Tarihte bugün ne oldu? Tarihte 22 Aralık günü meydana gelen önemli olaylar nelerdir?

Tarihte bugün veya tarihte 22 Aralık günü meydana gelen önemli olaylar arasında Osmanlı'nın Rusya'ya savaş ilan etmesi, ilk röntgen filminin çekilmesi, Sarıkamış harekatının başlaması gibi hadiseler başlıyor.

Tarihte bugün ne oldu? İşte tarihte bugün meydana gelen olaylarla ilgili detaylar... Tarihte bugün ya da tarihte 23 Aralık günü meydana gelen önemli olaylar arasında Sarıkamış Harekatı'nın başlaması bulunuyor. Tarihte bugün, önemli olaylardan bazıları şunlardır: 1806'da Osmanlı Devleti, Rusya'ya savaş ilan etti ancak Napolyon'un etkisiyle savaşı kaybetti. 1895 yılında Alman fizikçi Wilhelm Konrad Röntgen, ilk röntgen çekimini gerçekleştirdi. 1914'te Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı'na girdi ve Sarıkamış Harekatı'nı başlattı, ancak kötü planlama ve zorlu şartlar nedeniyle büyük kayıplar yaşandı. 1979'da Türkiye'nin Paris Turizm Müşaviri Yılmaz ÇOLPAN, Ermeni bir terörist saldırısında hayatını kaybetti. 1990'da Polonya'da işçi lideri Lech Walęsa, Polonya Cumhurbaşkanı oldu. 2000 yılında Rahşan affı olarak bilinen yasa tasarısı yürürlüğe girdi ve birçok suçlu şartla salıverildi.

Osmanlı Devleti Rusya’ya Savaş İlan Etti (1806)

Rusya’nın Eflak ve Boğdan’ı işgal etmesi ve Fransa’nın da kışkırtmaları ile Osmanlı Devleti 22 Aralık 1806 tarihinde Rusya’ya savaş ilan etti. Fakat Napolyon Osmanlı Devleti’ni yine yüzüstü bıraktı.

İlk Röntgen Çekildi (1895)

Alman fizikçi X- Işının mucidi Wilhelm Konrat Rontgen 22 Aralık 1895 tarihinde tedavi amaçlı ilk röntgen grafisini çekti.

Sarıkamış Harekatı Başladı (1914)

Osmanlı Devletinin I.Dünya savaşına girmesinin hemen arkasından Ruslar Kuzey Anadolu yönünde saldırıya geçtiler. Rus saldırısı Osmanlı Kuvvetleri tarafından durduruldu. Başkomutan Vekili Enver Paşa 150 bin kişilik bir orduyla Rusları arkadan çevirmek ve imha ederek Kars ve Batum’u geri almak için Sarıkamış Harekatını 22 Aralık 1914’te başlattı. Diğer bir amaç ise Türk dünyası ile irtibata geçilerek turan imparatorluğu için çalışma yapılacaktı. Ancak ulaşımın yetersizliği, açlık, hastalık ve iyi planlama yapılamamış olması gibi nedenlerle 90 bin civarında kayıp verildi. Bunun üzerine ordu geri çekilmek zorunda kaldı. Bu olay uzun süre basına sansür konularak kamuoyundan gizlenmeye çalışıldı.

Temsil Heyeti Hacıbektaş’a Geldi (1919)

Ankara’ya gitme kararı alan Mustafa Kemal başkanlığındaki temsil heyeti 22 Aralık 1919’da Hacıbektaş’a geldi. Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti geceyi Hacıbektaş’ta geçirdi. Mustafa Kemal Çelebi Cemalettin Efendi'nin misafiri oldu. Temsil Heyeti Sivas Kongresinde seçilmişti.

Yolcu Gemisi Yandı (1963)

Southhampton’dan Kanarya Adaları’na seyir yapan Lakonia adlı Yunan yolcu gemisi 22 Aralık 1963’de kuaför salonunda çıkan yangın neticesinde 128 kişi hayatını kaybetti. Kayıpların fazlalığının nedeni gemide çıkan panik olmuştur. Yaşanan panik nedeniyle düşme ve yaralanmalardan, boğulmadan hayatını kaybedenlerin sayısı daha fazladır. Bu kaza sonrasında gemilerdeki yangın emniyeti kuralları yeniden gözden geçirildi ve yeni bazı düzenlemeler yapıldı.

Ermeniler Türk Diplomatı Katlettiler (1979)

Türkiye'nin Paris Turizm Müşaviri Yılmaz ÇOLPAN, 22 Aralık 1979 günü Ermeni bir teröristin saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Olayın sorumluluğunu "Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları" adlı bir örgüt üstlendi. Bu olay, Ermeni teröristlerinin Paris'teki ikinci saldırısı oldu.

İşçi Lideri Lech Walesa Polonya Cumhurbaşkanı Oldu (1990)

Polonya’da uzun yıllar işçi liderliği yapan Lech Walęsa siyasette atılmasının arkasından 22 Aralık 1990’da Polonya cumhurbaşkanı oldu. Ancak siyasal yaşamında işçi liderliği gibi başarılı olamadı ve giderek halk desteğini kaybetti.

Rahşan Affı Yürürlüğe Girdi (2000)

Kamuoyunda Rahşan affı olarak bilinen 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlardan dolayı şartla salıverilmeye, dava ve cezaların ertelenmesine dair yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylandı ve 22 Aralık 2000 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı tarafından ilkinde geri gönderilen yasa ikinci defa TBMM’de aynen kabul edilmişti.

TARİHTE 23 ARALIK GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER TARİHİ OLAYLAR

1453- İstanbul Üniversitesi (Darülfünun) kuruldu. Darülfünun, 1933’te üniversiteye dönüştürüldü.

1895- Halka açık ilk sinema gösterimi, Paris’te, Rennes Sokağı’nda yapıldı. 28 Aralık’tan itibaren de Capucines

Bulvarı’ndaki Grand Cafe’nin bordum katında düzenli gösterimler başladı. Sinemaya adını verenler, kaydında ve gösteriminde kullanılan makineyi icat edip ilk filmleri çekenler, Lyonlu Lumiere kardeşlerdi.

1932- Hindistan’daki İngiliz yönetimi, 28 bin mahkumu serbest bıraktı. Mahkumlar arasında Mahatma Gandhi de vardı.

1962- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kuruldu.

1999- Hükümet Egebank, Yaşarbank, Yurtbank, Sümerbank ve Esbank’a el koydu.

2002- Afganistan’da Hamid Karzai’nin başkanlığında kurulan geçici yönetim görevine başladı.

Arda Güler verilen ilk şansta kendini ispatladı İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu