullanıyor. Ödeme sistemleri ve güvenliği bu kesimin kararsızlığının temel nedeni olarak ortaya çıkıyor. Bu nedenle, ROPO (Research Online Purchase Offline) yani internetten araştırıp marketten satın almak ülkemizde yaygın bir alışkanlık. Ancak yine araştırmamızda yer alan verilere göre, daha evvel internetten alışveriş yapmamış ancak bu davranışa sıcak baktığını belirtenlerin oranı yüzde 34’lere dayanıyor. Bu da ülkemizde bu trendin değişebileceğini ortaya koyuyor.” dedi.

Araştırmaya göre internetten alışveriş yapanların daha sonrasında sosyal ağlarda aldıkları ürün hakkında paylaşımlarda bulunuyor. Buna bağlı olarak sosyal ağlar, Türkiye’de tüketicilerin satın alma kararlarında en önemli etkenlerden biri. “Alışveriş yaparken en çok kimlerden etkileniyorsunuz?” sorusuna sosyal ağlar, blog paylaşımları ve forumlar olarak cevap verenler, Tüketici Hissiyatı Araştırması’na katılanların yüzde 20’sini teşkil ediyor.


Türkiye, dünyanın en çok harcama yapan ülkeleri arasında yer alıyor. Buna rağmen son senelerde tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının daha bilinçli olduğu da görülüyor. “Gelecek 12 ayda, geçmiş 12 aya göre harcamalarınızda nasıl bir değişiklik olacak?” sorusuna yüzde 41, “Harcama miktarını indireceğim.” karşılığını verirken, 2011’de yapılan aynı araştırmada bu oran yüzde 49 idi. Diğer yandan aynı soruya 2011’de “Daha fazla harcama yapacağım” diye cevaplayanların oranı yüzde 4 iken, bu sene yüzde 8’e çıktı.

Dünyayı etkileyen mega trendlerden biri olan ‘Trade up/Trade down’ (satın alma tercihlerinde tüketicilerin bir kısmının daha pahalı ürünlere diğer kısmının ise daha ucuz ürünlere yönelmesi ile orta fiyat grubunun yok olması) diğer ülkeler gibi Türkiye'de de geçerli. Tüketiciler kıyafet, araba, mücevher-takı gibi imaj ürünlerinde daha pahalıya; tüketici elektroniği, dışarıda yemek, tatil harcamalarında ise daha ucuza yöneldiklerini vurguluyor.


CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında