Sunay Akın: Eskiden devlet yeşili bizden korurdu, şimdi biz devletten koruyoruz

Yazar Sunay Akın, tarihi ve doğal alanların rant için kurban edilmemesi gerektiğine işaret ederek “Küçükken devlet yeşili korurdu, günümüzde vatandaşlar yeşili devletten koruyor.

Yazar Sunay Akın, tarihi ve doğal alanların rant için kurban edilmemesi gerektiğine işaret ederek “Küçükken devlet yeşili korurdu, günümüzde vatandaşlar yeşili devletten koruyor.” dedi.

    Yazar Akın, bu yıl ikincisi düzenlenen Deniz Kitap Festivali kapsamında düzenlenen imza gününde gündeme ilişkin okurlarının sorularını yanıtladı. Son yıllarda doğal alanlar ile tarihi mekanların gelir aracına dönüştürülmesine tepki gösteren Akın, medeniyet değerlerine yaşadığı sürece sahip çıkmaya çalıştığına dikkat çekti. 1992 yılında Kız Kulesi’nin imara açılmak istemesine de tepki gösterdiğini anımsatan Akın, “Bu ülkenin doğası ve tarihi eserleri asla ranta kurban edilmemelidir.” şeklinde konuştu.

    Ülkenin değerlerini korumak için verilen tepkilerin politik bir eylem gibi gösterildiğini söyleyen yazar, “Bu işin politikayla hiçbir alakası yok. Bu insan olup olmama meselesidir. Gezi Parkı eylemleri gençlerin haklı olarak kendi algılarıyla değerlendirdiği girişimdi. Sultanahmet Cezaevi’nin müze yapılmasını istedik ama yapılmadı. Sultanahmet Cezaevi tarihi bir bina neden bir müze olmasın burası. ‘Taksim'e AVM yapalım diyorlar.’ İnsaf yahu. Oralardaki ağaçlardan ne istiyorsunuz. Zaten İstanbul’da kaç ağaç kaldı. Eski Kız Kulesi haritalarına bakın orada ağaçlar olduğunu görürsünüz. Nedir bu ya doymadılar mı? Ama bu millet zekidir, akıllıdır. Biz büyük medeniyetiz ve tarihimize, geleneğimize sahip çıkıyoruz. Ben kendimi bildim bileli bu ülkede her zaman muhalifim. Zaten bundan sonrada devam edeceğim. Çünkü 30 yıl sonra bugünkü partiler falan olmayacak. Ama yine birileri doğayı, tarihi kentleri rant olarak görecek. Hayattaysam yine iki elim iki yakalarında olacak.” ifadelerini kullandı.

    Doğayı koruma dürtüsünün kültürel bir birikim olduğunu dile getiren Akın, “Ne gariptir ki, benim çocukluğumda bütün parklarda ‘çiçeği kopartma, yeşili koru’ gibi uyarılar vardı. Yani devlet yeşil alanı bizlerden korurdu. Ama büyüdük bu yaşlara geldik, şimdi parkları biz devletten koruyoruz. Böyle bir şey olabilir mi?” diye konuştu. CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti