Putin'in basın sözcüsü Peskov: Hodorkovki Rusya’ya dönmekte özgürdür

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in basın sözcüsü Dmitri Peskov, af edilen ve Almanya’ya giden eski petrol şirketi Yukos’un ortaklarından Mihail Hodorkovski’nin istediği zaman Rusya’ya dönebileceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in basın sözcüsü Dmitri Peskov, af edilen ve Almanya’ya giden eski petrol şirketi Yukos’un ortaklarından Mihail Hodorkovski’nin istediği zaman Rusya’ya dönebileceğini söyledi. Peskov, “Hodorkovki Rusya’ya dönmekte özgürdür.” dedi.

On yıl tutuklu kaldıktan sonra Putin’in affı ile serbest bırakılan Mihail Hodorkovski Almanya’ya gitmişti. Hodorkovski’nin hapisten çıkar çıkmaz yurtdışına gitmesi çeşitli haberlere neden oldu. Konuyla ilgili kısa bir değerlendirme yapan Dmitri Peskov ise Hodorkovski’nin istediği zaman Rusya’ya dönmekte özgür olduğunu söyledi.
Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Hodorkovski’nin 22 Aralık Pazar günü basın açıklama yapması bekleniyor.

Hodorkovski, Yukos petrol şirketinde vergi kaçakçılığı ve yolsuzluklar nedeni ile 2003’te tutuklandı. 2005 Mayıs ayında görülen davada Hodorkovski ve iş ortağı Platon Lebedev’e 9 yıl hapis cezası verildi. Sonrasında bu ceza 8 yıla indirildi. Aralık 2010’da görülen ikinci davada ise Hodorkovski ek ceza aldı. Toplam cezası 14 yıla çıkarken, itiraz sonrası 13 yıla çekildi. Ağustos 2012’de görülen üst mahkemede ceza 11 yıla indi. Hodorkovski’nin Ağustos 2014’de cezası tamamlanacaktı. Lebedev’in de Mayıs 2014’de hapis cezasının bitmesi bekleniyor.
CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti