Saldırıya uğrayan kiliseden iftar yemeği

15 Haziran tarihinde bir grubun saldırısına uğrayan Yeşilköy'deki Latin Katolik Kilisesi ve Yeşilköy Dayanışma Platformu iftar yemeği verdi. Siyasi parti temsilcileri ve farklı cemaatlerin mensuplarının katıldığı iftar yemeğinde, Fatih...

15 Haziran tarihinde bir grubun saldırısına uğrayan Yeşilköy'deki Latin Katolik Kilisesi ve Yeşilköy Dayanışma Platformu iftar yemeği verdi. Siyasi parti temsilcileri ve farklı cemaatlerin mensuplarının katıldığı iftar yemeğinde, Fatih Sultan Mehmet'in farklı inançtakilere olumsuz davranılmaması yönündeki fermanı okundu. İftar programında söz konusu saldırının köklü dostluklara asla zarar vermeyeceğinin, aksine bağları daha da kuvvetlendirdiğinin mesajı verildi.

Kilisede düzenlenen iftar davetine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Süryani Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Susin, Kilise Rahibi Roberto Ferrari, Bakırköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Çetiner, platform üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

İftar öncesinde Yeşilköy Dayanışma Platformu Kurucusu Arev Cebeci, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonraki 'Ne şehzadem ne vezirlerim veya vazifelilerim ne de hizmetçilerim veya devletimin vatandaşları onlara hakaret etmeyecek ve onları taciz etmeyecektir. Hiç kimsenin onları tecavüz üne, hakaret etmesine, canlarına kast etmesine, mallarına ve mülklerine veya kilisenin mal ve mülklerinin tehlikeye atılmamasına izin verilmeye.’ şeklindeki fermanını okudu.

Cebeci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fatih Sultan Mehmet böyle girmiştir İstanbul’a. Yeşilköy nadir semtlerinden biri çeşitli yaşam bizler biliyoruz ki bu ülkede birçok acılar yaşanmıştır. Yeşilköy bu kardeşlik coğrafyasının en güzel temsili arasında. Ne yazık ki geçen ay bu kardeşlik kültürüne birarada yaşama çabasına yapılan saldırı ile içimizi acıtmıştır. Bu saldırıyla gördük ki ötekileştirici nefret söylemi ile ötekileştirme ile daha birçok kez yüzleşeceğiz. Ne yazık ki geçen ay bu kardeşlik kültürüne, Latin Katolik Kilisesi’ne yapılan saldırıyla içimiz acımıştır. Bugüne kadar Müslümanlar, mahallelerinde yaşayan Hristiyan, Musevi komuşlarını nasıl iftar sofralarına misafir ettiyse, Yeşilköy Katolik Kilisesi de bu yıl Ramazan ayında komşularını kardeşlerini iftar sofrasında misafir etmek istedi. Bu sofraya farklı inançlardan insanlar, barış, Paylaştığımız bu sofraya farklı inançlardan insanlar barış içinde oturmuşlardır. Attığımız bu adım dileriz ki gelenekselleşir tüm hak dinlerinin kardeşçe yaşayabildiğinin tüm dünyaya göstergesi olur."

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da, İslam dinin bir hoşgörü dini olduğuna dikkat çekerek, Bakırköy’ün farklı etnik ve dini inanç yapısının bir zenginlik olduğunu söyledi. Başkan Kerimoğlu, “Böyle günlerde Bakırköy farklı inanç din ve etnik kökenlerin bir arada ama barış kardeşlik ve huzur duyguları ile yaşadığı bir yerdir. Farklılıklarımız bizim zenginliğimiz olabilir. Hep bir arada barışın huzurun kardeşin ve hoşgörün başkenti yapmak istiyoruz. Bakırköy küskünlüklerin kırgınlıkların yeri olamaz.” şeklinde konuştu.

Süryani Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Susin ise "Yaşanan olaya karşı duyarlılık hepimizi mutlu etti. Görev düşen tüm resmi kurumlar ve vatandaşlar aynı hassasiyeti e duyarlılığı gösterdiler. Bunu hepimiz desteklemeli ve bu amaç üzerinde çalışmalıyız. Verilen iftarla biraraya getirme övgüye değer bir harekettir. Bu bir ilk olsun ve sürekli bu güzelliği yaşayalım.” temennisinde bulundu.

CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında