Tozkoparan İskender gerçek mi, gerçek hayatta, tarihte var mıydı, ne zaman yaşadı?

Tozkoparan İskender gerçek mi, gerçekte var mıydı, kimdir, ne zaman yaşamış? Tozkoparan kelime anlamı nedir, sorusu özellikle d en sık sorduğu sorulardır. Yeniden ekranlara dönen Tozkoparan dizisi sonrası kelimenin anlamı bir kez daha önem kazandı. Tozkoparan İskender gerçek mi, gerçekte var mıydı?

Tozkoparan İskender gerçek mi, gerçek hayatta, tarihte var mıydı, ne zaman yaşadı? Tarihin önemli figürlerinden biridir. Tozkoparan, TRT 1'de yayınlanan aynı adlı dizi filmden sonra bir kez daha merak konusu oldu. Peki, Tozkoparan ne demek, kelime anlamı nedir? Tozkoparan İskender gerçek mi, gerçekte var mıydı, kimdir, ne zaman yaşamış?

Tozkoparan İskender kimdir

İşte detaylar: 

TOZKOPARAN NE DEMEK?

Türk Dil Kurumu'na göre "Tozkoparan" kelime anlamı, "Çok Rüzgarlı Yer" demektir.

Ancak TRT 1'deki dizide geçen "Tozkoparan" ise tarihi anlamı olan, bir kişinin ismi haline gelmiş ve daha sonrasında bir makamı temsil eden isim haline gelmiştir. 

TRT 1 dizisinde kullanılan anlamı da bu şekildedir. Yani "En iyi ok atan kemankeş" demektir. Normal şartlarda iyi ok kullananlara "kemankeş" denir. Ancak Osmanlı döneminde yaşamış Tozkoparan İskender isimli tarihi şahsiyet nedeniyle günümüzde artık bu ifade çok iyi ok atanlar için kullanılan bir ifadedir.

TOZKOPARAN İSKENDER KİMDİR?

Tozkoparan İskender, okçuluk tarihimizin en büyük Kemankeşi sayılır. İmparatorluğun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış ve bunların hiçbiri daha sonra aşılamamıştır.

Tozkoparan İskender

Tozkoparan İskender, okçuluk tarihimizdeki en büyük kemankeş sayılır. Rivâyete göre, bir gün Okmeydanı’nda tuttuğu yeni bir yayın kabzasını şevkle sıkınca, kabzayı kaplayan kayın ağacı kabuğu tozu parmaklarına yapışıp yerinden kalkmış.

Bunu gören meydan pîrlerinden Yıldırımlı Baba, hayranlıkla “Bu pehlivan toz koparan!” demiş ve lakabı oradan kalmıştır. Olağanüstü kuvvetine ilişkin birçok hikâye anlatılır. Yavuz Sultan Selim’in İran ve Mısır seferlerine katılmıştır.

İmparatorluğun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış ve bunların hiçbiri daha sonra aşılamamıştır. En uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Arkurı Menzili’nde 1281,5 gezle kırmıştır. Bu 846 metrelik uzaklık, bir dünya rekorudur.

Taşın bugün bulunduğu yer asıl yeri değildir; yok olmaması için buraya taşınmıştır. Üzerindeki tarih, bu taşın Tozkoparan İskender’in ölümünden bir süre sonra, onun kaybolmuş menzil taşlarından birisinin yerine dikilmiş olabileceğini akla getirmektedir. Çünkü, ölüm yılı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Tozkoparan İskender’in bu tarihe kadar yaşamadığı biliniyor. Bir başka olasılık, söz konusu taşın aynı lakabı taşıyan Kanûnî dönemi kemankeşlerinden Tozkoparan Ahmed Ağa’ya ait olmasıdır.

TRT 1'de yayınlanan Tozkoparan İskender dizisini çocuklar beğeniyle izliyor.

Tozkoparan’ın yiğitliğine ilişkin pek çok menkıbe anlatılır. Meydanda çalışırken, geceleri sol kolu üstüne yatmaması için iki kişinin nöbet beklediği söylenir.

Tozkoparan İskender gerçek mi sorusunun da cevabı dolayısıyla evet gerçekte Tozkoparan İskender vardı ve gerçekti.

Arda Güler verilen ilk şansta kendini ispatladı İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu