Tazehurmatu'da Türkmenler, IŞİD saldırısına karşı 24 saat nöbet tutuyor

Irak’ın kuzeyinde bulunan Kerkük şehrine bağlı Tazehurmatu ilçesinde yaşayan Şii Türkmenler, IŞİD militanlarının saldırısına karşı silahlandı. Cihan Haber Ajansı(Cihan) IŞİD militanlarının bulunduğu bölgeye yakın mesafede alınan...

Irak’ın kuzeyinde bulunan Kerkük şehrine bağlı Tazehurmatu ilçesinde yaşayan Şii Türkmenler, IŞİD militanlarının saldırısına karşı silahlandı. Cihan Haber Ajansı(Cihan) IŞİD militanlarının bulunduğu bölgeye yakın mesafede alınan güvenlik önlemlerini yerinde görüntüledi.

Kerkük’e 15 kilometre uzaklıkta bulunan Tazehurmatu'da IŞİD militanlarının bölgeye yönelmesi üzerine, Irak askerleri silahlarını bırakarak kaçmıştı. IŞİD saldırılarına karşı korumasız kalan bölge halkı, oluşan güvenlik boşluğunu silahlanarak doldurmaya çalışıyor. Türkmenler, örgüt militanlarının, kasabaya girerek kıyım yapmasından endişe ediyor.

Gönüllü birlik oluşturan Tazehurmatu sakinleri, 24 saat IŞİD militanlarına karşı nöbet bekliyor. IŞİD militanlarının ele geçirdiği bölge ile kendi sınırları arasında sadece 2 kilometre bulunan Tazehurmatu halkı, adeta diken üzerinde.

Ellerinde ağır silah bulunmayan halk, devriye ve nöbet sistemi ile kendilerini korumaya çalışıyor. Yaklaşık 2 bin kişiden oluşan gönüllü savunma gücü, IŞİD ile sık sık çatıştıklarını söylüyorlar.

Cihan'a konuşan Ebu Zehra isimli Tazehurmatu sakini, gözyaşları içerisinde kendilerine askeri yardım gönderilmesini istiyor. Zehra, “Şimdiye kadar cesetlerimiz kaldırılamadı. Hükümet nerede. Şii olduğumuz için bize saldırıyorlar. Sadece seçim olunca bizi hatırlayan hükümet istemiyoruz. Başbakan Maliki, El Hekim,Caferi, Mukteda el Sadr neredeler. Biz insan değil miyiz. İnsanları ekinlerin içinde yakıyorlar. Ben çocuklarımı ve eşimi buradan göndermek zorunda kaldım. Orada kadınları yaktılar. Nerede bu uçaklar, nerede. Alimlerimiz nerede. Hükümet gelsin baksın" dedi .

Askeri mühimmat istediklerini ifade eden Zehra, “Gelin, görün bunlar nasıl terör estiriyorlar. Adam kesiyorlar, yakıyorlar. Ben yerde cesetleri gördüm. Tanınmaz haldeler, yanmışlar. Bilmiyoruz kim kimdir. Nasıl kaldıracağız cesetleri bilemiyoruz. Ne için böyle yapıyorlar.”

Feryatlar içerisinde hallerini anlatmaya çalışan Nizamettin Tazeli, “Nerede devlet, nerede İslam. Bu İslam devletleri nerede gelip baksınlar. Kadınları öldürüyorlar. Cesetler yerde kaldı.” ifadesini kullandı.

IŞİD’e karşı en son noktada nöbet tutan İbrahim Cuma, “IŞİD İslam devleti ilan ediyor. Bu nasıl bir İslam devleti kurmaktır. İslam devleti çocuk, kadın öldürmekle mi olur. Kadınları astılar. IŞİD’ın elinde ağır silahlar var, ama bizim elimizde ağır silah yok. Onların ellerinde rehin kızlarımız var. Biz kaçmayız, şehit oluruz. Seçimlerde herkes burada idi. Şimdi kimse yok. Uçak ve ağır silah istiyoruz. Adam istemiyoruz. Silahımız yok, bize silah göndersinler”

Kerkük İl Meclis Başkanı Hasan Turan başkanlığında askeri ve sivil grup bölgeye gelerek incelemede bulundu. Kasabadaki polis karakolları da IŞİD saldırılarına karşı tetikte bekliyor. CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında