Şifalı bitkilerle yaralarını tedavi etti

Bilim adamları tarafından gözlenen bir orangutanın yaralarını iyileştirmek için şifalı bitkilerden faydalandığını tespit etti.

Endonezya'nın Güney Aceh şehrinde bulunan Gunung Leuser Ulusal Parkı'nda bilim insanları, Rakus adlı bir orangutanın, yaralarını insanlar gibi şifalı bitkilerle tedavi etmesine tanık oldular. Evrimsel Biyolog Caroline Schuppli ve Bilişsel Biyolog Isabelle Laumer liderliğindeki ekip, Rakus'u gözlemledikleri sırada yüzünde derin bir yara fark ettiler.

ORANGUTANIN DAVRANIŞLARINDA İLGİNÇ BULGULAR

Gözlem ekibi, Rakus'un yüzündeki yaranın muhtemelen bir erkek kavga sonucu meydana geldiğini düşünüyor. Laumer konu hakkında, "**Rakus_ ve benzeri yetişkin erkek orangutanlar, dişileri etkilemek ve rakip erkekleri bölgelerinden uzaklaştırmak için bu tür davranışlar sergileyebiliyor," açıklamasını yaptı. Bu olayın ardından, Rakus'un yaralandığı kavgadan üç gün sonra, normalde beslenme rutinine dahil olmayan güçlü bir şifalı bitki olan Akar Kuning ile beslenmeye başladığı gözlemlendi. Araştırmacılar, bitkinin yapraklarını çiğneyip parmağıyla yarasına uyguladığını kaydetti.

ŞİFALI BİTKİLERLE TEDAVİ OLGUSU

Laumer, "Bildiğimiz kadarıyla bu, bir hayvanın güçlü bir şifalı bitkiyi kendi yaralarına uyguladığı ilk kaydedilen olay," şeklinde konuştu. Bu durum, hayvanların kendilerini nasıl tedavi ettiği konusunda yeni bir pencere açıyor. Daha önce Gabon'da yaralarına böcek uygulayan şempanzeler gözlemlenmiş, ancak bu böceklerin tıbbi özellikleri konusunda kesin bir kanıt olmadığı için bilim insanları bu davranışın etkililiği konusunda emin olamamışlardı.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VE GELECEK ADIMLAR

Bu gözlemler, hayvan davranışları ve evrimsel biyoloji alanında çalışan bilim insanları için yeni soruları da beraberinde getiriyor. Laumer ve ekibi, Rakus'un bu davranışının altında yatan biyolojik mekanizmaları ve etkileşimleri daha derinlemesine incelemeyi planlıyor. Araştırma, hayvanların kendilerini nasıl tedavi ettikleri ve doğadaki şifalı bitkilerin potansiyel kullanımları hakkında daha fazla bilgi sağlama potansiyeline sahip.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Şubat paşalarını affetti Tamamen dondurulmuş beyin tekrar çalıştırıldı Aracını ilana koyan pişman olup geri çekiyor Erkan Yolaç hayatını kaybetti Aile hekimlerine yeni ilaç yazma yetkisi Cevdet Yılmaz'dan "tasarruf" açıklaması