Savcının itiraz ettiği 'Gezi iddianamesi' üst mahkemece reddedildi

Taksim Dayanışma üyelerinin şüphelisi olduğu iddianamenin eksiklik gerekçesiyle iade edilmesine itiraz eden savcının bu talebi üst mahkeme tarafından reddedildi.

Taksim Dayanışma üyelerinin şüphelisi olduğu iddianamenin eksiklik gerekçesiyle iade edilmesine itiraz eden savcının bu talebi üst mahkeme tarafından reddedildi.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında Taksim Platformu üyesi Mücella Yapıcı’nın da bulunduğu 26 kişi hakkında hazırlanan iddianame mahkeme tarafından iade edilmişti. İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nin iade gerekçeleri arasında, bazı şüphelilerin suç örgütü kurmakla suçlandığı ancak hangi suçları işlemek için örgüt kurduklarının anlaşılamadığı belirtilmişti. Mahkeme, şüphelilerin memura mukavemet ile suçlandıklarını ancak iddianamede cebir veya tehdit edilen kamu görevlisinin şikayetçi olarak yer almadığını da kaydetmişti.

Bu gerekçelerle mahkeme iddianameyi savcı Nazmi Okumuş’a iade etti. İddianameyi yeniden düzenlemeyen savcı Okumuş, üst mahkeme olan İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. Okumuş, itiraz dilekçesinde, TCK 220. maddesinde örgüt suçlamasının yer aldığını, bazı şüphelilerin de eylemlerinin bu suçlama kapsamına girdiğini belirtti. Şüphelilerin hangi amaçla örgüt kurduğunun iddianamede anlatıldığını belirten Okumuş, iddianamenin gönderildiği haliyle kabul edilmesini talep etti.

Savcı Nazmi Okumuş’un itirazını değerlendiren mahkeme talebi reddetti. İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nin iddianamenin eksik olduğu yönündeki kararının doğru olduğunu belirten 21. Ağır Ceza Mahkemesi, savcının iddianamesini mahkemenin istediği doğrultuda hazırlaması gerektiğine hükmetti.

Savcı Nazmi Okumuş’un iddianameyi belirtilen eksiklikler gidererek yeniden düzenleyeceği kaydedildi.

İddianamede, aralarında Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, HDP Genel Başkan Yardımcısı Ender İrmek, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve Halkların Demokratik Kongresi üyesi Haluk Ağabeyoğlu hakkında ‘örgüt kurma, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnme’ suçlarından 7,5'ar yıldan 29'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Diğer 21 şüpheli hakkında ise ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnme’ suçlarından 1 yıl 3'er aydan 10'ar yıla kadar hapis cezası istendi.


Savcı Nazmi Okumuş’un daha önce de düzenlediği bir 'Gezi iddianamesi' iade edilmişti. Bu iddianameyi İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi, 'deniz gözlüğü ve gaz maskesi silah değil' diyerek geri göndermişti. Savcı Okumuş ise mahkemeye tekrar gönderdiği iddianamede 'eylemciler Taksim’de havuza yüzmeye gitmedi' diye yazmıştı. İddianameyi kabul eden mahkeme, duruşma yapmadan sanıklara beraat kararı vermişti.
CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti