Rusya'nın Halep tasarısı BMGK'de yeterli desteği bulamadı

- Rusya'nın, Halep konusunda Fransa tasarısına karşı BMGK'ye getirdiği tasarı, sadece 4 ülkeden destek bulabildiği için kabul edilmedi - Tasarıya Rusya, Çin, Venezuela ile Mısır destek verirken Uruguay ve Angola çekimser kaldı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) Rusya tarafından getirilen Halep karar tasarısı yeterli desteği bulamadığı için kabul edilmedi.

Konseyin ekim ayı başkanlığını yürüten Rusya, Fransa'nın "Halep'te hava saldırılarının durmasını" isteyen tasarısına karşı kendi hazırladığı başka bir tasarıyı BMGK'de oylamaya sundu.

Hava saldırılarına atıfta bulunmayan ve sadece ateşkes çağrısı ile insani yardımların ulaştırılmasını talep eden tasarıya sadece Rusya, Çin, Venezuela ve Mısır olumlu oy verdi.

Angola ve Uruguay'ın çekimser kaldığı tasarıya ABD, Fransa, Yeni Zelanda, Japonya, İspanya, Malezya, İngiltere, Ukrayna ve Senegal ret oyu verdi.

Bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun desteğini alması ve 5 daimi üyenin (ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere) tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

Rusya'nın tasarısı, asgari 9 üyenin desteğini alamadığı için bazı daimi üyeler ret oyu verseler bile tasarı veto edilmiş sayılmıyor.

Oylamanın ardından söz alan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Rusya'nın karşı tasarı sunmasının, Halep halkının umutlarını engellemesinin ardından dikkat dağıtma amacı taşıdığını savundu.

Rusya'nın Konseyde yalnız kaldığını da kaydeden Rycroft, "Rusya, veto konusunda tek kaldı. Sunduğu tasarıya da sadece 4 destek geldi. Rusya bir günde iki kez küçük düştü." dedi.

Öte yandan Suriye rejim temsilcisi, Konseyde konuşurken Batılı ülkelerin temsilcileri salonu terk etti.

Arnavutköy'de kura öncesi fiyatlar arttı Lüks düşkünü vekillere sert çıktı 8 yıl aradan sonra bir ilk Kılıçdaroğlu ve Akşener'den sonra Karamollaoğlu da TBMM Başkanından partiler "Yeni Anayasa" ziyareti Enerji şirketlerinden motorin ve benzine gizli zam