Suriye konulu 7. Astana toplantısının ardından

- Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Lavrentiev, Soçi'de düzenlemek istedikleri Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmaları için muhalifleri tehdit etti - Lavrentiyev: - "Ön koşullar koyacaksalar, yapıcı yaklaşım sergilemeyecekseler o zaman onlara uzanan destek elini geri çevirdiklerini göstermiş olurlar. Biz bunun olmasını istemiyoruz. Suriye muhalefeti ile çalışmamızı devam ettireceğiz"

ASTANA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, Suriyeli muhaliflerin, Soçi'de düzenleyecekleri toplantıya katılmamaları halinde "büyük risk altında ve siyasi sürecin dışında" kalacaklarını savundu.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 7'ncisi düzenlenen Suriye konulu toplantının ardından Lavrentiyev, basın toplantısı düzenledi.

Rus heyetin temsilcisi Lavrentiyev, Suriyeliler arasında "Ulusal Diyalog Kongresi" ismini verdikleri toplantının, Soçi'de yapılacağını bildirdi.

Lavrentiyev, toplantıda ulusal birlik ve geçiş hükümetinin müzakere edileceğini savunarak, "Özellikle anayasa reformunun başlatılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Kongreyi Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile de görüştüklerini belirten Lavrentiyev, "Mistura da anayasal reforma ve seçimler konusuna odaklanmamız gerektiğini söylemişti." diye konuştu.

Rus temsilci, muhalefet heyetine seslenerek, "Ön koşullar koyacaksalar, yapıcı yaklaşım sergilemeyecekseler o zaman onlara uzanan destek elini geri çevirdiklerini göstermiş olurlar. Biz bunun olmasını istemiyoruz. Suriye muhalefeti ile çalışmamızı devam ettireceğiz... Muhalifler katılmazsa, büyük risk altında, siyasi sürecin dışında kalacaklar." ifadelerini kullandı.

Etkinliğin BM'nin himayesinde olmasını istediklerini söyleyen Lavrentiyev, "Mistura ile görüşmelerimiz sürüyor. O ya da temsilcisi bu foruma katılacak." iddiasında bulundu.

Seçimlerin tarihine ilişkin soruya Rus diplomat, "Eğer Suriyeliler Soçi'deki kongrede anayasal komisyon oluşturmakta başarılı olursa, erken seçimlere gidilebilir." yanıtını verdi.

Türkiye, Rusya ve İran'ın imza attığı ortak bildiride tarafların Rusya'nın teklifi üzerine, BM gözetimindeki Cenevre süreciyle uyumlu olarak, Suriyeliler arasında ulusal diyalog kongresi düzenleme konusunu değerlendirmeye karar verdiğini ifade edilmişti ancak konu karara bağlanmamıştı.

Astana görüşmelerinde üç garantör ülke, askeri muhalefet ve Esed rejimi heyetlerinin yanı sıra BM, ABD ile Ürdün temsilcileri gözlemci olarak yer aldı.

Toplantılarda, Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal başkanlık etti.

Gelecek tur, aralık ayının ikinci haftasında yapılacak.

Çeyrek ve gram altın fiyatlarında son durum Bu özellikleri taşımayan arabalar satılamayacak Akaryakıt fiyatlarında elle tutulur indirim Avrupa'nın en iyi sahil kasabaları listesi Gazze'de ateşkes umutları suya düştü Mayıs ayında denize girilebilecek yerler