Elektrik verilen beyinler daha iyi çalıştı

Oxford Üniversitesi'nin yürüttüğü araştırmada, düşük şiddette beyin uyarımı alan öğrencilerin matematik hesaplama becerilerinde gelişme kaydedildiği tespit edildi.

Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmada, beyne düşük şiddette uygulanan elektrik akımının matematik becerileri üzerinde etkili olabileceği belirlendi. Araştırma kapsamında 72 üniversite öğrencisi beş gün boyunca süren deneylere katıldı.

Katılımcıların başlarına yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla, beynin matematikle ilişkilendirilen iki bölgesine — dorsolateral prefrontal korteks (dlPFC) ve posterior parietal korteks (PPC) — hafif düzeyde elektrik uyarımı uygulandı. Deney süresince toplam 150 dakika boyunca matematik testleri gerçekleştirildi.

Bu testlerde hem hesaplama hem de ezberleme becerileri ölçüldü. Araştırmada, dlPFC bölgesine uygulanan elektriksel uyarımın özellikle yeni hesaplama becerilerinin gelişmesinde etkili olduğu ortaya kondu. PPC’ye yapılan uyarımın ise ezberleme odaklı öğrenmeye anlamlı bir katkı sağlamadığı ifade edildi.

ZAYIF BEYİN BAĞLANTILARI OLANLARDA ETKİ DAHA FAZLA

Araştırmada öğrencilerin beyinlerindeki ön (frontal) ve üst (parietal) loblar arasındaki bağlantıların gücü de değerlendirildi. Bu iki bölge matematiksel öğrenmede birlikte çalışıyor.

Başlangıçta bu bölgeler arasındaki bağlantıları zayıf olan öğrencilerin hesaplama testlerinde daha fazla zorlandığı belirlendi. Ancak bu gruba uygulanan dlPFC uyarımının, matematik performansında en büyük gelişmeyi sağladığı kaydedildi.

ÜST DÜZEY MATEMATİKÇİLERDE TERS ETKİ OLABİLİR

Araştırmacılar, daha önce yapılan küçük çaplı bir çalışmaya atıf yaparak, bu tür beyin uyarımının ileri düzey matematikçilerin performansını olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Mevcut sistemleri etkin çalışan bireylerde dış müdahalenin ‘gürültü’ yaratabileceği ve bu nedenle verimliliği düşürebileceği ifade edildi.

UZMANLAR: YAYGIN KULLANIMDAN ÖNCE DAHA FAZLA TEST GEREK

Araştırmayı yöneten nörobilimci Roi Cohen Kadosh, bu teknolojinin evde kullanıma uygun hale gelmeye yaklaştığını belirtti. Kadosh, özellikle öğrenme güçlüğü ya da dikkat eksikliği gibi nörogelişimsel sorunları olan bireyler için bu yöntemin umut verici olduğunu söyledi.

Binghamton Üniversitesi’nden psikolog Sung Joo Kim ise bu tür cihazların yaygın kullanıma geçmeden önce kapsamlı testlerden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Sung Joo Kim,
“Beyindeki bölgelere hedeflenmiş uyarım yapmak istiyorsanız, her insanın beyin anatomisini göz önünde bulundurmak şart.” dedi.

Taşlar arasında bir "Yakut" İstanbul'da hissedilen şiddetli deprem İzmir Çeşme'deki yangın giderek büyüyor Temmuz 2025’in en ucuz sıfır otomobilleri Elektrik verilen beyinler daha iyi çalıştı Tıra arkadan çarpan Mercedes C200 pert oldu