Sevgi Kütüz kimdir, nerelidir?

Sevgi Kütüz kimdir, nerelidir?

Sevgi Kütüz kimdir, nerelidir?

Sevgi Kütüz adı Anadolu'nun girişimci kadınlarının tanıtıldığı platformlardan tanıdık geliyor. 

Girişimciliğiyle Anadolu insanına örnek olan Sevgi Kütüz, bir aşarı örneğidir.

Sevgi Kütüz, Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 2017 yılında kurulan girişimci kadınlar kooperatifinin başkanıdır.

Kooperatifin görevi ise moringa üretim ve satışı, kantaron yağı, pul biber vb. üretim ve satışı yapmaktır.

Kooperatifin hikayesi daha önce bir tarım dergisine konu olmuştu. 

İşte o dergideki haber:

Gaziantep’in ilk çiftçi kadın kooperatifi Moringantep’in tarihi çok yeni ama ortaya koyduğu performans müthiş doğrusu.

Hikaye Gaziantep İl Müdürlüğünce hazırlanan “Mucize Bitki Moringanın Kadın Çiftçilerle Türkiye Tarımına Kazandırılması Projesi”yle başlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca finanse edilen ve kurumun koordinasyonunda yürütülen projenin temel çıktısı kooperatif. Bu amaçla aynı zamanda proje ortağı olan Gaziantep Üniversitesi Nurdağı Meslek Yüksek Okulunun 15 dekarlık arazisi kooperatif üretim ve satış alanı olarak kullanılıyor.

Üreticiler burada eğitim de alıyor. Proje kapsamında kurulan Moringa Evi üretim merkezi konumunda. Moringa’nın mucizevi bir bitki olduğunu bizzat kendileri de gözlemleyen kooperatif üyelerinden bazıları proje kapsamında Hindistan ve Sri Lanka’ya, moringa üretim alanlarını görmeye gitmişler. Kooperatif Başkanı Sevgi Kütük yaptığı teknik gezi sayesinde hayatında ilk kez bulunduğu bölgeden dışarı çıktığını ve gördüklerinin onu daha da cesaretlendirdiğini söylüyor: “Bizim arazilerimiz ve üretimimiz her açıdan çok daha iyi. Umduğumuz destekleri alırsak Gaziantep dünyanın moringa üretim merkezi haline gelebilir.”

Sevgi Kütüz kökleri toprağa bağlı kadın çiftçilerden. En küçüğü 4 yaşında beş çocuğun annesi. Küçük bahçesinde sebze, meyve yetiştiriyor ama asıl işi pancar ve buğday yetiştiriciliği. Aile işletmesi aynı zamanda 25 büyükbaşa ve 8 dönümlük zeytinliğe sahip. Eşiyle birlikte bütün işlere yetişmeye çalışıyor. Kooperatif sürecini de hızlı hızlı anlatıyor: “Bize projeyi anlattılar. Sonra moringayla ilgili eğitim aldık, il müdürlüğü moringa tohumları dağıttı, ektik fideleri çıkardık sonra bunları tarlaya ektik. Üniversiteye ait yaklaşık 15 dönüm araziyle işe başladık, sonra bunu 60 dönüme çıkardık. İlk hasadımızı 750 kg olarak yaptık, şimdi ikinci hasada hazırlanıyoruz.”

Üretim göstergelerinin cazibesi ve moringaya talebin giderek artması kooperatif üyelerini umutlandırmış. Lakin hemen her kooperatifte olduğu gibi burada da bir kan kaybı söz konusu. Sevgi Kütük; “84 kadın eğitim aldık; 40’ımız işe devam ettik, 20 kadın tarladaki ekimleri yaptık ve nihayet 8 kadın kooperatifi kurduk. Ama 3 kişi de kalsak biz bu yola baş koyduk; sonuna kadar gideceğiz” diyor.

Moringanın sağlık yönünden faydalarına dikkat çeken kooperatif başkanı Kütüz; “Eşim şeker ben migren hastasıyım. Moringayı kullanmaya başladıktan sonra bu rahatsızlıklarımız azaldı. Yapraklarını kurutup çay gibi tükettik, yoğurda, bala ekledik. Bu konuyla ilgili Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Prof. Dr. Osman Kola hocamız bilimsel çalışmalar yürütüyor” diyor.

Kooperatifin diğer üyeleri Nazmiye Çetin ve Döne Doğan da kısa zamanda elde ettikleri gelişmelerden memnun. Moringantep’in patentinin alınması, marka tescilinin yapılması önemli adımlar. Henüz kooperatif kâra geçmemiş ancak kooperatif öncesi yaşadıkları belirsizlik hiç olmazsa kaybolmuş. Ayrıca büyükşehirlerden gelen talepler umutlandırıyor. “Türkiye’de bir ilk olmak istiyoruz” diyerek söze giren Döne Doğan’ın yetkililerden de bir talebi var; “Tüm kadın kooperatif üyelerine sigorta hakkı verilsin.” Elçiye zeval olmaz!

Gaziantepli kadınlar kooperatif çatısı altında moringadan sabun, çay, makarna üretiyorlar; kapsülünü de yapmışlar. İlerde kremini, losyonunu yapmak böreğini misafirlerine ikram etmek istiyorlar. Moringa üretiminde hiçbir katkı maddesi kullanmıyorlar.

Hepsi ev hanımlığından bu noktaya geldikleri için çevrelerindeki diğer ev hanımları için örnek olmanın haklı gururunu yaşıyorlar. İşin tek zorluğu sıcakta çalışma ve moringanın tanıtımı. Çünkü hala moringanın ne kadar yararlı bir bitki olduğunu bilmeyen büyük bir kesim var.

Gelecek hayalleri arasında daha çok kadını kooperatif üyesi yapmak ve kalkındırmak; gelen misafirlerin alışveriş yaparken dinlenip nefeslenebilecekleri küçük bir mekan kurup işletmek var. Melek yatırımcılara duyurulur…

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar DEM Partili belediye başkanı istifa etti İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında Taksim Meydanı miting alanı değildir