Schengen vizesi için yeni çalışmalar başlatıldı
AB ile yapılan üst düzey toplantının ardından konuşan Bakan Bolat, vize süreçlerinin hızlandırılması konusunda somut çalışmaların başlatıldığını söyledi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dün Ticaret Bakanlığı’nda düzenlenen Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı kapsamında, AB Komisyonu’nun Ticaretten ve Ekonomik Güvenlikten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.
Toplantının ardından yapılan açıklamada Bakan Bolat, görüşmenin Türkiye-AB ticari ilişkilerine stratejik bir derinlik kazandırdığını ifade etti.
TİCARETTE YENİ GÜNDEM VE İŞ BİRLİĞİ ALANLARI ELE ALINDI
Ömer Bolat, toplantının ardından yaptığı değerlendirmede, Aralık 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında yapılan görüşmeye ve Haziran ayında Paris’te gerçekleştirilen heyetler arası temaslara atıfta bulundu. Bolat, şu ifadeleri kullandı:
“Bugünkü toplantıda, ticaret engellerinin aşılması, elektronik olarak düzenlenmiş A.TR belgelerinin AB tarafından kabulü, Türkiye'nin TAREKS ve gözetim düzenlemeleri konusunda AB ile işbirliği, yeşil ve dijital dönüşüm konularında işbirliğimizin derinleştirilmesinde kayda değer ilerlemeler sağladık.”
Görüşmede, ortak değer zincirlerinin güçlendirilmesi ve yeşil dönüşüm süreçlerinde birlikte çalışma potansiyelinin ön plana çıktığı belirtildi.
“GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ ZORUNLULUK”
Bakan Bolat, Türkiye-AB Gümrük Birliği yapısının günümüz ticaret dinamiklerine cevap veremediğine işaret ederek, güncelleme ihtiyacının altını çizdi. Bolat şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sağladığı tüm kazanımlara rağmen Gümrük Birliği'nin mevcut yapısı, günümüz ticaret dinamiklerine tam uyum sağlayamamaktadır. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi bir tercih değil, zorunluluktur, iki tarafın da kazanacağı bir süreçtir. 30 yıl önce konulmuş kurallarla 2025 ticaretini yönetemeyiz.”
VİZE ENGELLERİ GÜNDEMDE ÖNE ÇIKTI
Toplantıda gündeme gelen konulardan biri de, Schengen vizesi süreci ve bu sürecin iş dünyası üzerindeki etkileri oldu. Bolat, başta iş insanları, nakliyeciler, şoförler, teknik uzmanlar, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve STK yöneticileri olmak üzere birçok kesimin vize başvurularında kolaylık sağlanması gerektiğini vurguladı. Açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Vatandaşlarımız için vize serbestisi hakkı tesis edilene kadar, kolaylaştırılmış başvuru, uzun süreli ve çok girişli vize uygulamalarının başlatılmasını, üye ülkelerin diplomatik temsilciliklerinde insan kaynağı ve teknik donanımın güçlendirilmesini acilen talep ediyoruz.”
Bolat ayrıca, taşımacılık alanında yaşanan transit geçiş kotalarının da kaldırılmasının, ticaretin sürdürülebilirliği açısından önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtti.
“VİZE SÜREÇLERİ HIZLANDIRILACAK”
Ömer Bolat, AB tarafının vize süreçlerine ilişkin ciddi bir hazırlık içinde olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Vize süreçlerinin hızlandırılacağını, yeni bir eşik sisteminin olacağını ve buna göre daha hızlı bir şekilde akışın sağlanacağını, bu konuda ciddi bir çalışmanın yakında ortaya konulacağını ve uygulanmaya başlayacağını söylediler.”
Türkiye’nin esas beklentisinin vize serbestisinin tüm üye ülkeler nezdinde uygulanması olduğunu ifade eden Bolat, bu yönde olumlu adımlar atılmasını önemli bulduklarını dile getirdi.