Sigara ile mücadelede model ülke Türkmenistan

Türkmenistan’ın tütün ve tütün ürünleriyle mücadeledeki başarısı, büyük beğeni topladı. Başkent Aşkabat’ta düzenlenen toplantıda, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Küresel Tütün...

Türkmenistan’ın tütün ve tütün ürünleriyle mücadeledeki başarısı, büyük beğeni topladı. Başkent Aşkabat’ta düzenlenen toplantıda, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Küresel Tütün Kontrolü Özel Prestij Ödülü” verildi.

Toplantının açılışında konuşan Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın son yıllarda sigaraya karşı verdiği mücadelede önemli başarılar elde ettiğini söyledi. Türkmenistan’da 2000 yılında kamu alanlarında sigara içme yasağı getirildiğini ve bunun dünya sağlık otoriteleri tarafından büyük takdir topladığını belirtti. İnsanların sağlıklı yaşamı için bütün imkanların seferber edileceğini söyleyen Berdimuhamedov, “Türkmenistan’da sigara içenlerin oranı yüzde 8. Bu rakam Orta Asya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nda en düşük. Türkmenistan’da 1 litre benzinin fiyatı 62 kuruş, 1 sigara paketi ise 10 manat. Sigara benzinden 18 kat pahalı.” dedi.

Berdimuhamedov, Dünya Sağlık Örgütü’ne 1992 yılında üye olduklarını söyleyerek, bu süre zarfında uluslararası teşkilat ile Türkmenistan’da birçok hastalıkların ortadan kaldırılması için kararlı bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Ülkesinde modern sağlık merkezleri ve hastanelerin inşa edildiğini ve bundan sonra da inşa etmeye devam edeceklerini, söyleyen Berdimuhamedov, sağlık alanındaki başarılı çalışmalardan dolayı Türkmenistan ortalama yaşam süresinin 72 yıla yükseldiğini belirtti.

Toplantıya katılan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan ise konuşmasında Türkmenistan hükümetinin tütünle mücadelede kararlı bir tutum sergilediğini söyledi. Türkmenistan’ın bu başarılarının takdir edilecek bir husus olduğunu söyleyen Chan, şunları kaydetti: “Türkmenistan’da 2000 yılında ülke genelinde kamu alanlarında sigara yasağı getirildi. 2013 yılında sigara dumanından insanların etkilenmemesi için yasa kabul edildi. Orta Asya’da ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nda en pahalı sigara Türkmenistan’da. Önümüzdeki yıllarda Türkmenistan’da tütün ürünlerinin tamamen yasaklanması bekleniyor. Sigara birçok bulaşıcı ve kanser hastalıklarının tetikçisi. Sigara ile mücadelede bütün dünya ülkelerinin kararlı bir mücadelesi şart. Ülke hükümetlerinin bu yöndeki başarılı çalışmalarıyla sigara içilmesi önemli bir ölçüde azalacak. Her sene dünya genelinde 6 milyon insan sigaradan ölüyor. Türkmen hükümeti, bu konuda çok duyarlı ve tütünle mücadelede kararlılık sergiliyor.”

Resmi konuşmaların ardından DSÖ Genel Direktörü Chan, 1988 yıldan bu yana tütün ile mücadelede önemli katkı sağlayan devlet büyüklerine özel ödüllerin verildiğini kaydederek, Berdimuhamedov’a “Küresel Tütün Kontrolü Özel Prestij Ödülü” takdim etti.

Türkmenistan'da parklarda, açık meydanlarda, plajlarda, alışveriş merkezilerinde, kültür ve eğitim kurumlarında, kamu kurumlarında, yerel yönetim binalarında, işletmelerde sigara içilmesine izin verilmiyor. Türkmenistan'a sigara getirilmesi ve ülke genelinde satılması ve fiyatlandırılması devlet denetiminde yapılıyor.

CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti